Як Зеленський тарифи знижував: експерти дали оцінку боротьбі президента з високою комуналкою

Експерти нагадали, що питання комунальних тарифів і цін на газ не входять в компетенцію президента

Президент України Володимир Зеленський провів нараду щодо тарифів на послуги теплопостачання для населення та реалізації програми енергоефективності в житловому фонді. Глава держави дав завдання вирівняти зниження сум у платіжках за теплопостачання до 25-30% у всіх регіонах.

Експерти висловили виданню "Коментарі" думки щодо обґрунтованості такого рішення, а також пояснили, що заважає зниженню тарифів.

Як "пізній Порошенко"

Політичний експерт Михайло Чаплига зазначає, що рішення такого роду питань – не компетенція глави держави.

"Судячи з усього, прем'єр Гончарук вирішив зробити Зеленського заручником своєї неефективності. Щоб не одному тонути, – вважає експерт. – Так і з'явилося це дивне засідання, де президент став головною дійовою особою, яка нібито приймає відповідні рішення (і відповідно несе за них відповідальність). Хоч насправді, подібного роду рішення – сфера діяльності уряду, НАК "Нафтогаз" і НКРЭКУ (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг). Зниження тарифів на газ (тепло) залежить від того, чи держава зможе впливати на НАК, а також - яка буде кон'юнктура на світових ринках".

На думку Чаплиги, позиція Зеленського в даному випадку дуже схожа на позицію "пізнього Порошенка".

"У листопаді 2018-го п'ятий президент закликав зривати пломби з газових розподілів, щоб дати газ замерзаючому місту Сміла на Черкащині. Так він намагався показати, що може вирішити питання теплопостачання – навіть всупереч законодавству, – нагадує експерт. – Це був піар-хід, над яким тоді всі сміялися. У тому числі Зеленський, який тепер сам потрапив у ту ж ситуацію. Думаю, Гончарук спеціально затягнув Зеленського в цю пастку, щоб розділити з ним відповідальність, що знизити тарифи в цій системі неможливо".

Як пояснює Чаплига, неможливість ця пов'язана з фактичною автономією "Нафтогазу", який непідконтрольний українському уряду і, по суті, служить (за рахунок завищених цін на газ) джерелом збагачення для ряду топ-менеджерів і членів наглядової ради.

Газ може подешевшати формально

Хоч подібного роду доручення – не компетенція президента, але він змушений цим займатися, роздаючи "чарівний пендель", вважає політичний експерт Руслан Бізяєв. А вимушений – у зв'язку з некомпетентним урядом Гончарука.

"Знижувати тарифи, адже ціна на газ через аномально теплу зиму падає, в тому числі в європейських хабах, де ми його купуємо, – зазначає експерт. – Інша справа, що знизити їх через нову схему придбання, де знову фігурують посередники, буде складно. Плюс – у нас відбувся поділ транспортування газу і вартості газу. Тепер споживачі отримують дві платіжки. Так що формально газ, можливо, подешевшає, але транспортування може перекрити це зниження".

До того ж, нагадує Бізяєв, є ще й фактор МВФ, який тисне, щоб ціни були однакові для промисловості та домогосподарств.

Потрібні стимули

Експерт Інституту української політики Артем Петренко зазначив, що на нараді у глави держави не порушувалися питання якості послуг і причини різниці в тарифах.

"Яку мету Володимир Зеленський ставить перед урядом? Зменшити платіжки за тепло. Це дуже правильна мета. Але, на жаль, на президентській нараді ніяк не позначили моменти якості послуг, причин різниці в тарифах, а також – що треба зробити для підвищення ефективності теплокомуненерго", – каже політолог.

За словами експерта, головні причини різниці в тарифах: технологічні особливості конкретних міст і районів, застаріле обладнання, неефективність місцевої влади та корупція.

"Добре, що у центральної влади є розуміння важливості щоденної роботи з місцевою владою. Але необхідно не просто механічно вимагати знизити ціну, – переконаний Артем Петренко. – Важливо створити стимули і умови для місцевої влади для прискореної модернізації тепломереж. Поряд з корупцією, це одна з найголовніших проблем теплопостачання в країні. Є населені пункти, де історично тепломережі знаходяться у зруйнованому стані, а доходи місцевого бюджету мізерні через повну відсутність будь-якого виробництва. Наприклад, колишні військові містечка. Тому урядова програма має враховувати і такі випадки. І ось тут без бюджетних дотацій ніяк не обійтися".

Крім цього, якщо ціна на газ може істотно коливатися протягом року, ця складова у тарифі має змінюватись автоматично. А то ціна на газ знижується, а тарифи в низці випадків місцева влада не знижує, підкреслює експерт.

Як повідомляв портал "Коментарі", депутат від президентської фракції "Слуга народу" Євген Брагар запропонував пенсіонерці продати собаку, щоб заплатити за комунальні послуги.