Головна Новини Політика зовнішня політика Виправданий: експерти назвали наслідки провалу імпічменту Трампа для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Виправданий: експерти назвали наслідки провалу імпічменту Трампа для України

Експерти вважають, що Україна залишиться одним з «кейсів» у політичному протистоянні в США навіть після провалу імпічменту Трампа

7 лютого 2020, 12:57 comments4123
Поділіться публікацією:
Виправданий: експерти назвали наслідки провалу імпічменту Трампа для України

Сенат конгресу Сполучених Штатів Америки виніс виправдальне рішення у справі про імпічмент щодо президента Дональда Трампа. Нагадаємо, що члени палати представників США від Демократичної партії заявляли, що американський лідер чинив тиск на Україну з тим, щоб втрутитися у вибори в США (до 2020 року) заради власної політичної вигоди. Після чого "спробував приховати свій задум, перешкодивши розслідуванню". Мова про телефонну розмову Дональда Трампа і українського президента Володимира Зеленського влітку 2019 року. Тоді глава Білого дому кілька разів згадав про необхідність продовжити розслідування щодо української газодобувної компанії Bursima, де працював Хантер Байден – син демократа Джо Байдена, ймовірного суперника Трампа на майбутніх президентських виборах у США. На думку демократів, Трамп навіть затримував військову допомогу Україні, щоб підштовхнути Київ до розслідування "справи Байденів".

Трамп 6 лютого відзначив своє виправдання у справі про імпічмент, пройшовши червоною доріжкою під оплески членів Республіканської партії в один із залів Білого дому, де виступав перед журналістами і однопартійцями більше години. Зокрема, звинуватив представників Демократичної партії в "корупційних" зусиллях підірвати його президентство.

Експерти, опитані виданням "Коментарі", оцінили це рішення в ракурсі внутрішньо американської політичної боротьби між республіканцями і демократами. А також спрогнозували, як це може вплинути на українсько-американські взаємини (враховуючи, що процедуру імпічменту ініціювали через нібито тиску Трампа на Україну, а також у світлі запланованих на осінь виборів президента США, які нашу країну також втягують).

Доведеться починати з чистого аркуша

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович вважає абсолютно передбачуваним рішення про виправдання Трампа.

"Справа навіть не в особливості американської політсистеми, де жоден президент не був відставлений в результаті імпічменту, – зазначає експерт. – Нагадаю, що Ендрю Джонсон, Білл Клінтон, і Дональд Трамп були виправдані, а Річард Ніксон, також представлений до імпічменту у справі Вотергейту, пішов у відставку, перш ніж питання було розглянуто Сенатом. Справа в елементарній математиці. У демократів вистачає сил у Палаті представників, але немає достатньо голосів верхній палаті Конгресу – Сенату. Так що все було вирішено наперед".

Процедуру, на думку Рейтеровича, демократи затіяли швидше з метою впливу на майбутні вибори президента, використовуючи як один з інструментів передвиборної боротьби з республіканцями.

"Вони намагалися загострити увагу на особливості політики Трампа. На те, як вона впливає на національні інтереси. Але в підсумку демократи більше втратили, ніж виграли, – вважає експерт. – Імпічмент пішов за спрощеною, скороченою процедурою. А у Трампа завдяки грамотній стратегії захисту та потужному медійному супроводу в результаті навіть зріс рейтинг".

Рейтерович припускає, що Україні після того, як Трамп, за його ж словами, "пройшов через пекло" процедури імпічменту (яку спровокувала ситуація на "українському напрямку"), доведеться заново налагоджувати відносини в США. І це буде нелегко.

"Імпічмент не поставив крапку в історії з нібито тиском Трампа на Україну. Швидше – три крапки. І якщо Байден буде основним кандидатом від демократів, "український кейс" знову буде обговорюватись. Втім, навіть якщо від демократів піде не Байден, від офіційного Києва все одно будуть явно і таємно вимагати ті чи інші докази, які допоможуть одній зі сторін у внутрішньо американській політичній боротьбі", – підкреслює експерт.

На думку Рейтеровича, у виборчій кампанії демократів Україна може бути як жертва агресії РФ. Зокрема, можуть робити упор на анексії Криму, окупації частини Донбасу, порушенні прав людини там країною-агресором. Демократи ж, вважає експерт, будуть обходити питання українсько-російського протистояння, але можуть зробити акцент на економічній підтримці України.

Зеленський упустив шанс

Експерт Українського інституту політики (УІП) Єва Антоненко вважає, що виправдальне рішення щодо імпічменту Трампа хоч і закриває з юридичної точки зору дану тему, однак не закриває її в американському суспільстві.

"Варто зазначити, що голоси в Сенаті за це рішення розподілилися практично порівну. Аналогічно поляризованим є й американське суспільство, – підкреслює експерт УІП. – Таке рішення можна вважати проміжною перемогою Трампа над демократами, що збільшує його політичні очки у виборчій кампанії. А в контексті відсутності потужного лідера від Демократичної партії (раніше першість була у Байдена, за останніми опитуваннями – у Сандерса) ймовірність перемоги чинного президента дуже висока".

В контексті американо-українських відносин у даній ситуації Єва Антоненко констатує упущений Володимиром Зеленським шанс поліпшити відносини з президентом США завдяки цій справі.

"Значимість Зеленського для Трампа знижується. І, найімовірніше, Трамп більше не очікує, що справа проти Байдена і Burisma в Україні буде розслідувана, – зазначає експерт. – Можна стверджувати, що Зеленський позначив свою політичну позицію, тим більше що в його оточенні багато людей, які так чи інакше пов'язані з Демократичною партією. Ймовірно, саме з цієї причини на зустрічі з главою Держдепу США Майком Помпео в Києві минулого тижня не вдалося домовитися про візит Зеленського в США".

Потрібна конкретика

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін зазначає, що питання імпічменту було пов'язане з Україною: впливав Трамп на Зеленського чи ні.

"Завдяки тому, що Зеленський не підіграв ні демократам, ні республіканцям, що він виявився досить рівновіддаленим, для України ця непроста ситуація зіграла в плюс", — вважає експерт.

На думку Якубіна, ситуація з процедурою імпічменту виявилася для Трампа непоганим піаром.

"Президент США зумів використати нападки опонентів з вигодою для себе, підкреслюючи, що всі звинувачення (і в підігруванні Росії, і в тиску на Україну) – політизуються", – каже політолог.

Позитивним для України експерт вважає те, що і республіканці, і демократи під час дебатів говорили про те, що готові підтримувати нашу країну. Тобто, двопартійна підтримка, незважаючи на низку непростих моментів, залишається.

"Як мені здається, в цій складній історії нам вдається поки проходити між крапельками, – зазначає Якубін. – Адже Україна ще стараннями п'ятого президента Порошенка виявилася втягнута у внутрішньоамериканське протистояння. Наша минула влада відкрито грала на боці демократів. Потім у щось подібне спробували втягнути Зеленського. І добре, що він цього робити не дав. І сам факт приїзду глава Держдепу США Майка Помпео тиждень тому продемонстрував: незважаючи на проблемність українського кейса для США, нас продовжують підтримувати".

Тепер, вважає політолог, важливо, щоб підтримка (більшою мірою на словах) перейшла в щось більш конкретне: інвестиції, призначення нового посла США в Україні, можливо – призначення спецпредставника США з питань України, поглиблення військово-політичного співробітництва.

Як повідомляв сайт "Коментарі", рейтинг схвалення роботи президента Дональда Трампа виріс до 49%, що є найвищим показником з моменту його вступу на посаду президента США.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!