Головна Новини Політика внутрішня політика Зеленський в Омані: названі можливі наслідки «зливу» для Зе-команди
commentss НОВИНИ Всі новини

Зеленський в Омані: названі можливі наслідки «зливу» для Зе-команди

Експерти припустили, що джерелами журналістів є американські дипломати і спецслужби

14 лютого 2020, 16:23 comments6319
Поділіться публікацією:
Зеленський в Омані: названі можливі наслідки «зливу» для Зе-команди

Журналісти програми "Схеми" (спільний проект Радіо Свобода і UА: ПЕРШИЙ) оприлюднили результати розслідування, згідно з яким, в січні в Омані могла відбутися зустріч секретаря Ради безпеки Росії Миколи Патрушева і президента України Володимира Зеленського. Офіс президента інформацію спростував і вирішив звернутися до суду.

Експерти прокоментували для видання "Коментарі" скандальне розслідування.

США не відпускають Україну

Політолог Андрій Мішин вважає, що зустріч Зеленського та Патрушева могла відбутися. А до оприлюднення інформації, на думку експерта, доклали руку американські спецслужби.

"Проект "Схеми" співпрацює з Радіо Свобода, у якого інсайди – різні розвідструктури США і їх партнерів. І вони подають інформацію у потрібному для себе дусі, – пояснює Мішин. – У сюжеті йдеться про те, що Зеленський прилетів до Оману 8 січня, а Зеленський ввечері тієї ж доби повернувся до Києва. Вранці того дня, нагадаю, в небі Ірану був збитий пасажирський літак "МАУ". Після катастрофи було оголошено, що Зеленський терміново повертається до Києва з Оману. Але повернувся він, як стверджують журналісти, тільки через 19 годин. І, думаю, цілком ймовірний візит Патрушева мав до цієї затримки пряме відношення".

Як пояснює політолог, керівництво Ірану виходів на молоду Зе-команду не мало. Але у Тегерана прекрасні відносини з Москвою.

"Можливо, представники Ірану, вже розуміючи справжні причини трагедії, звернулися за допомогою до керівництва РФ, – розвиває думку Мішин. – Кремль міг відрядити Патрушева до Оману, де, ймовірно, відбулася закрита зустріч із Зеленським. І присвячена вона була, думаю, саме катастрофі в Ірані. Президента України хотіли зорієнтувати, добитися потрібної манери поведінки. Щоб не було різких звинувачень на адресу Ірану. Можливо, саме це і обговорювали. В тому числі те, як Іран може компенсувати збиток".

Оприлюднення цієї інформації саме зараз, політолог не виключає, може бути пов'язано з призначенням Андрія Єрмака (на думку аналітиків, ще більш проросійського, ніж його попередник Андрій Богдан) головою Офісу президента України.

"Практично відразу пішла реакція США, – продовжує Мішин. – Штати намагаються повернути Україну "в стійло". Вся ця ситуація вигідна опонентам Зеленського, які не хочуть налагодження відносин між Києвом і Москвою. Вашингтону важливо забезпечення підтримки України в зоні зовнішнього впливу США. Щоб Україна не зірвалася з американського гачка... Скандальне розслідування буде всіляко намагатиметься зам'яти російською та українською владою. На Банковій і в Кремлі інформацію про можливу зустріч Зеленського та Патрушева вже в унісон спростували. А Офіс президента України навіть вимагає спростування інформації, розміщеної у розслідуванні, та оприлюднення офіційних вибачень за такі дії".

Зе-электрорат буде задоволений

Політичний експерт Тарас Загородній вважає, що оприлюднене розслідування не засноване на прямих доказах зустрічі Зеленського з Патрушевим. Втім, відзначає експерт, це не означає, що такі докази не приберегли для подальших ударів по президенту.

