Головна Новини Політика внутрішня політика Двоє екс-беркутівців, обміняних до «Л/ДНР», повернулися до Києва
commentss НОВИНИ Всі новини

Двоє екс-беркутівців, обміняних до «Л/ДНР», повернулися до Києва

Колишні «беркутівці» звернулися з відкритим листом до українського керівництва

8 лютого 2020, 15:23 comments9509
Поділіться публікацією:
Двоє екс-беркутівців, обміняних до «Л/ДНР», повернулися до Києва

Колишні бійці спецпідрозділу "Беркут" Олександр Маринченко та Сергій Тамтура, які звинувачувалися у вбивстві активістів під час Євромайдану і були передані до "Л/ДНР" в рамках обміну полоненими, повернулися до Київа. Про це повідомив їхній адвокат Олексій Горошинський.

"Колишні співробітники спецпідрозділу "Беркут" Олександр Маринченко та Сергій Тамтура повернулися в Київ, після їх обміну в рамках Нормандських домовленостей", — написав адвокат у своєму Facebook.

При цьому Мариниченко і Тамтура звернулися з відкритим листом до президента Володимира Зеленського, спікера Верховної Ради Дмитра Разумкова і генерального прокурора Руслану Рябошапки.

"Більше 5 років нас тримали за гратами за злочини, яких ми не вчиняли. Винуватими нас призначив політичний режим, що прийшов до влади шляхом збройного державного перевороту у 2014 році. Увесь цей час керівництво України використовувало нас щоб "звітувати" перед частиною українського народу про притягнення до відповідальності винних у розстрілах протестувальників на Майдані", — сказано у відкритому листі.

Колишні "беркутівці" відзначають, що колишня влада намагалася приховати справжніх організаторів вбивств. Крім того, за їх словами, тодішня влада не знайшла доказів провини колишніх силовиків. А Святошинський райсуд Києва змінив їм запобіжний захід на домашній арешт лише в 2019 році.

Мариниченко і Тамтура наполягають, що виконували присягу українському народу і "мужньо, не шкодуючи життя" стояли на захисті громадського порядку і української держави.

У листі колишні силовики відзначають, що їх відмова від обміну могла би зірвати весь обмін цілком.

"Ми не могли поставити власні інтереси вище інших. Тому були змушені погодитися на участь в обміні. Також ми розуміли, що цей обмін дозволить привернути увагу влади та громадськості до питання об'єктивної оцінки подій 2014 року. Це був державний переворот. А частина протестувальників не були мирними — вони були озброєними злочинцями", — йдеться в листі.

Тамтура і Мариниченко заявили, що повернулися до Києва, щоб брати участь в судових процесах у "справах Майдану", довести свою невинність і відновити честь спецпідрозділу "Беркут".

"Ми закликаємо Президента України, Генерального прокурора України та депутатів Верховної Ради України негайно скасувати закон про амністію майданівців та забезпечити справедливе та неупереджене розслідування подій 2014 року за участі міжнародних спостерігачів та експертів", — сказано в листі.




Як раніше повідомляло видання "Коментарі", 29 грудня 2019 року відбувся обмін полоненими між Україною і так званими "Л/ДНР". Україна передала самопроголошеним республікам 123 особи, терористи, в свою чергу, повернули додому 76 наших співгромадян.

У мережі з'явився список людей, виданих в ОРДЛО, чий обмін може бути вигідний Росії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!