Головна Новини Бізнес інфраструктура Під Харковом масово вирубують ліс на очах у "сліпих" лісничих
commentss НОВИНИ Всі новини

Під Харковом масово вирубують ліс на очах у "сліпих" лісничих

На директора Гутянского лісового господарства Віктора Сысу відкрито кримінальну справу, але він продовжує працювати

12 лютого 2020, 20:17 comments2327
Поділіться публікацією:
Під Харковом масово вирубують ліс на очах у "сліпих" лісничих

Кілька днів тому портал "Харків Коментарі" повідомляв про жителів регіону, обурених своєю безпорадністю і бездіяльністю органів влади щодо перманентної і жорсткої вирубки лісового господарства.

Не дивно, що на початку своєї каденції президент Володимир Зеленський відвідав саме Харківську область у пошуках рішення проблеми масового вивозу кругляка на експорт, незважаючи на те, що це не найбільш лісиста територія.

В ході тодішнього наради з главою держави директор Жовтневого лісгоспу Руслан Чагаровський розповів про систему незаконної вирубки лісу, створеної в області з 2017 року головою Харківського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександром Зінченком. Як пояснив сам Чагаровський, він не захотів працювати за новими правилами і після спроби його посадити пішов у піврічний "відпустку" в грудні 2018 року. Вийшовши з нього в червні директор лісгоспу провів ревізію, яка показала самовільну вирубку 6,8 тис. куб. метрів лісу на загальну суму 68,57 млн грн. Справжні ж масштаби розкрадань, на його думку, можуть досягати 200 млн грн., а в масштабах всієї області мільярда гривень.

Подані Чагаровським заяви у владні структури призвели лише до того, що в Харківську райдержадміністрацію надійшло прохання про розірвання контракту з Чагаровським. Також останній назвав особи, яких він вважає ватажками "лісовий" мафії в Харківській області: екс-начальник Харківського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Зінченко та "смотрящий" за харківськими лісами Ігор Антипенко. Безпосередні ж незаконні вирубки лісу здійснювалися директором Гутянского лісового господарства Віктором Сисой, раніше вже обвинуваченого у незаконній вирубці та реалізації дерев.

Втім, директора Жовтневого лісгоспу самого звинуватили в незаконних вирубках лісу, а Гослесагенство України 22 липня звернулося до Кабінету міністрів з проханням надати згоду на звільнення Чагаровського шляхом розірвання контракту. Останній пізніше заявив про погрози на свою адресу з боку "лісової мафії" і вивіз родину.

Тим часом вже у жовтні правоохоронці відкрили кримінальне провадження на директора Гутянского лісового господарства Віктора Сису, а 31 жовтня він був затриманий на місці злочину при спробі підкупити детектива Бюро за 100 тис. дол. Втім, через декілька днів посадовець вийшов на свободу під заставу в 4,9 млн грн. і як і раніше є директором Гутянского лісгоспу.

Вже в січні голова Харківської обласної державної адміністрації Олексій Кучер на своїй сторінці в соцмережах обурився тим, що скандальний "лісник" досі працює.

"Вирубка лісів в Харківській області асоціюється саме з цим прізвищем. Сыса працює до сьогоднішнього дня. Його ловлять правоохоронці, його беруть під варту, після цього звільняють, після цього відсторонюють від посади, але Сыса продовжує в даний час працювати і рубати наш ліс. Тому у мене такий прямий конкретне питання: зробіть щось, щоб його прибрати. Що від мене потрібно – повідомте, я надам всю інформацію", – написав чиновник.


Проте єдиною реакцією поки стало повідомлення про підозру у службовій недбалості, яка директору лісгоспу пред'явили в Державне бюро розслідувань. За версією слідства Віктор Сыса не забезпечив належне зберігання майна державного підприємства, що призвело в жовтні-листопаді 2019 року до незаконної вирубки понад 200 дерев на території Володимирівського лісництва, що завдало збитків державі на 4,2 млн грн.

Нагадаємо, раніше портал "Коментарі" повідомляв, що вирубка лісу виробляється в Україні всупереч забороненого законодавством.









Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!