"Сам "вкид" інформації зроблений грамотно. "Схеми" пов'язані з грантоїдною організацією, яка, в свою чергу, пов'язана зі структурами Держдепу США. Тому все виглядає хоч і дещо недосконалим, але не те щоб недостовірно, – зазначає Загородній. – Особливо якщо врахувати, що ті ж люди робили свого часу розслідування щодо відпочинку Порошенка на Мальдівах".

На думку політексперта, опоненти Зеленського сповна скористалися комунікаційної плутаниною, пов'язаною з його візитом до Оману.

"Це була приватна поїздка або державний візит, хто оплачував. Дуже все по-дурному і провально було зроблено в сенсі пояснень з боку Офісу президента. Там продовжують накопичувати дрібні комунікаційні провали, які призводять до великих ударів по іміджу Зеленського, – вважає Загородній. – Думаю, ми зараз бачимо результат внутрішніх розборок в середині команди Зеленського. Ті, хто був у курсі, що відбувається, можливо, посприяли появі розслідування".

У той же час, відзначає експерт, більшість прихильників президента скоріше позитивно, ніж негативно сприймуть інформацію про його можливе спілкуванні з представниками вищого російського керівництва.

"Адже він як би шукає шляхи до миру. Все розглядається саме в такому ракурсі тими, хто підтримує Зеленського, – говорить Загородній. – Але в майбутньому, якщо будуть серйозні поступки росіянам по Донбасу або Криму, інформація про такі зустрічі може заграти зовсім іншими фарбами".

Намір Офісу президента судиться з авторами розслідування експерт вважає великою помилкою.

"Якщо опоненти грають в довгу, не виключаю, що є якась інформація, яка може підтвердити зустріч Зеленського та Патрушева. І будь-яка метушня навколо цієї теми точно не на руку президенту і його команді. Адже їх можуть знову і знову бити по хворому місцю, причому все більш аргументовано, – підкреслює Загородній. – Команді Зеленського потрібно вчитися думати не на день вперед, а на місяці, а то й роки. Поки ж хаотичні рухи призводять лише до подальших неприємностей".

Шанси на перемогу в суді високі

Керівний партнер Юридичної фірми Patriot.Legal Денис Бондар упевнений: подальшого розвитку подій по поїздці до Оману слід було очікувати.

"Офіс президента до сьогоднішнього дня не зміг дати відповідь, де був президент майже добу після авіакатастрофи, що сталася в Ірані і до моменту повернення в Україну, – зазначає Бондар. – У Зеленського є багато недоброзичливців, тому такий удар буде вигідний багато кому. У тому числі опозиції, яка посилить свою критику чинної влади. А політологи, опозиційно налаштовані до чинної влади, будуть додумувати різні конспірологічні теорії (як це може негативно позначитися на відносинах України з її міжнародними партнерами, на ситуації всередині країни)".

Подальший розвиток подій вже окреслено Офісом президента, підкреслює юридичний експерт.

"Позов буде поданий. Шанси його задоволення здаються високими, оскільки проекту "Схеми", швидше за все, буде важко надати належні докази для підтвердження своїх доводів в сюжеті, – вважає Бондар. – Та й не захочуть вони розкривати джерела своєї інформації. Зокрема, звідки була отримана інформація, що президент вилітає на конкретному борту чартерного літака".

Вся ця ситуація, на думку експерта, показує, що опір діям Зеленського зростає, а за тією інформацією, яку отримують журналісти "Схем", стоять серйозні групи впливу.

Як повідомляло видання "Коментарі", 13 січня в програмі "Схеми" журналісти "Радіо Свобода" розповіли про те, що президент України Володимир Зеленський полетів з Оману на тому ж літаку, на якому туди прилетів колишній директор ФСБ, секретар Радбезу Росії Микола Патрушев. Представники ЗМІ не виключили, що у них була зустріч.

Прес-секретар глави держави Юлія Мендель спростувала зустріч Зеленського з Патрушевим. Спікер президента РФ Дмитро Пєсков назвав цю інформацію брехнею.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!