Головна Новини Політика вибори Новий Виборчий кодекс: скільки доведеться заплатити за участь у виборах
commentss НОВИНИ Всі новини

Новий Виборчий кодекс: скільки доведеться заплатити за участь у виборах

У новому Виборчому кодексі з'явилися нові формули розрахунку заставної суми

25 грудня 2019, 15:37 comments3050
Поділіться публікацією:
Новий Виборчий кодекс: скільки доведеться заплатити за участь у виборах

У новому Виборчому кодексі передбачені нові формули розрахунку суми грошової застави для кандидатів, які вирішили брати участь у виборах Україні. Про це пише "Дело".

Так, для людей, які вирішили брати участь у місцевих виборах, ця сума значно зросте. Розмір грошової застави перед виборами визначає Центральна виборча комісія (ЦВК), але формули розрахунку цієї суми прописані у вітчизняному законодавстві.

Раніше розмір застави для кандидатів у президенти був конкретним і прописувався в Конституції (2,5 млн грн.), але зараз цю норму також переглянули. Тепер вона складатиме 650 мінімальних зарплат. Тобто, в 2020 році мінімальна зарплата встановлена на рівні 4723 грн., відповідно, наступного року ця сума буде становити 3 069 950 грн. Повертати ці гроші тепер будуть у трьох випадках: 1) якщо кандидат пройшов у другий тур виборів, 2) якщо кандидат виграв вибори, 3) якщо кандидату відмовили в участі. В інших випадках гроші будуть направлятися до держбюджету.

Сума грошової застави для партій, які висувають кандидатів у нардепи буде становити 1000 мінімальних зарплат – 4 723 000 грн. Правда раніше формула була такою ж і партії потрібно було заплатити 10 мінімальних зарплат за своїх кандидатів в загальнодержавному окрузі. Повертати гроші будуть у разі перемоги на виборах, а також у разі відмови в участі.

Кандидату, який претендує на крісло міського голови доведеться заплатити 4 мінімальні зарплати на кожні 10 тис. виборців, до цього таку суму потрібно було платити на кожні 100 тис. виборців. Тобто, сума зросла в 10 разів. Гроші необхідно буде внести кандидату або партії, яка його висуває. Повернути гроші можна буде, якщо кандидат зніметься з виборів, або якщо йому відмовлять у реєстрації, а також за умови перемоги на виборах або визнання виборів такими, що не відбулися.

Раніше ми писали, що Верховна Рада прийняла 19 грудня в цілому законопроект про Виборчий кодекс України, з поправками президента Володимира Зеленського. Експерти на прохання видання "Коментарі" оцінили цей найважливіший для виборів документів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Новини партнерів


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!