Головна Новини Політика внутрішня політика Головні висновки, які можна зробити щодо затримання екс-міністра Богатирьової
commentss НОВИНИ Всі новини

Головні висновки, які можна зробити щодо затримання екс-міністра Богатирьової

Провідні політичні експерти схиляються до думки, що затримання Раїси Богатирьової - іміджевий хід нової української влади, який може бути застосований і щодо інших політиків часів Януковича

28 серпня 2019, 11:45 comments3414
Поділіться публікацією:
Головні висновки, які можна зробити щодо затримання екс-міністра Богатирьової

Екс-міністра охорони здоров'я часів Януковича Раїсу Богатирьову, що повернулася в Україну, затримали в аеропорту "Жуляни". Колишню главу МОЗ підозрюють у розкраданні державних коштів в особливо великих розмірах. Які висновки можна зробити з цього затримання і чим може завершитися історія, журналісти порталу "Коментарі" поцікавилися в експертів.

"Швидше за все, вона, з одного боку, піддалася ілюзіям про так званий реванш, яка (ілюзія, — ред.) активно використовувалася під час виборів, з іншого – надіям на "порішати", оскільки ряд інших, не менш одіозних персон, відчувають себе по поверненню в Україну досить вільно", — пояснює ситуацію з Богатирьовою політолог Олег Саакян.

Експерт вважає затримання Богатирьової процесуально і політично вигідним для української влади.

"Якщо у команди Богатирьової були надії на швидке завершення справи, думаю, їм не судилося виправдатися", — зазначає Саакян.

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов називає затримання Богатирьової в якійсь мірі демонстративним.

"Таким чином влада показує, що вільного повернення для всіх і кожного не буде, — упевнений Карасьов. – З іміджевих міркувань влада робить такі фінти. З одного боку, вона як би дала "добро" на повернення, з іншого – демонстративно відмежовується від деяких одіозних особистостей, щоб не було звинувачень у підтримці "реваншу".

За його словами, деякі фігури минулої влади, які мають намір повернутися, повинні розуміти, що робити це доведеться не тільки через Жуляни, але і через Лук'янівку (Лук'янівське СІЗО, – ред.).

Схожу думку озвучує і політтехнолог, голова Інституту демократії та розвитку "PolitA" Катерина Одарченко. Вона зазначає: владі треба показувати, що у неї немає лояльності до людей, які працювали з Януковичем.

"Виходячи з даних фокус-груп, ці чиновники не подобаються виборцям Зеленського, — пояснює політтехнолог. — При цьому, Богатирьова не є особливо яскравим персонажем. Але коли в партії немає чіткої програми, а сильними є десь 30% складу політичної сили (мова про "Слугу народу", — ред.), потрібно втілювати запит на правосуддя. А люди чекають посадок".

На думку Одарченко, повернення чиновників часів Янукович, у яких були конфлікти з групою екс-президента Петра Порошенка, не залежать від Володимира Зеленського.

"Якщо вони повертаються – значить, впевнені у своїй юридичній позиції. Навіть при всіх мінусах української судової системи, потрібно мати чітку правову позицію. Раз Богатирьова повернулася, значить, вважала, що така позиція у неї є", — резюмувала Одарченко.

Раніше портал "Коментарі" інформував про початок розслідування НАБУ щодо фактів можливого ухилення від сплати податків екс-першого заступника Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олега Гладковського.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!