Головна Новини Політика зовнішня політика Москва запропонувала Києву відмовитися від претензій в судах заради нового газового контракту
commentss НОВИНИ Всі новини

Москва запропонувала Києву відмовитися від претензій в судах заради нового газового контракту

Росія відреагувала на заяву України про підготовку нового судового позову до "Газпрому"

29 жовтня 2019, 13:58 comments1229
Поділіться публікацією:
Москва запропонувала Києву відмовитися від претензій в судах заради нового газового контракту

Щоб домовитися про новий контракт по транзиту газу,  Київ повинен "виключити з порядку денного судові претензії", про це сказав прес-секретар російського президента Володимира Путіна Дмитро Пєсков.

Пєсков нагадав, що позиція російської сторони була викладена вчора на тристоронніх консультаціях і зазначив, що якщо мова йде про якісь домовленості, то на порядку денному не повинні стояти якісь судові претензії.

Зазначимо, що сьогодні виконавчий директор української компанії Юрій Вітренко повідомив про те, що "Нафтогаз" готує новий судовий позов до "Газпрому".

Нагадаємо, новий контракт по транзиту газу з Росії в Європу через територію України має бути довгостроковим і передбачати значний обсяг газу. Наголошується, що це спільна позиція України та Єврокомісії. Представники України відзначають, що під час переговорів російська сторона намагалася знову обговорити тему Стокгольмського арбітражу. У той же час, у "Нафтогазі" запевняють, що ніяких відкритих пропозицій від Газпрому не отримували.

Що стосується нового контракту на транзит газу, то він має бути укладений з "Оператором ГТС України", який буде виведений з групи "Нафтогаз" з 1 січня 2020 року. У "Нафтогазі" також відзначають, що відносини між "Газпромом" і "Оператором ГТС України" повинні відповідати нормам європейського економічного законодавства, що спростить співпрацю між країнами.

Раніше "Коментарі" писали про позиції російського боку за підсумками тристоронніх газових переговорів, які відбулися 28 жовтня 2019 року.

Як повідомляло видання "Коментарі", 29 жовтня в Брюсселі завершилися тристоронні консультації Росії, ЄС і України з транзиту газу. Російська сторона заявила про готовність працювати за європейським законодавством для транзиту газу через Україну. Технічна угода по транзиту газу належить обговорити "Оператору ГТС України" і "Газпрому".

Наступний етап тристоронніх консультацій має відбутися наприкінці листопада нинішнього року.

 




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!