Головна Новини Політика внутрішня політика Справа про держзраду депутатів ОПЗЖ: які перспективи справи проти Медведчука і Бойко
commentss НОВИНИ Всі новини

Справа про держзраду депутатів ОПЗЖ: які перспективи справи проти Медведчука і Бойко

Експерти вважають, що у справи про держзраду депутатів «Опозиційної платформи – За життя» перспектив не багато

26 травня 2020, 11:19 comments2633
Поділіться публікацією:
Справа про держзраду депутатів ОПЗЖ: які перспективи справи проти Медведчука і Бойко

Печерський районний суд Києва зобов'язав Офіс генпрокурора внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) відомості щодо лідерів партії "Опозиційна платформа – За життя" (ОПЗЖ) за фактом їх можливих дій, які можна розцінювати як державну зраду. Відповідне повідомлення опублікувала на своїй сторінці в Facebook народний депутат від фракції "Голос" Соломія Бобровська. Йдеться про низку зустрічей, які лідери ОПЗЖ Юрій Бойко та Віктор Медведчук проводили в РФ з президентом Володимиром Путіним і депутатами Держдуми як у минулому, так і в цьому році.

Експерти розповіли виданню "Коментарі", про це говорить, чим усе може закінчитися, хто виявиться у виграші.

Справа про держзраду депутатів ОПЗЖ: розслідування необхідно

Політолог, директор аналітичного центру "Політика" Микола Давидюк впевнений, що розслідувати моменти можливої державної зради представниками ОПЗЖ необхідно.

"І дуже правильно, що окремі депутати (в даному випадку – Соломія Бобровська) намагаються це, скажімо так, зрушити "з мертвої точки". Хоч цим, по-хорошому, має займатися керівництво країни", – підкреслює політолог.

У той же час, зазначає Микола Давидюк, є певні сумніви щодо того, що чинний генпрокурор Ірина Венедиктова та її Офіс будуть зацікавлені в об'єктивному розслідуванні цієї справи.

"В силу, скажімо так, визначених ідеологічних причин, які, на превеликий жаль, присутні зараз в Офісі генпрокурора", – пояснює експерт.

Справа про держзраду депутатів ОПЗЖ: кому вигідно

"Якщо ми говоримо про радіостанції "Голос Америки", ми розуміємо, чий це голос. Як і у нашого "Голоси" – ослячі вуха видно здалеку, – зазначає політичний аналітик Сергій Лозовський. – Важко уявити собі, що чекає країну, де "голоси", які чутися суддям, будуть підказувати їм програму подальших дій... Ситуація з розряду Слон і Моська. У нашому випадку Моська нагавкала собі хвилину уваги, а Слон як був Слоном – так і залишився. От тільки, на відміну від байки, українська Моська має господаря".

На думку Сергія Лозовського, Медведчук серйозно зачепив закордонних власників різних біолабораторій, розташованих на українській території.

"Спробою порушення справи йому подають черговий сигнал. Але навряд чи він на нього зверне увагу, – вважає аналітик. – Такі фігури, як Медведчук, Портнов, Лукаш, здійснено не по зубах тим, хто намагається їх кусати... У самого ж "справи про держзраду" немає ніяких перспектив. У законодавчій базі немає чітко регламентованих вказівок з приводу того, з ким можуть або не можуть спілкуватися громадяни України. А вже тим більше, якщо мова йде про лідерів партійних утворень".

Справа про держзраду депутатів ОПЗЖ: без перспектив

Директор Департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД), доктор політичних наук Ігор Петренко не бачить перспектив у цієї справи, якщо вести мову про юридичну складову.

"Закон не забороняє відвідування іншої країни, навіть якщо вона визнана українським парламентом країною-агресором, – пояснює експерт. – Плюс – ставити держзраду депутатам, які знаходяться в опозиції, досить складно. Вони не у владі, не приймають рішень, які можуть вплинути на долю держави. Адже вони фактично – меншість. Думаю, у справі буде відмова. Швидше за все, в одному з судів він уже був – через відсутність складу злочину".

Виграють від ситуації навколо "справи проти лідерів ОПЗЖ" опозиційні політики, вважає Ігор Петренко.

"До представників ОПЗЖ буде більше уваги. Вони зможуть звертатися до свого електорату, звинувачуючи владу у наступі на демократію, в спробах залякати депутатів, які мають намір "привнести світ в країну". Мовляв, ми за діалог, за мир, а влада – боїться... Свої дивіденди отримає і "Голос", у якого спостерігається критичне падіння рейтингу. Ця політсила хоче поборотися за так званий "патріотичний електорат", який у неї забрала "Європейська солідарність" Петра Порошенка, – пояснює доктор політичних наук. – Для цього "Голосу" треба демонструвати рішучість, налаштованість на боротьбу з "п'ятою колоною", яку вони називають ОПЗЖ. Такий собі відповідь на акції проти "капітуляції", які влаштовує ЄС. А ось у програші від всієї цієї ситуації чинна влада. Як би вона не зреагувала, буде втрачати частину електорату і піддаватися критиці з боку опонентів".

Раніше "Коментарі" писали, що 23 травня, в Києві біля офісу глави партії "Опозиційна платформа – За життя" Віктора Медведчука прогримів вибух. Очевидці розповідають про те, що перед вибухом чули націоналістичні гасла. Також на даний момент відомо про двох затриманих активістів, решта – кинули фаєри і втекли.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!