Головна Новини Політика внутрішня політика Пристрасті по "формулі Штайнмайера" і удар по партійній "годівниці": ТОП-5 подій тижня
commentss НОВИНИ Всі новини

Пристрасті по "формулі Штайнмайера" і удар по партійній "годівниці": ТОП-5 подій тижня

Цього тижня країна продовжувала активно обговорювати підписану Києвом "формулу Штайнмайера", причому частина суспільства досить чітко дала зрозуміти владі, що незгодна з таким рішенням. Київ охопили регулярні протестні акції, які увінчалися багатотисячним віче у центрі столиці. Журналісти порталу "Коментарі" виділили головні події тижня, що минає

6 жовтня 2019, 19:35 comments2991
Поділіться публікацією:
Пристрасті по "формулі Штайнмайера" і удар по партійній "годівниці": ТОП-5 подій тижня

"Непрохідні" партії позбавили "годівниці"

Верховна Рада підтримала у другому читанні законопроект, яким скасовується державне фінансування партій, що не подолали 5% поріг на виборах у Верховну Раду.

Зміни передбачають, що щорічно партіям будуть виділяти соту частину від мінімальної заробітної плати, помножену на кількість виборців по багатомандатному виборчому округу на останніх виборах в Раду. Зараз цей коефіцієнт становить дві сотих.

Тепер право на держфінансування будуть мати виключно партії, що набрали на виборах не менше 5% голосів (раніше було 2%).

picture

"Формула Штайнмайера": непідконтрольний Донбас висловив думку

Лідери так званих "ДНР" і "ЛНР" Денис Пушилин і Леонід Пасічник у своїй спільній заяві, яка стосується підписання Києвом "формули Штайнмайера", висловили думку, що такий крок свідчить про визнання права жителів Донбасу на самостійне визначення своєї долі.

"Україна вчора завдяки Росії, Німеччині і Франції підписала, нарешті, "формулу Штайнмайера", що гарантує Донбасу особливий статус. Таким чином, вона визнає особливе право народу Донбасу на самостійне визначення своєї долі. Ми самі будемо вирішувати, якою мовою говорити, якою буде наша економіка, як буде формуватися наша судова система, як буде захищати наших громадян наша народна міліція і як ми будемо інтегруватися з Росією. Це наша справа, наша мета", — йдеться в заяві.

Також у заяві зазначається, що республіки будуть продовжувати переговори в Мінську, щоб у кінцевому підсумку прийти до повного самоврядування і самовизначення".

picture

Військова допомога США Україні знову в силі

Президент США Дональд Трамп заявив у середу, 2 жовтня, що розблокував військову допомогу Україні. Причиною тому стали прохання американського сенатора-республіканця Роба Портмана та інших правників, а також закликав Європу посилити підтримку Києва.

"Роб Портман подзвонив мені і сказав: "будь Ласка, розблокуйте гроші". Це було єдиною причиною. Я дав гроші, тому що про це попросили Роб Портман і інші законодавці", — зазначив американський лідер під час спільної прес-конференції з президентом Фінляндії Саулі Ниинисте в Білому домі.

picture

Новий склад ЦВК прийняв присягу

У п'ятницю, 4 жовтня, Центральна виборча комісія в рамках першого засідання обрала представника "Слуги народу" Олега Діденка своїм новим керівником. Члени ЦВК підтримали кандидатуру Діденко, який був у попередньому складі Комісії, одноголосно (16 голосів).

Заступниками голови ЦВК обрані Сергій Дубовик ("Опозиційна платформа — За життя", 15 голосів "за" і 1 — "проти") і Віталій Плукарь ("Слуга народу", одноголосно). Секретарем Комісії обрано Гатаулліна Олена ("Слуга народу", 15 голосів).

picture

Віче на Майдані

Підписання Києвом "формули Штайнмайера" викликало минулого тижня хвилю протестних мітингів у Києві та інших районах країни. "Вишенькою на торті" цих акцій стало недільне віче на столичному Майдані під гаслом "Ні капітуляції!".

За даними Нацполиции, в акції взяло участь понад 10 тисяч осіб. Велика частина з них відправилася зі своїми вимогами до Офісу президента.

Варто відзначити, що віче пройшло мирно і правоохоронці, які великими силами (на Майдані перебували близько 300 поліцейських) контролювали ситуацію, практично не втручалася в процес.

picture





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!