Головна Новини Політика внутрішня політика Влада обрала не найкращу стратегію: експерти оцінили законопроект про обіг земель
commentss НОВИНИ Всі новини

Влада обрала не найкращу стратегію: експерти оцінили законопроект про обіг земель

Фахівці вважають саме прийняття закону позитивом

13 листопада 2019, 19:09 comments2564
Поділіться публікацією:
Влада обрала не найкращу стратегію: експерти оцінили законопроект про обіг земель

Земельний закон (про дозвіл продавати і купувати землі сільгосппризначення) прийнято сьогодні, 13 листопада, в першому читанні. Його підтримали 240 нардепів. Експерти оцінили на прохання видання "Коментарі" ризики, позитив і перспективи закону до другого читання.

Про ринок землі не йдеться

Експерт з конституційного права Богдан Бондаренко звертає увагу на те, що деякі невірно називають закон "земельною реформою". Мова, за його словами, йде про обіг земель сільськогосподарського призначення – це більш вузьке поняття.

"Законопроект дозволяє власникам паїв вільно розпоряджатися своїм майном, що є позитивним і правильним. Також йдеться про те, що землю держвласності збираються передавати у власність громадам, які будуть нею розпоряджатися. Але про ринок землі не йдеться. Тому що не до кінця зрозуміло, де будуть брати дешеві кредити для фермерів, як буде розбудовуватися інфраструктура збуту продукції дрібних фермерів", — пояснив експерт.

На думку Бондаренка, до другого читання можливі певні зміни, так що поки складно сказати, яким законопроект буде в остаточному вигляді.

"Однозначно питання буде активно обговорюватися в медійному просторі. І це серйозний виклик для нової влади, якій вигідніше якомога швидше закрити цю тему", — зазначає експерт.

Протест буде наростати

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін наголошує, що ставити суспільство перед фактом – не найкраща стратегія. На його думку, влада дуже поспішає з прийняттям земельного закону, грунт до якого не підготовлений.

"За різними соцопитуваннями, більше 70% українців виступають проти відкриття ринку землі. Мені здається, владі варто було б спочатку попрацювати з громадською думкою, пояснити плюси продажу землі, а не бігти попереду паровоза. Можливо, в Офісі президента це розуміють. Не дарма озвучили ідею про референдум щодо продажу землі іноземцям", — сказав політолог.

Якубін вважає, що влада не прорахувала можливі негативні наслідки, зокрема, не навела порядок з орендою землі, не вирішила проблему рейдерства.

"Думаю, що прийняте рішення викличе певний рівень протестної активності по всій країні. Враховуючи, що зараз влада намагається вирішити низку проблемних питань, протестні настрої різних мас можуть накопичитися – і ми отримаємо ефект доміно", — застерігає політолог.

Україна на межі розвалу

Економіст Ігор Гарбарук впевнений, що якщо закону дадуть путівку в життя, то багаті стануть багатшими, а бідні – ще біднішими, як це було під час приватизації в 1990-х.

"В основної маси населення немає коштів купувати землю. Але ця можливість є в українських олігархів і міжнародних корпорацій. Якщо кредити фермерам будуть давати під заставу землі, то не можна виключити, що за допомогою штучного банкрутства, підвищення цін на паливо, засоби захисту рослин та сільгоспінвентар, земля буде вилучена у їх власників", — пояснив економіст.

Гарбарук не виключає, що якщо влада буде і далі в турбо-режимі розпродавати залишки радянського промислового комплексу, а також торгувати національними ресурсами і інтересами країни, ми отримаємо або розвал України, або швидку зміну сьогоднішньої влади.

Є ризики і ознаки цивілізації

Голова Комітету економістів України Андрій Новак вважає, що ухвалення в першому читанні законопроекту про відкриття ринку земель сільгосппризначення це – позитивне рішення.

"Дуже добре, що це сталося напередодні приїзду місії МВФ. До того ж, ще до голосування представники ЄС висловили підтримку запуску ринку землі в Україні. ЄС і МВФ – це наші важливі партнери. А ринок землі – ознака цивілізованої держави. Ринок землі підштовхне інвестиційні процеси в Україні, дасть додаткові кошти в бюджети всіх рівнів", — уточнив експерт.

При цьому Новак не виключив ризики внутрішньополітичного протистояння і масових протестів не скільки проти продажу землі, скільки проти чинної влади в цілому.

"Між першим і другим читанням слід знайти компроміс щодо низки гострих питань даного законопроекту. У тому числі, відносно максимуму площі землі, яку можна купувати, стосовно права купувати нашу землю іноземцями. Також до запуску ринку землі слід скласти кадастр цього ресурсу", — сказав він.

Як повідомляв сайт "Коментарі", голова Аграрного Комітету Верховної Ради Микола Сольський заявив, що до законопроекту перед другим читанням буде внесено багато поправок.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!