Головна Новини Політика кабмін Новий міністр економіки: експерти розповіли, чого чекати від Ігоря Петрашко на посаді
commentss НОВИНИ Всі новини

Новий міністр економіки: експерти розповіли, чого чекати від Ігоря Петрашко на посаді

Експерти висловили виданню «Коментарі» думки про призначення Ігоря Петрашко на посаду міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України

17 березня 2020, 17:42 comments3481
Поділіться публікацією:
Новий міністр економіки: експерти розповіли, чого чекати від Ігоря Петрашко на посаді


За призначення Ігоря Петрашко на посаду міністра розвитку економіки, який з квітня 2013 року працював в агрохолдингу UkrLandFarming заступником генерального директора Олега Бахматюка, проголосували сьогодні 243 народних депутата.

Лобіювання інтересів

Голова Комітету економістів України Андрій Новак вважає, що призначення нового міністра економіки виглядає як "лобістський продукт" власника того агрохолдингу, в якому Петрашко працював майже сім років.

"Щоб оцінити, чого від нього можна очікувати, потрібно побачити програму діяльності нового міністра у сфері, за яку він буде нести відповідальність, – наголошує Андрій Новак. – Адже поки не ясна ситуація з тим, чим саме буде керувати Петрашко. Адже неодноразово говорили, що нинішнє Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України буде розділено. Окремо Міністерство сільського господарства (чи Мінапк), окремо – Мінекономіки і торгівлі".

Першочерговим економічної завданням, яке слід вирішити в Україні, експерт вважає виведення промисловості з критичної ситуації (потрібні держпрограми з виробництва високотехнологічних товарів, зокрема, авіакосмічних).

"В АПК ситуація на сьогодні більш-менш позитивна, – зазначає Новак. – Урожайність та обсяги експорту зростають, аграрії багатіють. Але проблема в тому, що вони тенизируют свою діяльність. Зростання йде на десятки відсотків, а Держкомстат показує в рази менші дані. Що говорить про те, що діють через офшори. І з цим, вважаю, теж повинен розбиратися профільний міністр".

Нічого нового

Доктор економічних наук, генеральний директор групи компаній Advanter Group Андрій Длігач зазначає: "Призначення міністром економіки Ігоря Петрашко не викликало подиву, оскільки теза "олігархи поганих менеджерів не наймали" вже озвучено нинішньою владою".

Експерт підкреслює, що Петрашко йому не знайомий, так само як невідома його програма як міністра.

"Його попереднику, Тимофію Мілованову, вдалося швидко зібрати прогресивну команду в міністерстві і запропонувати якісну програму дій. Поки складно зрозуміти, хто з них погодитися працювати з новим міністром, – каже Андрій Длігач. – Очікування прості: програма антикризових заходів в економці; програма підтримки малого і середнього бізнесу; стратегія на середньострокову перспективу з урахуванням глобальних викликів".

Генеральний директор Advanter Group не думає, що Петрашко, враховуючи його зв'язки з Бахматюком, призначили з прицілом на намір влади відкрити ринок землі.

"Але що стосується ринку землі, то сподіваюся, що процес пройшов точку неповернення, – каже Длігач. – Думаю, що ВР проголосує закон у другому читанні і ринок запрацює в цьому році".

Нові обличчя

Аграрний експерт, голова Асоціації тваринників України і ГО "Народний союз" Ірина Паламар, характеризуючи призначення нового міністра, зазначила: "Для мене ця людина не відомий, як і думаю майже для кожного. Те, що він працював топ-менеджером у аграрного олігарха, не означає, що він буде хорошим міністром".

Ну, а те, що олігархи ставлять свій менеджмент на ключові посади в нашій країні, ні для кого не секрет, вважає Ірина Паламар.

"Ось так і живемо. Тубільці, з сировинною економікою. Колонія зовнішнього олігархату, керована компрадорською елітою", – підкреслює експерт.

Нагадаємо, правітельство Дениса Шмигаля прийняло ряд обмежень, що стосуються виплат премій, надбавок і зарплат міністрам. Так, премії можуть бути нараховані лише в кінці року за результатами роботи. Експерти на прохання видання "Коментарі" оцінили це рішення.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!