Головна Новини Політика внутрішня політика Рішення Кабміну щодо карантину: які можливі наслідки
commentss НОВИНИ Всі новини

Рішення Кабміну щодо карантину: які можливі наслідки

Експерти вважають, що послаблення умов карантину через коронавірус в Україні не однозначні

29 квітня 2020, 20:36 comments4146
Поділіться публікацією:
Рішення Кабміну щодо карантину: які можливі наслідки

Уряд України прийняв сьогодні ряд рішень, пов'язаних з карантином. Мова йде про можливість роботи ринків (при певних умовах), а також про те, що будуть запускати "адаптивний карантин" (введення посиленого карантину в окремих регіонах, а не в цілому по країні).

Експерти оцінили для видання "Коментарі" ці рішення і можливі ризики, пов'язані з ними.

Рішення Кабміну щодо карантину: акція біля будівлі уряду

Економічний експерт, координатор громадянської ініціативи "Рух бізнесу України" Андрій Гарнат прийняв сьогодні участь в акції біля стін Кабміну, де представники малого і середнього бізнесу (МСБ) вимагали відновити їх конституційне право працювати. У нього, як у багатьох українських підприємців, дуже критичне ставлення до заходів, приймаємо урядом у рамках протидії коронавирусной інфекції.

"Ті карантинні заходи, які непродумано і жорстко прийняло уряд, на сьогоднішній день фактично вбили роботу МСБ в Україні. І вони продовжують гробити малі підприємства, збільшувати кількість звільнених співробітників, – підкреслює Андрій Гарнат. – Безробіття в Україні вже зросла до 15%, а через пару тижнів може скласти 20% від 16-18 мільйонів працездатного населення України. Уряд намагається пом'якшувати карантинні заходи точковим відкриттям певних секторів. Але це не матиме належного впливу, не запустить знову економіку. Малі, середні, великі компанії – економічно пов'язані. І якщо не працює якась ланка з цього ланцюжка, не буде працювати нормально і весь ланцюжок".

За словами експерта, єдино вірне рішення на сьогодні – повністю відновити роботу МСБ. Це дасть можливість підприємствам, які закрилися, поступово відновитися і до кінця другого кварталу хоча б частково почати наповнювати бюджет країни.

"Пропозиції, які анонсуються урядом як пом'якшення карантинних заходів, несуть у собі певні ризики, – зазначає Андрій Гарнат. – До наприклад, рішення про відкриття ринків, торгових точок, прийматимуть чиновники на місцях. Зокрема, це буде регулюватися рішенням відповідних територіальних органів Госпродпотребслужбы. Саме їм дано право вирішувати – дотримуються чи ні підприємці протиепідемічні вимоги. А ми прекрасно знаємо, чим загрожує таке ручне управління. Вже на першому етапі воно вилізе підприємцям необхідність давати хабарі".

Пропозиція про "адаптивному карантині" було б, за словами експерта, раціональним, якби не одне суттєве "але".

"В Україні через відсутність достатньої кількості тестів, відсутня і реальна статистика по кількості заражених людей, – підкреслює Гарнат. – Відповідно, уряд має можливість маніпулювати статистикою в ту або іншу сторону. І поки ми бачимо маніпуляції в бік нагнітання істерії, пов'язаної з ситуацією з коронавірусом".

Рішення Кабміну щодо карантину: запізнілі послаблення

Економіст в Економічному дискусійному клубі Ігор Гарбарук впевнений, що уряд як мінімум на тиждень-півтори запізнилося з ослабленням карантинних заходів.

"Довели представників МСБ "до ручки", ті почали виходити на акції протесту. А всього цього можна було уникнути, – зазначає експерт. – Так і взагалі – позбавляти підприємців можливості працювати, відбирати у них це конституційне право, було невірним рішенням. Просто захисні заходи (маски, дезінфекція, дистанційний режим) слід переносити на робочі місце. В супермаркетах же це працює? Чому не може працювати на ринках, салонах, в кафе і так далі... А так – ми не отримали конкурентні відносини, несправедливість. Подвійні стандарти. Коли певні супермаркети будівельні мережі працюють, коли відомий світовий бренд торгує кавою і бутербродами, а армія вітчизняних підприємців позбавлена такої можливості... Так що і "адаптивний карантин", як мені здається, повинен не закривати МСБ, а робити більш адаптованим до посиленим карантинним заходам те чи інше робоче місце".

За словами Ігоря Гарбарука, мало дати можливість ринків (і не тільки їм) працювати. Держава повинна компенсувати представникам МСБ понесені ними з-за карантинних заборон збитки.

"Щоб МСБ відновив ті позиції, які були втрачені, потрібна допомогу від держави. Наприклад, одноразові безпроцентні дотації. Певні субсидії – близько 25 тисяч гривень кожному підприємцю. Щоб люди могли хоча б зробити передоплату за товар, – пояснює економіст. – Для дрібного бізнесу слід запустити програму пільгового кредитування на 6-8 місяців. Цим повинні займатися НБУ, Мінфін, залучаючи і комерційні банки. А то у нас багато думають і говорять, але мало роблять".

Головний аспект держдопомоги, на думку Гарбарука, повинен зараз зосередитися на аграрному секторі. Тому самому, дрібний сегмент якого з-за "карантин" закритих ринків змушений був буквально викидати ранні овочі.

"Питання продовольчої безпеки є вкрай важливим на сьогодні, – підкреслює експерт. – Потрібно забезпечити необхідною кількістю продуктів стіл українців. Причому продукт повинен бути національного виробництва – якісний і за мінімальною ціною. А для цього потрібно просто дати можливість підприємцям торгувати, а споживачам – мати можливість вибору (купувати у супермаркетах, на ринках чи в маленьких овочевих кіосках). Потрібно допомогти нацбизнесу піднятися з колін і почати розвиватися. Повернути підприємцям конституційне право працювати. Забороняючи – компенсуй. Допомагай".

Рішення Кабміну щодо карантину: акції протесту

Рішення, прийняті урядом України під тиском людей, які вийшли на стихійні акції протесту в багатьох містах країни з вимогами відрити продовольчі ринки, складно назвати своєчасними, вважає політтехнолог Олександр Кондратенко. За словами експерта, вони прийняті лише для того, щоб зняти градус напруги в суспільстві.

"Тиск на владу як інструмент працює, так що його будуть використовувати й надалі, – прогнозує Олександр Кондратенко. – Виборча політика уряду країни призведе до чергового невдоволення в різних життєво важливих сферах. І в найближчим часом на акції протестів вийдуть інші, адже неозброєним оком видно несправедливість: великі мережі торгують імпортом, а українські підприємці несуть збитки".

Політтехнолог зазначає, що донині частина населення не дотримується навіть елементарних правил карантину.

"І я згоден з категоричною позицією медиків у тому, що в умовах пандемії відкриття ринків загрожує новими спалахами COVID-19. Але, незважаючи на небезпеку, вимоги людей цілком зрозумілі: одним потрібно якось виживати в цих умовах, іншим – малому та середньому бізнесу – зберегти його і робочі місця, – пояснює Олександр Кондратенко. – Тим часом уряд і президент стрімкими темпами втрачають довіру населення. Просідання рейтингів пропрезидентської партії дозволить опонентам взяти реванш восени на місцевих вибори. А в разі, якщо ситуація в економіці остаточно вийде з-під контролю, можна очікувати дострокових парламентських".

Раніше "Коментарі" писали, що Кабінет міністрів України у середу, 29 квітня, підтримав критерії, розроблені Міністерством охорони здоров'я і Міністерством економіки, які дозволяють ринків відновити свою діяльність.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!