Головна Новини Політика зовнішня політика Новий обмін полоненими: експерти попередили про високу ціну
commentss НОВИНИ Всі новини

Новий обмін полоненими: експерти попередили про високу ціну

На думку експертів, Росія може дати згоду на новий масштабний обмін полоненими з Україною в разі виконання Києвом жорстких політичних вимог

5 лютого 2020, 16:56 comments2460
Поділіться публікацією:
Новий обмін полоненими: експерти попередили про високу ціну

Президент України Володимир Зеленський і глава МЗС Вадим Пристайко розраховують, що найближчим часом в рамках обміну утримуваними особами будуть оголошені дати повернення ув'язнених, що знаходяться в даний момент в Криму та Росії. Мова йде про "великий список" (включаючи кримських татар), який знаходиться в стадії узгодження.

Експерти на прохання видання "Коментарі" оцінили шанси на такий обмін, а також його можливі ризики.

Україна може дорого заплатити

Політичний експерт Світлана Кушнір вважає шанси на "великий обмін" досить високими. І нагадує, що про нього країни домовилися у Парижі на зустрічі в рамках розділів "нормандської четвірки".

"Ще минулого разу, коли готувався грудневий обмін (29 грудня відбувся обмін утримуваними особами між Україною і ОРДЛО, тоді нам вдалося повернути 76 осіб – ред.), був список кримських татар, які незаконно утримуються РФ. Але тоді жодної людини з цього списку не звільнили, – підкреслює Світлана Кушнір. – Тепер є така можливість. До речі, проведення такого обміну було б хорошим кроком до нової зустрічі глав "нормандської четвірки" – України, Росія, Німеччини, Франції".

Серед ризиків, здатних зірвати обмін, політексперт називає загострення ситуації на Донбасі, відмову РФ видати тих чи інших українців, а також вимоги (в тому числі негласні) з боку Кремля, які можуть коштувати Україні занадто дорого.

Буде як з Цемахом

Політичний експерт Сергій Таран підкреслює, що Росія завжди висуває до подібних обмінів політичні вимоги.

"Це може бути вимога прямих переговорів між Києвом і окупованими Донецьком з Луганськом. Або вимога прописати в українській Конституції особливий статус Донбасу. Минулого разу такими політичними умовами обміну було звільнення Володимира Цемаха (підозрюваний у справі про катастрофу малайзійського "Боїнга" рейсу MH17 влітку 2014 року на Донбасі), а також "беркутівців", обвинувачених у розстрілі на Євромайдані", – нагадує Сергій Таран.

На думку політексперта, в таких умовах можуть бути "зашиті" небезпечні для України моменти.

Асиметрію в обмінах потрібно виправляти

Політексперт, кандидат політичних наук Олександр Палій вважає, що шанси на обмін великі, оскільки кожен російський терорист в українській в'язниці є свідком злочинів Росії, які вона схильна приховувати. Обмін, на думку експерта, вигідний і для України, якщо він дійсно буде включати всіх заручників на Донбасі і в Криму. При цьому українське керівництво має зрозуміти: не можна поголовно повертати терористів в обмін на звичайних цивільних, нехай і відомих.

"В обмін на одного свого диверсанта Росія повинна повертати десяток, а то і два звичайних українських громадян, – впевнений Олександр Палій. – Досі обміни були вкрай асиметричними: віддаючи реальних російських терористів, ми отримували простих режисерів і журналістів. Цю асиметрію необхідно терміново виправляти".

Експерт нагадує, що під час попередніх раундів обміну Росія отримала назад своїх великих терористів і диверсантів, на затримання яких Україна витратила великі зусилля: Цемах, учасники подій 2 травня 2014 року в Одесі, терористи, які підірвали мирну демонстрацію в Харкові та інші.

"Тобто, ми віддавали учасників терактів і диверсій проти українських громадян. У той же час, в заручниках у Криму та на Донбасі залишаються сотні наших співгромадян, зокрема, українські солдати, які потрапили в полон, – продовжує Палій. – І хоча зараз ми говоримо про те, що вже не повинно бути черговості звільнення, і вийти з катівень мають всі незаконно утримувані українці, по-моєму, саме військових розвідників слід повертати в першу чергу – людей, які зробили внесок у захист країни".

Як повідомляв сайт "Коментарі", раніше представник терористичної "ДНР" Дарина Морозова виключила обмін полоненими у форматі "всіх на всіх" до закінчення збройного конфлікту.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!