Суд зобов'язав Кабмін переглянути прожитковий мінімум

Кабмін зобов'язали переглянути розмір прожиткового мінімуму

Правозахисник Станіслав Батрин подав в суд позов, в якому стверджував, що уряд встановив прожитковий мінімум на цей рік без проведення науково-громадської експертизи сформованого споживчого кошику.

Окружний адміністративний суд Києва визнав протиправними дії уряду, у своєму рішенні суд зобов'язав Кабмін встановити прожитковий мінімум відповідно до положень законів "Про прожитковий мінімум" та "Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії". Також суд визнав протиправними дії Кабміну з розробки і затвердження законопроекту "Про держбюджет на 2019 рік" з порушенням порядку встановлення прожиткового мінімуму.

Як повідомляло видання "Коментарі", прем'єр-міністр України Олексій Гончарук визнав, що на існуючий в країні прожитковий мінімум у розмірі 2 тис. грн. неможливо прожити. Він вважає, що прожитковий мінімум потрібно підвищити хоча б вдвічі.

Нагадаємо, що менше 9% українців відкладають гроші на майбутнє. Пояснення, яке першим приходить на розум, досить банальне: у наших співгромадян просто немає грошей. Однак опитування показують, що українці не збираються відкладати гроші при будь-яких розкладах, і більшість зізнаються: якби на них раптово звалилися гроші, витратили б їх на відпочинок, лікування або купівлю житла.

Також ми писали про те, що Уряд встановив реальний прожитковий мінімум на рівні 4251 гривні. Така інформація міститься в проекті бюджету-2020.