Головна Новини Бізнес держсектор Ціна "квадрата" зросла в 4 рази: забудовники вказали на головного корупціонера галузі
commentss НОВИНИ Всі новини

Ціна "квадрата" зросла в 4 рази: забудовники вказали на головного корупціонера галузі

За різними оцінками обсяг корупції в будівельній галузі коливається від 500 млн дол. до 2 млрд дол.

12 лютого 2020, 11:35 comments1892
Поділіться публікацією:
Ціна "квадрата" зросла в 4 рази: забудовники вказали на головного корупціонера галузі

Будівельна галузь в Україні є однією з найбільш корумпованих в країні, а близько 80% учасників ринку вважають найбільш корумпованим органом у цій сфері Державну архітектурно-будівельну інспекцію (ДАБІ), пише видання "Коментарі".

Так, за "офіційними" даними народного депутата України від партії "Слуга народу", заступника Комітету ВР з питань містобудування Олени Шуляк, озвученими під час конференції "Прозорі послуги для ефективної будівельної галузі", сума "брудних" грошей перевищує 3 млрд грн. І це без урахування інфраструктурних об'єктів, будівництва мостів, капітального ремонту та нового будівництва доріг.

В Українському клубі нерухомості обсяг корупції оцінюють у 0,5 млрд дол., а дійсний член Української академії архітектури Віктор Глеба підвищує цю суму до 2 млрд дол.

Боролися з корупцією в ДАБІ правоохоронці, говорили про непорядок у відомстві і пересічні українці. Так, у вересні жителі Одеси двічі виходили на акції протесту проти забудови на місці колишнього дитсадка по вулиці Корольова і по вулиці Глушка. У листопаді одеські суди та прокуратура зупинили будівництво на вулиці Глушка і по Французькому бульвару. Тоді ж директор департаменту державної архітектурно-будівельної інспекції в Одеській області Василь Буюклі заявив про погрози на його бік з боку представника найбільшої будівельної компанії Одеси KadorrGroup. Крім погроз представник забудовника нібито пропонував йому 10 тис. дол. за введення в експлуатацію об'єкта з порушеннями.

За словами колишнього генпрокурора Юрія Луценка в Одесі при будівництві 1 квадратного метра житла у вигляді хабарів забудовники віддавали 20 дол., хоча за часів Януковича ця сума становила лише 5 дол.

У грудні 2019 року правоохоронці провели обшук у КМДА по справі, пов'язаній з діяльністю осіб Департаменту містобудування та архітектури, Департаменту з питань державного архітектурно-будівельного контролю КМДА та Департаменту ДАБК у місті Київ. А 31 грудня 2019 року в місті Стрий Львівської області був затриманий чиновник ДАБІ при отриманні хабара в 5500 дол. за введення в експлуатацію нежитлового приміщення.

Як писав сайт "Коментарі", в 2019 році в Україні рекордно зросли обсяги будівництва.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!