Головна Новини Політика зовнішня політика «Обмін полонених на суверенітет»: експерти попередили про небезпеку переговорів з Путіним
commentss НОВИНИ Всі новини

«Обмін полонених на суверенітет»: експерти попередили про небезпеку переговорів з Путіним

Володимир Зеленський може тільки капітулювати перед Путіним,- експерт

9 вересня 2019, 15:39 comments2408
Поділіться публікацією:
«Обмін полонених на суверенітет»: експерти попередили про небезпеку переговорів з Путіним

Після обміну полоненими президент України і президент РФ провели телефонну розмову і домовились найближчим часом обговорити дату проведення зустрічі в "нормандському форматі".

Також планується продовження розведення сил і засобів на Донбасі і, за словами Зеленського, "повне припинення війни". Експерти окреслили виданню "Коментарі" позитивні і негативні моменти прагнення нової влади принести "швидкий мир" на Донбас.

Керівник експертної групи Директорату соціальних послуг та інтеграції Міністерства соціальної політики України Олеся Цибулько впевнена, що обмін полоненими, який пройшов 7 вересня, відкриває хороші перспективи для подальшого врегулювання ситуації. За її словами, головним протиріччям між сторонами під час переговорів з обміну кілька років була вимога Росії віддати не тільки людей, які були задіяні в конфлікті на Донбасі, але і тих, хто брав участь у подіях в Криму, в Одесі 2 травня 2014 року. Україна наполягала, що обмін "всіх на всіх", як і Мінські угоди, стосується тільки подій на Донбасі.

"І ось, начебто, українська сторона юридично права. Але наші політв'язні продовжували сидіти в тюрмах. І все ж Володимир Зеленський прийняв це важке рішення, давши згоду на обмін. Ми віддали низку фігурантів справи по Одесі, по Криму, а також інших шпигунів і агентів РФ. Чи варто це того? Звичайно! Жоден кремлівський агент не вартий того, щоб патріоти України сиділи в російських в'язницях. Дуже сподіваюся, що буде продовжена робота по обміну тих, хто сидить в льохах і тюрмах ОРДЛО", — додала Цибулько.

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик переконаний, що обмін несе в собі певні ризики.

"Де гарантії, що не з'являться нові в'язні – випадкові люди, захоплені під час перебування на окупованих територіях або в РФ, або викрадені з української території? – задається він питанням. – Поки не ясно, чи є затверджені списки для обміну з "Л-ДНР". До того ж, не можна дозволити вийти на свободу людям, чия вина в терористичних діях проти України доведена. Без покарання неможливе встановлення справедливості. Якщо наша влада буде ігнорувати це питання, то воно стане підривати суспільство. І ми можемо отримати нові лінії розлому і жорстокість внутрішнього опору".

Також Кулик впевнений, що Зеленський переоцінює результат можливої особистої зустрічі з Путіним.

"Нічого істотно не зміниться. І не домовляться, тому що інтереси різні. Можлива тільки капітуляція Зеленського перед Путіним — за згодою і при підтримці європейських лідерів, які хочуть скоріше "перевернути українську сторінку", зняти з РФ санкції. Зеленський може підіграти їм і провести "миротворчі ініціативи" в стилі "давайте припинимо стріляти", відводу військ, закріплення на законодавчому рівні амністії та особливого статусу для непідконтрольного Донбасу. Але це буде серйозна помилка", — сказав політолог.

Кулик звертає увагу, що "апетити Кремля будуть рости" і Росія прямо або через сателітів буде наполягати на праві вето на зовнішньополітичні ініціативи Києва, на участі представників ОРДЛО у прийнятті ключових для України рішень. Це, за його словами, буде "розхитувати країну і позбавить Україну державності".

Аналітик Олег Пономар впевнений, що "мирний план по Донбасу", який зараз намагаються реалізувати, написаний за участю президентів США і Росії.

"Даний план передбачає виконання "Мінська" з упором на російські інтереси і інтереси "Л-ДНР". Україну фактично ставлять перед фактом – ось план, виконуйте! Мова деякою мірою йде про "фінляндизацію" нашої країни. Суть її (якщо згадати історію гібридної війни СРСР проти Фінляндії) в тому, що Фінляндія буде нейтральною країною, а Союз припиняє проти неї агресивні дії і навіть запускає "особливі дружні" — економічні і торговельні відносини", — пояснює Паламар.

За словами експерта, зараз під "дружніми відносинами" маються на увазі запуск антикорупційного суду, відкриття ринку землі, приватизація, залучення інвестицій, дерегуляція бізнесу та інші структурні реформи в обмін на "умовний мир" і втрату частини суверенітету. Мова йде, насамперед, про відмову від євроатлантичного курсу, надання Донбасу особливого статусу у складі України та відмова від "педалювання" теми Криму.

Як повідомляв сайт "Коментарі", 7 вересня, Україна і Росія провели обмін утримуваними особами у форматі 35 на 35. В Україну повернулися, зокрема, 24 військовополонених моряка, кримський режисер Олег Сенцов, журналіст Роман Сущенко, Станіслав Клих, Олександр Кольченко, Микола Карпюк, Володимир Балух, Євген Панов, Павло Гриб, Олексій Сизонович, Едем Бекіров і Артур Панов. Україна видала Росії, зокрема, головного редактора "РИА Новости-Украина" Кирила Вишинського, військового Віктора Агєєва, бойовика "ДНР" і фігуранта справи авіакатастрофи рейсу МН17 Володимира Цемаха, завербованого українського військового Олександра Ракушина та ін.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!