Білий дім оприлюднив стенограму переговорів Трампа з Зеленським

Лідери обговорювали "справу Байдена"

Адміністрація президента США Дональда Трампа оприлюднила стенограму телефонних переговорів американського лідера Дональда Трампа з президентом України Володимиром Зеленським, які відбулися наприкінці липня.

"Президент Дональд Трамп опублікував розсекречену, нередаговану стенограму телефонної розмови з президентом України Володимиром Зеленським від 25 липня 2019", - йдеться в повідомленні Білого дому.

В ході бесіди Трамп попросив Зеленського провести переговори зі своїм адвокатом Рудольфом Джуліані і генпрокурором Вільям Барром щодо розслідування справи сина колишнього віцепрезидента США Джо Байдена. Президент України у відповідь запевнив, що новий генпрокурор Руслан Рябошапка є "на 100% його людиною" і справою візметься за "справу Байдена".

Глава Білого дому також розкритикував країни Європи, особливо Німеччину за слабку, на його думку, підтримку України.

"Ми багато робимо для України. Ми витрачаємо багато сил і багато часу. Набагато більше, ніж роблять європейські країни, і вони мають допомагати... Німеччина майже нічого не робить для вас. Все, що вони роблять, - це говорять", - сказав Трамп, порадивши українському президенту запитати про це у європейських лідерів.

При цьому американський лідер вважає, що між США і Україною відбувається щось недобре.

"Сполучені Штати були дуже, дуже добрі для України. Я б не сказав, що це обов'язково взаємно, тому що відбувається щось недобре, але Сполучені Штати були дуже, дуже добрі для України", - сказав Трамп.

Зеленський, в свою чергу, підтримав американського колегу.

"Так, ви абсолютно праві... Я поговорив з Ангелою Меркель і зустрівся з нею. Я також зустрівся і поговорив з Макроном. І я сказав їм, що вони роблять не так багато, як потрібно з питань, пов'язаних з санкціями. Вони не застосовують санкції. Вони працюють не стільки, скільки повинні працювати на Україну... Виявляється, що, хоча логічно, Європейський Союз має бути найбільшим нашим партнером, але технічно Сполучені Штати є набагато більшим партнером", - заявив президент України.

Український президент подякував Трампу за оборонну підтримку і заявив про готовність придбати американське озброєння.

Крім того, Трамп просив Зеленського допомогти з'ясувати, звідки в США з'явилася інформація про його зв'язки з Росією. Президент України, в свою чергу, розкритикував колишнього посла США в Україні Марі Йованович і попросив надати про неї інформацію.

Зеленський також зазначив, що у країн є великий потенціал для економічного співробітництва, зокрема в питанні енергетики, оскільки енергетична незалежність для України дуже важлива.

Як повідомляло видання "Коментарі", Комітет з розвідки Палати представників Конгресу США звернувся в Білий дім з вимогою надати стенограму телефонних переговорів Трампа з Зеленським.

Державний департамент виступив проти публікації стенограми. 24 вересня Україна дала згоду на публікацію стенограми переговорів Трампа і Зеленського.

Нагадаємо, особистий адвокат президента США Рудольф Джуліані проговорився, що Трамп вимагав від Зеленського компромат на Байдена.

Дональд Трамп назвав повідомлення преси про тиск на українське керівництво фейком, який вигідний Демократичної партії.