Головна Новини Політика внутрішня політика Укрпошта як аналог банку: плюси і мінуси рішення парламенту
commentss НОВИНИ Всі новини

Укрпошта як аналог банку: плюси і мінуси рішення парламенту

Експерти проаналізували перспективи рішення Ради про створення в Україні так званого «почтобанку» - надання Укрпошті права здійснювати банківські послуги

19 травня 2020, 16:10 comments2909
Поділіться публікацією:
Укрпошта як аналог банку: плюси і мінуси рішення парламенту

Верховна Рада підтримала сьогодні за основу законопроект № 2788-д, який може дозволити "Укрпошті" надавати банківські послуги. Експерти оцінили для видання "Коментарі", які відкриваються перспективи.

Зазначимо, що Національний банк України (НБУ) виступає проти прийняття цього законопроекту. У свою чергу, гендиректор "Укрпошти" Ігор Смілянський наводив контраргументи щодо побоювання, висловлені представниками НБУ.

"Не бачу ніяких мінусів"

Юридичний експерт, науковий радник адвокатського об'єднання Barristers Борис Бабін підкреслює, що надання національному поштовому оператору окремих банківських послуг (обмін валют, депозити, продаж інвестиційних монет) є поширеною світовою практикою.

"Не бачу в такій діяльності "Укрпошти", дозволеної сотням приватних фінансових установ, ніякого ризику, – каже Борис Бабін. – Не бачу жодних мінусів. Плюс полягає в наявності відділень "Укрпошти" практично у всіх селах або віддалених частинах населених пунктів країни".

НБУ, на думку юридичного експерта, чинить опір, тому що виникає потужна фінансова установа, яка буде підконтрольна не йому, а одному з міністерств.

"Укрпошта" ж, підкреслює Борис Бабін, буде конкурентом не самому НБУ, а нинішнім державним банкам (депозити фізичних осіб), а також дрібним приватним фінансовим установам (обмін валют).

"Нагадаю, що окремі функції фінансової установи – такі як грошові перекази та платежі на рахунки – "Укрпошта" здійснює вже давно. І проблем не виникало", – зазначає експерт.

"Надання поштою банківських послуг – це не ноу-хау, це світовий досвід"

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков нагадує, що "Укрпошта" навіть у нинішніх непростих умовах має серйозну мережу поштових відділень, а також фактично кур'єрську (персональну) доставку – за допомогою листонош.

"З точки зору наявності такого роду комунікацій, подібної мережі – нові послуги в арсеналі "Укрпошта" – тільки плюс. Люди, які з різних причин не ходять у відділення банку, матимуть можливість отримати відповідні послуги у відділенні пошти. Фактично мова йде про просування банківських послуг в широкі верстви населення, – говорить Олексій Плотніков. – У проекті закону прописана можливість фізособам відкривати на договірній основі поштові рахунки для зберігання коштів і здійснення розрахункових операцій за допомогою платіжних інструментів (відповідно до умов договору та законодавства України). А юридичні особи отримають право відкривати поштові рахунки для здійснення всіх видів розрахункових операцій у порядку, установленому тим самим НБУ, який опирається прийняттю цього закону".

На думку економіста, заперечення НБУ пов'язані з тим, що той не хоче плодити конкуренцію для банківського сектора.

"Між тим, у тих же Німеччині, Австрії, є поштові банки, які зарекомендували себе як цілком успішні установи. Надання поштою банківських послуг – це не ноу-хау, це світовий досвід. Україні просто слід взяти найкраще і застосовувати з урахуванням наших реалій", – резюмує Олексій Плотніков.

"Фактично, більше 10 млн українців знаходяться поза доступом до банківських послуг"

Доктор економічних наук, генеральний директор групи компаній Advanter Group Андрій Длігач називає можливість "Укрпошті" надавати банківські послуги кроком вперед до білої економіки і рівних прав.

"В той час, коли банківські відділення масово скорочуються, оскільки люди в містах все більше користуються диджитализованим банкінгом, в сільській місцевості ані відділень, ані банкоматів не з'являється, – підкреслює Андрій Длігач. – Фактично, більше 10 мільйонів українців знаходяться поза доступом до банківських послуг".

За оцінками представників Advanter Group, завдяки прийняттю закону 2788-д з'являється можливість включити близько 20 млрд грн в офіціализовану економіку, підвищити рівень фінансової грамотності й самостійності громадян і дати їм можливості доступу до сучасних інструментів онлайн торгівлі.

"Також це дозволить зберегти значну частину відділень "Укрпошти", – говорить Андрій Длігач. – За нашими оцінками, рівень конкурентного виклику державним банкам буде достатнім для їх активізації та підвищення рівня клієнтського сервісу".

Нагадаємо, у Нацбанку розповіли, чому виступають проти банківської реформи Укрпошти.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!