Головна Новини Політика внутрішня політика Як Зеленський тарифи знижував: експерти дали оцінку боротьбі президента з високою комуналкою
commentss НОВИНИ Всі новини

Як Зеленський тарифи знижував: експерти дали оцінку боротьбі президента з високою комуналкою

Експерти нагадали, що питання комунальних тарифів і цін на газ не входять в компетенцію президента

3 лютого 2020, 11:43 comments3236
Поділіться публікацією:
Як Зеленський тарифи знижував: експерти дали оцінку боротьбі президента з високою комуналкою

Президент України Володимир Зеленський провів нараду щодо тарифів на послуги теплопостачання для населення та реалізації програми енергоефективності в житловому фонді. Глава держави дав завдання вирівняти зниження сум у платіжках за теплопостачання до 25-30% у всіх регіонах.

Експерти висловили виданню "Коментарі" думки щодо обґрунтованості такого рішення, а також пояснили, що заважає зниженню тарифів.

Як "пізній Порошенко"

Політичний експерт Михайло Чаплига зазначає, що рішення такого роду питань – не компетенція глави держави.

"Судячи з усього, прем'єр Гончарук вирішив зробити Зеленського заручником своєї неефективності. Щоб не одному тонути, – вважає експерт. – Так і з'явилося це дивне засідання, де президент став головною дійовою особою, яка нібито приймає відповідні рішення (і відповідно несе за них відповідальність). Хоч насправді, подібного роду рішення – сфера діяльності уряду, НАК "Нафтогаз" і НКРЭКУ (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг). Зниження тарифів на газ (тепло) залежить від того, чи держава зможе впливати на НАК, а також — яка буде кон'юнктура на світових ринках".

На думку Чаплиги, позиція Зеленського в даному випадку дуже схожа на позицію "пізнього Порошенка".

"У листопаді 2018-го п'ятий президент закликав зривати пломби з газових розподілів, щоб дати газ замерзаючому місту Сміла на Черкащині. Так він намагався показати, що може вирішити питання теплопостачання – навіть всупереч законодавству, – нагадує експерт. – Це був піар-хід, над яким тоді всі сміялися. У тому числі Зеленський, який тепер сам потрапив у ту ж ситуацію. Думаю, Гончарук спеціально затягнув Зеленського в цю пастку, щоб розділити з ним відповідальність, що знизити тарифи в цій системі неможливо".

Як пояснює Чаплига, неможливість ця пов'язана з фактичною автономією "Нафтогазу", який непідконтрольний українському уряду і, по суті, служить (за рахунок завищених цін на газ) джерелом збагачення для ряду топ-менеджерів і членів наглядової ради.

Газ може подешевшати формально

Хоч подібного роду доручення – не компетенція президента, але він змушений цим займатися, роздаючи "чарівний пендель", вважає політичний експерт Руслан Бізяєв. А вимушений – у зв'язку з некомпетентним урядом Гончарука.

"Знижувати тарифи, адже ціна на газ через аномально теплу зиму падає, в тому числі в європейських хабах, де ми його купуємо, – зазначає експерт. – Інша справа, що знизити їх через нову схему придбання, де знову фігурують посередники, буде складно. Плюс – у нас відбувся поділ транспортування газу і вартості газу. Тепер споживачі отримують дві платіжки. Так що формально газ, можливо, подешевшає, але транспортування може перекрити це зниження".

До того ж, нагадує Бізяєв, є ще й фактор МВФ, який тисне, щоб ціни були однакові для промисловості та домогосподарств.

Потрібні стимули

Експерт Інституту української політики Артем Петренко зазначив, що на нараді у глави держави не порушувалися питання якості послуг і причини різниці в тарифах.

"Яку мету Володимир Зеленський ставить перед урядом? Зменшити платіжки за тепло. Це дуже правильна мета. Але, на жаль, на президентській нараді ніяк не позначили моменти якості послуг, причин різниці в тарифах, а також – що треба зробити для підвищення ефективності теплокомуненерго", – каже політолог.

За словами експерта, головні причини різниці в тарифах: технологічні особливості конкретних міст і районів, застаріле обладнання, неефективність місцевої влади та корупція.

"Добре, що у центральної влади є розуміння важливості щоденної роботи з місцевою владою. Але необхідно не просто механічно вимагати знизити ціну, – переконаний Артем Петренко. – Важливо створити стимули і умови для місцевої влади для прискореної модернізації тепломереж. Поряд з корупцією, це одна з найголовніших проблем теплопостачання в країні. Є населені пункти, де історично тепломережі знаходяться у зруйнованому стані, а доходи місцевого бюджету мізерні через повну відсутність будь-якого виробництва. Наприклад, колишні військові містечка. Тому урядова програма має враховувати і такі випадки. І ось тут без бюджетних дотацій ніяк не обійтися".

Крім цього, якщо ціна на газ може істотно коливатися протягом року, ця складова у тарифі має змінюватись автоматично. А то ціна на газ знижується, а тарифи в низці випадків місцева влада не знижує, підкреслює експерт.

Як повідомляв портал "Коментарі", депутат від президентської фракції "Слуга народу" Євген Брагар запропонував пенсіонерці продати собаку, щоб заплатити за комунальні послуги.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Новини партнерів


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!