Головна Новини Бізнес фінанси "Антиколомойский закон": поганий приклад Росії і пряма загроза банківській системі України
commentss НОВИНИ Всі новини

"Антиколомойский закон": поганий приклад Росії і пряма загроза банківській системі України

Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект про регулювання банківської діяльності або, як його ще називають, "антиколомойский закон". Експерти не в захваті від такого кроку парламентарів

30 березня 2020, 20:26 comments3750
Поділіться публікацією:
"Антиколомойский закон": поганий приклад Росії і пряма загроза банківській системі України

Верховна Рада підтримала сьогодні 267-ма голосами в першому читанні так званий "антиколомойский" законопроект № 3260 "Про внесення змін в законодавчі акти України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності". Експерти оцінили на прохання видання "Коментарі" це рішення.

"Українська влада пішла шляхом, нав'язаним зовнішніми кредиторами"

На думку політичного експерта Світлани Кушнір, складно сказати, хто виграв від цього законопроекту, текст якого на сайті Ради толком не було опубліковано до його розгляду в першому читанні на позачерговому засіданні парламенту.

"Але ясно одне – українська влада пішла шляхом, нав'язаним зовнішніми кредиторами, – каже Світлана Кушнір. – Мало того, в частині положень цього законопроекту є пряме заперечення вищого юридичного акту в сфері державного регулювання взаємин. А саме – рішень по фінансових справах українському суду. Фактично цим законопроектом "Слуга народу" і ті, хто несподівано став ситуативними коаліціантами ("Європейська солідарність" і "Голос") продовжили демонтаж українського суверенітету і незалежності".

При цьому, відзначає експерт, благі наміри у діях влади також проглядаються – не допустити дефолту.

"Але цю проблему можна було вирішити і трохи по-іншому: вимагати від МВФ тривалої реструктуризації та зміщення строків пікових виплат за зовнішніми позиками в 2020 році, – підкреслює Світлана Кушнір. – Бенефіціари у прийнятого законопроекту, звичайно, є. Думаю, що найближчим часом ми все рідше будемо бачити і чути про кримінальне переслідування п'ятого президента України (підтримка голосами фракції ЄС могла бути розмінена на "спуск на гальмах" всіх справ по ДБР та Генпрокуратурі)".

Законопроект, за словами експерта, боляче вдарить по амбіціях Ігоря Коломойського отримати від України компенсацію за націоналізований ПриватБанк.

"У разі ухвалення закону в цілому, Коломойський, скоріш за все, вже нічого не отримає. І це наштовхує на думку, що найближчим часом ми побачимо різку зміну тональності на підконтрольному йому телеканалі 1+1 стосовно президента Зеленського та його оточення, – припускає політексперт. – Ця зміна буде явно негативної конотації... Поки ж у профільному комітеті за прискореною процедурою приймають і розглядають поправки до законопроекту №3260, можливо, що ще не все втрачено для Коломойського, і силами його багнетів у Раді в остаточному варіанті десь утворюється правова лазівка, щоб обійти закон".

"Цей закон перетворює нас в таке ж "правова" держава, як і Росія"

Голова Інституту публічної політики та консалтингу, політичний консультант Сергій Биков впевнений, що так званий "антиколомойский" закон не має ніякого відношення до олігарха. А карантин, на думку експерта, точно не час для прийняття документів, які зараз протягують через Раду.

"За час президентства Порошенка, його голова НБУ обнулила більше сотні банків, а активи людей продали з божевільним дисконтом. По факту, гроші мільйонів вкладників та українського бізнесу просто вкрали через ліквідацію банків, – зазначає Бикова. – Після того, як антибанківский закон приймуть, Україна може не виконувати рішення міжнародних судів по банкам. Цей закон перетворює нас в таку ж "правову" державу, як і Росія, яка "кладе болт" на міжнародні суди".

За словами політконсультанта, дуже дивно, що екс-президент Порошенко, який будує свою партію "Європейська солідарність" на антиросійських гаслах, просуває російські методи невиконання рішень судів.

"А ось партія "Батьківщина" послідовно захищає людей – і тому не голосувала за антибанківский законопроект, який не дає можливість людям повернути вкрадені у банках гроші", – вважає Биків.

"Законопроект у цій редакції геть вбиває приватну банківську систему України"

Політичний експерт Руслан Бізяєв звертає увагу на те, що законопроект поки що прийнято лише в першому читанні.

"А це, як кажуть в Одесі, дві великі різниці. І буде прийнятий у другому (і в якому вигляді) – ще питання, – зазначає політексперт. – Хто виграє? Однозначно – МВФ, який знімає навіть теоретичну загрозу, що його можливий кредит піде на компенсацію Коломойському у разі винесення відповідних судових рішень всередині України. Хто програв? Банківська система України".

За словами Бізяєва, законопроект в цій редакції геть вбиває приватну банківську систему України.

"Запропонованими змінами Нацбанк України фактично виводиться на нову фазу, – зазначає експерт. – Адже закон не просто остаточно забороняє повернення націоналізованих банків колишнім власникам, а також повернення на ринок збанкрутілих банків (власники яких через суди домоглися скасування постанови НБУ про свою неплатоспроможність). Він ще й наділяє НБУ низкою функцій, завдяки яким він з відносно нейтрального органу стає зацікавленим. А процедура виплати компенсацій (фактично неможлива) колишнім власникам банків ставить хрест на бажання вкладати гроші в національну приватну банківську систему. У світі знайдуться сотні країн з більш зрозумілою, прогнозованою, захищає інвестора політикою в банківській сфері. Особливо в період кризи".

Бізяєв вважає, що даний законопроект чекає важка доля. І крапку в цьому питанні ставити ще зарано. Швидше – три крапки або кому.

Нагадаємо, журналісти порталу "Коментарі" стежать за подіями у Верховній Раді в режимі онлайн.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!