Головна Новини Політика зовнішня політика «Мінськ» запускають на умовах Кремля: експерти підвели підсумки засідання Контактної групи
commentss НОВИНИ Всі новини

«Мінськ» запускають на умовах Кремля: експерти підвели підсумки засідання Контактної групи

На думку експертів, Україна може знову повернутися до багатовекторності

5 вересня 2019, 17:23 comments2860
Поділіться публікацією:
«Мінськ» запускають на умовах Кремля: експерти підвели підсумки засідання Контактної групи

У Мінську напередодні, 4 вересня, відбулося засідання Тристоронньої контактної групи (ТКГ), під час якого було заявлено про поступ у переговорах. За підсумками переговорів стало відомо, що Україна і представники ОРДЛО нібито погоджували повернення першого "націоналізованого" об'єкта (хлібозавод). Крім того, порушувалося питання повернення російської сторони в Спільний центр по контролю і координації сторін (нібито щоб стримати бойовиків), а також досягнута домовленість щодо подальшого відновлення стійкого мобільного зв'язку на всій території Донбасу.

Експерти дали виданню "Коментарі" свою оцінку результатів переговорів. Так, військовий оглядач Денис Попович вважає, що лише час покаже, чи є зрушення і чим це все закінчиться.

"Повернення хлібозаводу, можливо, важливо на місцевому рівні, але говорити про якусь тенденцію, що намітилася, зарано. Повернення РФ в СЦКК необхідно з метою контролю за режимом припинення вогню. Реакція РФ на цю пропозицію покаже — чи потрібно їм це чи ні. Якщо повернуться — то це буде сигнал про існування якоїсь зацікавленості в тому, що вогонь буде припинено", — сказав експерт "Коментарям", зазначивши, що сторони йдуть на дрібні поступки і "промацують позиції".

Співголова Громадської ініціативи "Права Справа" юрист Дмитро Снєгирьов нагадав, що росіяни покинули СЦКК після того, як Україна заявила про наміри брати у них дактилоскопічні і біометричні дані.

"Під прикриттям СЦКК працювала російська агентура. Вони вирішили не світити її, вважали за краще покинути СЦКК. І якщо зараз їх повернути без всяких умов, виходить, ми фактично легалізували росагентів? Та ще й визнаємо свою часткову відповідальність за загострення ситуації на Сході України", — констатував експерт.

Снєгірьов також вважає, що в даний час "йде імплементація Мінських домовленостей в російському трактуванні" без введення миротворців.

"Швидше за все, буде запущена "формула Штанмайєра". Вона передбачає паралельні запровадження заходів з безпеки (розведення техніки і живої сили уздовж лінії розмежування) і прийняття Україною політичної частини "Мінська". А саме — проведення на підконтрольних територіях місцевих виборів під наглядом ОБСЄ, після чого їм буде надано – Рада проголосує – особливий статус", — вважає експерт.

Координатор в "СтопТеррор" Семен Кабакаєв упевнений, що російське керівництво спробує реалізувати свої давні плани. В першу чергу, за словами експерта, це повернення України в орбіту впливу Росії.

"Мова йде про припинення війни виключно на умовах Путіна. Будь-які дії російської влади, – переговори в мінському, нормандському, ще якомусь форматі, зниження (збільшення) обстрілів – мають на меті повернути окупований Донбас в Україну на умовах Кремля. І повернути втрачені Росією позиції на міжнародній арені. У Путіна — глобальні плани. І питання повернення (неповернення) російської сторони в СЦКК – лише штришок в загальній картині", — констатував він.

На думку Кабакаєва, якщо нова українська влада піде на поступки, зокрема, надасть російській мові регіональний статус, а Донбасу — особливий статус, а також згорне програму національно-патріотичного виховання в Україні і не буде наполягати на продовженні санкцій проти Росії, то країна "повернеться до багатовекторності часів Кучми. А потім і зовсім зверне з євроатлантичного шляху".

Відзначимо, 5 вересня 2014 року були підписані так звані перші Мінські угоди. На думку експертів, реалізація "Мінська" може призвести до громадянської війни, а також до бунту серед учасників АТО і ветеранів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!