Головна Новини Політика зовнішня політика «Червоні лінії» Зеленського: експерти спрогнозували, чим закінчаться «нормандські» переговори
commentss НОВИНИ Всі новини

«Червоні лінії» Зеленського: експерти спрогнозували, чим закінчаться «нормандські» переговори

Експерти не виключають, що найгірше попереду

21 листопада 2019, 13:30 comments5206
Поділіться публікацією:
«Червоні лінії» Зеленського: експерти спрогнозували, чим закінчаться «нормандські» переговори

Президент України Володимир Зеленський озвучив чотири головних питання, які планує обговорити 9 грудня на зустрічі в "нормандському форматі": конкретні терміни повернення всіх українських полонених; тривале припинення вогню на Донбасі; питання передачі Україні контролю над всією довжиною україно-російського кордону; можливість проведення місцевих виборів "вже на території України, а не на тимчасово окупованій території".

Експерти поділилися з виданням "Коментарі" думками: чи є шанс, що за цим рішенням або частині з них будуть прийняті позитивні для України рішення.

Розв'язка близько

Заступник директора Українського інституту аналізу та менеджменту політики, політичний експерт Кирило Молчанов зазначив, що заява Зеленського — це або дуже хитрий план, або відсутність плану взагалі. Зокрема, вибори не на окупованій території суперечать Мінським угодам і "формулі Штайнмаєра", "де чітко сказано, що все це, включаючи доступ до кордону, — після виборів".

Та й президент РФ Володимир Путін дав зрозуміти, що ні на які поступки в політичній частині він не піде, нагадує експерт.

"А Чеснаков (політолог, близький до помічника Путіна і негласного куратора Донбасу Владислава Суркова – ред.) писав, що Україна вже погодила підсумкове комюніке, яке повністю задовольняє РФ, — продовжує Молчанов. — Так що тут, як на мене, питання в тому, кого намагається, скажімо так, "надурити" Зеленський: російську сторону (щоб зустріч у Парижі взагалі відбулася) або патріотичну громадськість, яка вже з сьогоднішнього дня має намір виходити на акції протесту. Якщо Путіна, то "нормандська" зустріч буде останньою за президента Зеленського, а нинішній статус конфлікту затягнеться надовго. Якщо патріотичну громадськість всередині України, то будуть спроби зірвати голосування в Раді всіх законів з "мінського пакету". Так що розв'язка близько: буквально до кінця грудня стане ясно, що взагалі буде з Донбасом".

"Червоні лінії" Зеленського

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик наголошує, що позиція РФ базується на незмінності реалізації імплементації Мінських угод в послідовності, яка невигідна Україні.

"Росія наголошує на необхідності в першу чергу імплементації не блоку безпеки (припинення вогню, роззброєння, введення певних сил – ОБСЄ або ООН, які будуть виконувати наглядову функцію), а політичного блоку (внесення в українську Конституцію "особливого статусу Донбасу", пакет про амністію та гуманітарні питання). Лише кінцевим пунктом Москва бачить питання передачі Україні контролю за кордоном", — упевнений Кулик.

На думку експерта, ми ризикуємо отримати сценарій, коли політичні питання будуть виконані, а безпекові, вкрай важливі для суверенності нашої країни, агресор намагатиметься відкласти у "довгий ящик", затягуючи їх вирішення до вигідних для Росії ситуацій.

"Як тільки українські підрозділи вийдуть з так званої "сірої зони", туди хлинуть провокаційні і диверсійні групи, — попереджає Кулик. — Будуть показувати українському обивателю, що все, що відбувається — "зрада". В Станиці Луганській вже було таке. Недзеркальне виконання домовленостей буде лише посилюватися, активно експлуатуючи російськими пропагандистами, щоб показати неготовність України захищати суверенітет. Щоб показати, що для Зеленського немає "червоних ліній". І можливо, так воно і є. Не виключаю, що заради досягнення умовного миру, він ризикне перейти ці "лінії", отримавши в підсумку дестабілізацію всередині країни. Наслідками таких дій можуть стати пастки, з яких не можна вибратися".

Враховуючи такий "розклад", політолог прогнозує, що Зеленському буде вкрай складно домогтися позитивного для України результату за підсумками зустрічі. На його думку, піарники будуть брехати про "формулу Зеленського" і поступки з боку Кремля.

Путіну сили не позичати

Конфліктолог, політичний експерт Тетяна Лупова підкреслює, що у кожного учасника "нормандської зустрічі" — свій інтерес.

"Фактично це буде протистояння України і Росії з двома свідками. На чиєму боці будуть два інших учасника ми можемо передбачити з точністю відсотків на 80. Особливо враховуючи останні заяви представників Німеччини, а президент Франції навіть не приховує, що знаходиться в орбіті Росії, — зазначає конфліктолог. — Під виглядом дипломатичних, пройдуть переговори з позиції сили"

За словами експерта, викликає питання здатність Зеленського вистояти на переговорах.

"Адже ми пам'ятаємо його вміння підлабузнюватися перед сильними світу цього. Путіну ж сили не позичати. Наскільки в принципі серйозно інші члени "нормандського формату" сприймають нинішнього президента України? Чи згодні вони рахуватися з його думкою, адже він не може навести порядок у фракції і підтримка народу знижується?", — сказала вона.

Враховуючи ці риторичні питання, Тетяна Лупова не думає, що вдасться домогтися чогось позитивного для нашої країни.

"В кращому разі підпишуть "папір ні про що". У гіршому — наш президент погодиться на умови", — резюмує політексперт.

Як повідомляв сайт "Коментарі", раніше стало відомо, що зустріч лідерів країн "нормандської четвірки" пройде у Парижі 9 грудня. У Росії підтвердили дату і свою участь в переговорах.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!