Головна Новини Політика зовнішня політика Катастрофа літака «МАУ»: експерти спрогнозували позицію України щодо Ірану
commentss НОВИНИ Всі новини

Катастрофа літака «МАУ»: експерти спрогнозували позицію України щодо Ірану

Експерти вважають, що катастрофа літака «МАУ» в Ірані поставила українську владу на черговий геополітичний шпагат

10 січня 2020, 12:26 comments4051
Поділіться публікацією:
Катастрофа літака «МАУ»: експерти спрогнозували позицію України щодо Ірану

Представники низки країн припускають, що рейс PS752 "Міжнародних авіаліній України" (МАУ), який розбився 8 січня неподалік від Тегерана  (загинули всі пасажири і члени екіпажу — 176 осіб: громадяни Ірану, Канади, України, Швеції, Афганістану, Німеччини та Великобританії), міг бути збитий ракетами наземно-повітряного типу "Тор" М-1", виготовленими в Росії і запущеними з секретної іранської військової бази IRSG. 

Експерти розповіли виданню "Коментарі", якими мають бути дії української влади, якщо ця версія підтвердиться, а також — як це може відбитися на геополітичній арені.

"Адекватної відповіді" не буде

Зараз представники США, Великобританії, Канади та Австралії виступили із заявами про те, що український літак над Тегераном був збитий іранської ракетою ненавмисно, зазначає політолог Кирило Сазонов.

"Іран поки відмовляється визнати цей факт, але вже є відео попадання ракети в літак і навіть встановлена база, з якої вона була запущена, — говорить експерт. — За неперевіреними даними, ракет було дві. Так що офіційне обвинувачення, яке висунуто Ірану, питання часу, причому не дуже великого".

Україна в даній ситуації буде діяти виключно дипломатичними методами, впевнений Сазонов. Крім того родичі жертв і представники авіакомпанії МАУ подадуть позови.

"Розмови про “адекватну відповідь Ірану", які озвучують гарячі голови в нашій країні, на увагу не заслуговують, — упевнений політолог. — Не буде ж Україна, врешті-решт, оголошувати війну Ірану або збивати літаки. Про це навіть говорити всерйоз не варто".

Ситуація, за словами Сазонова, ускладнюється тим, що "Тор-М1" офіційно не перебуває на озброєнні збройних сил Ірану.

"Ці комплекси є у Корпусу вартових ісламської революції, який нещодавно був визнаний США терористичною організацією. Кому в такому разі виставляти позов і пред'являти претензії – незрозуміло", — резюмує політолог.

З думками про "Нормандію"

Співробітник Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Максим Степаненко підкреслює, що питання про розслідування причини аварії є у першу чергу політичним.

"Тому кожна з сторін (США та Іран) намагаються сформувати інформаційний порядок денний по даній темі у своїх інтересах. Очевидно, що версія про те, що український літак був збитий іранської ракетою, найбільш вигідна для США, оскільки вона посилює меседж американців про те, що "Іран – країна-терорист". У свою чергу, це якимось чином легітимує військові дії США проти Ірану", — пояснює експерт.

Саме тому, впевнений Степаненко, українській владі варто розглядати тільки ті версії, які спираються на реальні докази, а не на "приховані джерела".

"У разі, якщо ця версія виявиться істинною, і це буде реально доведено, Україна повинна вжити низку дипломатичних заходів, які б мали на меті "покарати" Іран як винуватця цієї катастрофи, — вважає експерт. — Проблема полягає в тому, що в України немає реальних важелів тиску на Іран. Наші країни не мають істотних економічних взаємин, тому введення економічних санкцій проти Ірану мало б скоріше символічний характер".

Найбільш імовірним, на думку Степаненка, виглядає введення дипломатичних санкцій. Наприклад, скорочення дипломатичної місії Ірану в Україні, або ж розрив дипломатичних контактів в принципі. Також Україна може публічно підтримати введення нових економічних санкцій США проти Ірану, які вже анонсував президент Трамп.

"У разі підтвердження озвученої версії, найбільш реальний вплив на геополітичну розкладку для України буде мати "російський фактор", у тому числі – в ракурсі врегулювання конфлікту на сході нашої країни, — продовжує експерт. — Можливий факт того, що український літак був збитий ракетою саме російського виробництва, буде вимагати відповідної реакції з боку української влади. На цьому буде наполягати частина опозиційних сил".

Політолог також допустив, що реакція президента Зеленського буде досить акуратною.

"В іншому випадку буде поставлена під загрозу запланована зустріч в нормандському форматі в березні цього року", — пояснив він.

Степаненко припускає, що Зеленський не захоче ставити під загрозу можливість продовжити роботу над врегулюванням конфлікту на Донбасі, оскільки це перекреслить вже виконану роботу в цьому напрямку, а також закриє "вікно можливостей" в цьому питанні.

"Тому Україна вже в деякому роді перебуває на геополітичній розтяжці щодо цієї катастрофи. Президенту Зеленському доведеться шукати можливості продемонструвати віртуозний "дипломатичний шпагат", який би дозволив зберегти хороші відносини як зі США, так і з Росією, а також зберегти обличчя на внутрішньополітичній арені", — резюмує представник МЦПД.

Як повідомляв сайт "Коментарі", влада Ірану офіційно спростувала причетність до краху літака "МАУ".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!