Головна Новини Політика внутрішня політика Зеленський проти НАБУ: експерти пояснили заклик президента скаржитися на корупцію
commentss НОВИНИ Всі новини

Зеленський проти НАБУ: експерти пояснили заклик президента скаржитися на корупцію

Експерти нагадали і про існування інших правоохоронних органів

24 вересня 2019, 17:18 comments2189
Поділіться публікацією:
Зеленський проти НАБУ: експерти пояснили заклик президента скаржитися на корупцію

Президент України Володимир Зеленський виступив зі зверненням, в якому закликав українців повідомляти про будь-які прояви корупції в Національне антикорупційне бюро України (НАБУ). Проте Рада громадського контролю при НАБУ за кілька годин відреагувала на ролик глави держави. Так у Раді відзначили, що Бюро підслідні не всі корупційні злочини.

Експерти розповіли виданню "Коментарі", навіщо потрібні Зеленському подібні заклики і чи будуть вони мати реальний антикорупційний ефект.

Політичний експерт, конфліктолог Тетяна Лупова зазначила, що радники мали знати про те, які справи підслідні НАБУ. Більше того, у людей і раніше було право повідомляти про злочин в поліцію і прокуратуру. За її словами, виступ Зеленського є ознакою боротьби нової влади з НАБУ або його керівником Артемом Ситником.

"Нагадаю, що навесні був скандал навколо історії з втручанням Ситника у внутрішню політику США перед виборами. Трамп недвозначно давав зрозуміти, що таке неприпустимо. Минуло півроку — у нас знову скандал, знову втручання у внутрішні справи США, правда, герої інші", — зазначила експерт.

Голова Інституту публічної політики та консалтингу Сергій Биков також нагадує, що правоохоронні органи не обмежуються НАБУ. А президент, на думку експерта, у своєму виступі відповідає на бажання людей.

"У антикорупційного бюро є власна підсудність. Але найчастіше люди звертаються в поліцію. Дуже важливе питання, щоб люди відчули справедливість, а як це забезпечить влада – людей не хвилює. Але важливо, щоб у процесі відновлення справедливості не відбулося згортання правових процедур", — пояснив Биков.

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов також бачить зв'язок між зверненням Зеленського та його бажанням підім'яти під себе антикорупційні органи.

"Схоже, Зеленський хоче показати, що антикорупційні органи неактивні, от він їх і підганяє. При цьому таке звернення – точно не рівень глави держави. Ми знаємо, що у Зеленського поки не виходить перепідпорядкувати антикорупційні органи президентській вертикалі (а бажання таке є)", — сказав політолог.

При цьому експерт зазначив, що цей заклик не має сенсу, оскільки більше половини українців живе за рахунок тіньового перерозподілу доходів. Більш того, за його словами, Україні необхідно мінімізувати побутову корупцію.

"А вона в наших умовах є мастилом суспільних відносин і отримання послуг. Ви не можете без такої низової, дрібної корупції отримати більш-менш якісні послуги поліції, освіти, охорони здоров'я. Якщо не буде такого "корупційної мастила", то все б у нас зупинилося — люди б масово перестали виконувати свою функцію (через неможливість прожити виключно на зарплату), або масово виїжджали б за кордон (що у нас фактично і відбувається). В Україні є певна корупційна солідарність, кругова порука на рівні низових соціальних зв'язків", — сказав Карасьов, висловивши впевненість, що українці не будуть доносити на корупціонерів.

Нагадаємо, Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура відкрила 760 кримінальних проваджень, у рамках яких повідомили про підозру 140 особам.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!