Головна Новини Політика внутрішня політика Оцінка роботи голів ОДА: експерти закликали дивитися на справи, а не «винаходити велосипед»
commentss НОВИНИ Всі новини

Оцінка роботи голів ОДА: експерти закликали дивитися на справи, а не «винаходити велосипед»

Експерти неоднозначно висловилися про ініціативу Кабміну оцінювати роботу голів облдержадміністрацій за критеріями ефективності

19 лютого 2020, 12:59 comments1766
Поділіться публікацією:
Оцінка роботи голів ОДА: експерти закликали дивитися на справи, а не «винаходити велосипед»

У Кабінеті міністрів України склали KPI (ключові показники ефективності) для оцінки роботи голів обласних державних адміністрацій, за допомогою яких буде складено рейтинг і прив'язана до нього система мотивації.

Експерти оцінили для видання "Коментарі" цю систему.

Конституція зміниться

Політичний експерт Олександр Антонюк вважає ініціативу дуже гарною. При цьому підкреслює, що ідея не нова, оскільки рейтинги регіонів (а відповідно, це показник роботи ОДА) були і раніше.

"Крім того, варто пам'ятати, що згідно з ініціативою щодо зміни Конституції України пропонується ліквідувати інститут облдержадміністрацій та райдержадміністрацій. А відповідно – і їх голів. Замість них мають намір ввести інститут префектів", – підкреслює Антонюк.

Враховуючи це, політексперт передбачає, що незалежно від ефективності роботи нинішніх глав ОДА, їх робота буде продовжуватися в перехідному періоді. А потім вже у кожного буде свій кар'єрний шлях – або у виконавчій владі, або в представницькій, або в бізнесі.

"Я придумав велосипед, дайте мені Нобелівку"

Політичний експерт Світлана Кушнір зізналася, що з цікавістю спостерігає, як міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет, озвучивши зазначену ініціативу, через відсутність досвіду, не використовуючи весь нормативний інструментарій, який створювався з 1991 року, винаходить велосипед.

"Вже був перепис українців без перепису. І при цьому немає точної цифри все одно (так що потрібно провести реальний перепис населення). Тепер ось оцінювати діяльність голів ОДА вирішили за новими критеріями. Ех, підкажіть хто-небудь, що є розроблена оцінка розвитку областей за кількома десятками параметрів, – закликає Кушнір. – І робить цей рейтинг вже багато років Мінрегіон. І це був хороший маркер для голів ОДА. Крім того, їх діяльність, обіцянки і їх виконання відстежують Комітет виборців України та портал "Слово і Діло". Діджиталізацію ж, можна взагалі оцінити, не використовуючи шкалу оцінки... Я не ретроградствую, контроль та вимірювання ефективності регіонального управління. Але це кіно "я придумав велосипед, дайте мені Нобелівку" вже набридло".

Політексперт підкреслює, що соціально — економічні показники, вибрані для оцінювання, занадто нерелевантні від області до області.

"Якщо, наприклад, припустити, що всіх дітей-сиріт в області А вже влаштували в сім'ї, а в області Б змогли організувати один будинок сімейного виховання, то який рахунок на табло? 0:1? Чи це чесно? Ні.. А за промисловим показниками взагалі не треба оцінку ставити? Судячи з переліку 25 критеріїв – не треба. У реальності, Кабміну Гончарука і слова такого – "промисловість" – немає. Де вже відсотки і коефіцієнти розрахувати, – зазначає Світлана Кушнір. – Разом: чим би дитя (міністр Кабміну) не тішилося, аби знаходило собі заняття... Але ще є маленька надія, що повернутися до попереднього списку з більш ніж 100 показниками Мінрегіону, де оцінювання робилося зважено і більш-менш гармонійно".

"Інформаційні атаки на губернаторів не припиняються"

Конфліктолог, політичний експерт Тетяна Лупова вважає, що реально виміряти ефективність роботи губернаторів в тій ситуації, в якій вони перебувають, буде не просто.

"Всередині структур створюється сильний опір. Часто люди, які роками працюють в обладміністраціях, знають як підставити, як обдурити, як зіпсувати все KPI, – підкреслює конфліктолог. – Зайти зі своєю командою нереально. При цьому добре сплановані та профінансовані інформаційні атаки на губернаторів не припиняються. Як усе це узгодити з дійсним станом справ?".

При цьому, на думку Лупової, є глави обладміністрацій, які роблять все можливе, щоб покращити ситуацію в області.

"В Чернігівській області у мене була можливість проаналізувати результат роботи за перші місяці. Прокопенко працює, в області його знають, приймають і бачать результат. Що найважливіше, самі жителі області цінують роботу голови адміністрації, є нормальний діалог, – зазначає політексперт. – Не можу сказати того ж про всі області: десь ситуація краще, десь гірше. Знаю, що в Дніпропетровській області до голови адміністрації змогли достукатися зі своєю проблемою члени однієї з ОТГ. Діалог вийшов, вони були почуті. Ось це, напевно, міг би бути один з пунктів оцінки ефективності губернаторів – чує він людей, чи є ефективний діалог".

Раніше "Коментарі" писали, що експериментальний проект оцінки голів ОДА передбачає щоквартальний моніторинг діяльності чиновників за різними показниками в рамках повноважень місцевих адміністрацій.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!