Головна Новини Політика зовнішня політика Порошенко назвав автора «формули Штайнмаєра»
commentss НОВИНИ Всі новини

Порошенко назвав автора «формули Штайнмаєра»

П'ятий президент розповів подробиці останніх переговорів лідерів «нормандської четвірки» в Берліні в 2016 році

21 вересня 2019, 22:25 comments3795
Поділіться публікацією:








Порошенко назвав автора «формули Штайнмаєра»

Колишній президент Петро Порошенко заявив, що автором так званої "формули Штайнмаєра" є міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров. Про це він сказав, посилаючись на слова президента Росії Володимира Путіна, в програмі "Рандеву" на "5 каналі".

"Остання зустріч у Берліні. І коли Путін сказав: "У нас є формула Шнайнмаєра, написана Лавровим", я кажу: "Вибачте, ось є лист двох міністрів закордонних справ Франції і Німеччини, де вони викладають, що це є – формула Штайнмаєра", — розповів Порошенко.

Експрезидент зазначив, що Путін взяв листа міністрів і прочитав його.

"Путін, читає і каже: "Ні! Це зовсім не те. У нас напише Лавров формулу Штайнмаєра". Кажу: "Ніякий Лавров нічого нам писати не буде. Тим паче, що за цим столом сидить сам Штайнмаєр, і ви можете його спитати". Путін: "Не буду я його питати! Ви його переагітували. Ми будемо базуватися на наших пропозиціях", — сказав Порошенко.

П'ятий президент додав, що Росія веде переговори в такому стилі.


Відзначимо, "формула Штайнмаєра" у відомому трактуванні передбачає паралельне введення заходів щодо безпеки (розведення техніки і живої сили уздовж лінії розмежування) і прийняття Україною політичної частини Мінських угод. Мова йде про проведення на підконтрольних територіях місцевих виборів під контролем ОБСЄ, після чого Рада має надати окупованому зараз Донбасу особливий статус.

Як повідомляв сайт "Коментарі", міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що українське керівництво підтримує проведення місцевих виборів на окупованій території Донбасу за "формулою Штайнмаєра".

Представник України в Тристоронній контактній групі, колишній президент Леонід Кучма заявив, що виконання так званої "формули Штайнмаєра" має здійснюватися без порушення державних інтересів України. Зокрема, не можна, на його думку, проводити вибори на окупованих територіях до виведення звідти збройних формувань РФ.

У той же час, за словами Пристайка, "формула Штайнмаєра" стосується тільки закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей" і не визначає проведення місцевих виборів на окупованих територіях або знаходження там військ.

18 вересня на засіданні контактної групи в Мінську представники української делегації відмовилися підписувати "формулу Штайнмаєра", заявивши, що документ не передбачений мінським комплексом заходів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!