Головна Новини Бізнес тарифи Подорожчання електроенергії в Україні: чи варто українцям чекати зростання тарифів найближчим часом
commentss НОВИНИ Всі новини

Подорожчання електроенергії в Україні: чи варто українцям чекати зростання тарифів найближчим часом

Експерти вважають, що тарифи на електроенергію в Україні навряд чи зростуть в умовах кризи через пандемію коронавірусу

6 травня 2020, 12:00 comments3561
Поділіться публікацією:
Подорожчання електроенергії в Україні: чи варто українцям чекати зростання тарифів найближчим часом

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), виступила з пропозицією зробити електроенергію дорожчою для населення. Експерти розповіли виданню "Коментарі", чи варто очікувати підвищення тарифів.

Регулятор, зокрема, пропонує скасувати пільгову категорію споживання до 100 кВтгод для населення (тариф 0,75 грн без ПДВ) до кінця року. Це нібито може принести до 12 млрд грн наступного року. Також протягом 2-5 років запропоновано скасувати перехресне субсидування із забезпеченням адресної допомоги вразливим категоріям споживачів. Подорожчання тарифів для населення до рівня промислових споживачів дозволить отримати близько 38 млрд грн на рік.

Подорожчання електроенергії в Україні: логічне рішення НКРЕКП

Експерт з питань енергетики Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп впевнений, що рішення НКРЕКП абсолютно логічне і навіть перезріле.

"Піднімати ціну на електроенергію для побутових споживачів слід було давно. Адже те, що вони платять зараз, навіть не покриває витрати на вироблення електроенергії, – підкреслює Адріан Прокіп. – Все дотується, в основному, за рахунок промисловості і за рахунок тих, хто займається виробленням електроенергії. І мова йде про десятки мільярдів гривень".

Більш того, вирішити питання ринкового ціноутворення Україна зобов'язалася, вступаючи в Європейське енергетичне співтовариство. Але так цього і не зробила.

"Дотувати можна, приміром, лише ті категорії, які не можуть платити тариф після його підвищення. Плюс, слід розробити окрему програму для споживачів, які опалюють будинки електрикою, не мають інших видів теплопостачання, – говорить Адріан Прокіп. – Також слід стимулювати встановлення лічильників і використання нічного тарифу (коли ціни на електроенергію нижчі)".

Експерт акцентує увагу на тому, що підвищення тарифів на електроенергію слід передбачити тільки після виходу з карантину. І то не відразу. Адже в період корона-кризи багато людей елементарно не справляються навіть з наявними комунальними тарифами".

Подорожчання електроенергії в Україні: коли можуть підняти тариф

Співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич вважає, що якщо піднімати ціни для побутових споживачів електроенергії і будуть, то точно не найближчим часом.

"Ситуація на ринку електроенергії складна. Не вистачає грошей для оплати альтернативної генерації. Мова про серйозну суму – понад 10 мільярдів гривень, – зазначає експерт. – Справа в тому, що відновлювана енергетика (ВДЕ) виробляє лише близько 8% електроенергії. При цьому за рахунок високого "зеленого тарифу" отримує 26% усього грошового обороту ринку електроенергії. Перекоси треба усувати. НКРЭКУ запропонувала зробити це за рахунок побутових споживачів".

Дмитро Марунич вважає, що це непопулярне рішення навряд чи затвердить Кабмін.

"У поточній ситуації, коли є проблема з платежами за комунальні послуги, включаючи електроенергію, що пов'язано з коронавірусом, карантином і кризою, піднімати тарифи – політичне самогубство, – підкреслює експерт. – Вони, можливо, виростуть пізніше. Але точно не зараз".

Подорожчання електроенергії в Україні: поки що це не реально втілити в життя

Голова Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко звертає увагу, що ми мали справу зі звичайною презентацією від НКРЕКП. Яка поки не має нічого спільного з нашими реаліями.

"Так, в цьому році планували підвищити тарифи на електроенергію для побутових споживачів. Прибрати дотації, зробити ціни вищими. Але пандемія внесла корективи. Так що ніхто нічого підвищувати в цьому році точно не буде", – запевняє Охріменко.

На думку експерта, якщо б в Україні, як обіцяли, ввели ринок електроенергії, проблем би не було.

"Важливо, щоб споживачі могли самі вибирати постачальника електроенергії. Як у випадку з мобільним зв'язком, – пояснює економіст. – Зараз такого немає. А коли буде – будуть і ринкові ціни (наприклад, при падінні цін на нафту, впаде і вартість електроенергії), і більш якісні поставки, і компенсація за відключення світла".

Раніше "Коментарі" писали, що згідно з Прогнозним енергетичним балансом, вже у травні цього року обсяги виробництва НАЕК "Енергоатом" знизяться до 4,918 млрд кВт-год — це на 23% менше, ніж у квітні. При цьому обсяги виробництва дорогої електроенергії ТЕС у травні, навпаки, зростуть до 3,173 млрд кВт-год, що на 29% перевищує показники цього місяця. Більш того, річний обсяг прогнозного виробництва електроенергії на українських АЕС знизили до 73,7 млрд кВт-год, у порівнянні з 80,64 млрд кВт-год у березневому прогнозі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!