Головна Новини Політика внутрішня політика Звільнення Вишинського і запуск нової Ради: ТОП-5 подій тижня, що минає
commentss НОВИНИ Всі новини

Звільнення Вишинського і запуск нової Ради: ТОП-5 подій тижня, що минає

Цього тижня вся увага була зосереджена на запуску Верховної Ради 9-го скликання. Парламент не підкачав: в перший же день нардепи прийняли найважливіші кадрові рішення і зробили перший крок до скасування депутатської недоторканності

31 серпня 2019, 21:51 comments2371
Поділіться публікацією:
Звільнення Вишинського і запуск нової Ради: ТОП-5 подій тижня, що минає

Вишинський – на свободі

Ланцюжок по-справжньому цікавих подій тижня, що минає, почався в середу, 28 серпня, зі звільнення з-під варти головного редактора РІА "Новості-Україна" Кирила Вишинського. Київський апеляційний суд задовольнив апеляцію адвокатів Вишинського на рішення про продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Запобіжний захід змінили на особисте зобов'язання. Вишинський вийшов з-під варти в залі суду.

Варто нагадати, що Кирило Вишинський був затриманий 15 травня 2018 року після обшуків в офісі "РІА Новини-Україна" в Києві. 17 травня його взяли під варту без права внесення застави і продовжували запобіжний захід.

Вишинському інкримінують державну зраду та незаконне поводження зі зброєю. За версією слідства, він працював на країну-агресора в межах гібридної інформаційної війни проти України.

picture

Нова Рада розпочала роботу

Вранці 29 серпня тепер вже екс-спікер Верховної Ради Андрій Парубій відкрив урочисте засідання з нагоди початку роботи парламенту 9-го скликання. Парубій привітав депутатів з обранням та побажав плідної і конструктивної роботи. Він оголосив хвилину мовчання за загиблими захисниками України.

В урочистому засіданні взяв участь президент Володимир Зеленський. У залі також були присутні прем'єр-міністр Володимир Гройсман, члени Кабінету міністрів, попередні президенти Леонід Кравчук, Леонід Кучма, Віктор Ющенко і Петро Порошенко, а також представники Ізраїлю, Німеччини, Євросоюзу та інших країн.

Примітно, що Порошенко сидів у гостьовій ложі, хоча він обраний народним депутатом Верховної Ради 9-го скликання. Текст присяги зачитав найстарший депутат Юлій Іоффе ("Опозиційна платформа — За життя").

picture

Кабмін Гройсмана склав повноваження

В день першого засідання Верховної Ради 9-го скликання склав повноваження Кабінет Міністрів Володимира Гройсмана. Прем'єр-міністр склав повноваження у відповідності з Конституцією України після прийняття проекту більшістю нардепів.

"Шановні народні депутати, дорогі українці, згідно з Конституцією, я, як прем'єр-міністр України, і уряд складаємо свої повноваження перед новообраною Верховною радою України", — заявив колишній глава уряду Володимир Гройсман.

picture

Перші кроки нової Ради

Ще перебуваючи в статусі тимчасового спікера Верховної Ради, лідер партії "Слуга народу" Дмитро Разумков оголосив про створення депутатських фракцій і груп у парламенті. Так, найбільшою фракцією стала "Слуга народу", до складу якої увійшли 254 народних депутата.

Вже після затвердження Разумкова спікером парламенту, Верховна Рада підтримала призначення Олексія Гончарука прем'єр-міністром України. Крім того, парламент затвердив міністром закордонних справ Андрія Загороднюка, головою СБУ Івана Баканова, а Генпрокурором – Руслана Рябошапку.

Нарешті, Верховна Рада прийняла склад нового Кабінету міністрів. За відповідне рішення проголосував 281 народний депутат. 

picture

Закон про зняття недоторканності: крига скресла

Верховна рада України прийняла за основу в першому читанні законопроект №7203, який передбачає зняття недоторканності з народних депутатів. Парламент ухвалив відповідний законопроект у першому читанні.

Так, 363 парламентарії підтримали за основу проект постанови №1095 про попереднє схвалення законопроекту про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України).

Документ передбачає скасування недоторканності з 2020 року.

picture



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!