Головна Новини Політика президент Зеленський проти коронавіруса: до чого можуть привести рекомендації президента
commentss НОВИНИ Всі новини

Зеленський проти коронавіруса: до чого можуть привести рекомендації президента

Реальність виконання ініціативи президента Зеленського щодо посилення боротьби з розповсюдженням коронавіруса оцінили українські політологи

17 березня 2020, 11:00 comments4036
Поділіться публікацією:
Зеленський проти коронавіруса: до чого можуть привести рекомендації президента

Президент України запропонував (і уряд підтримав) ряд нових  заходів в рамках боротьби з коронавірусом Covid-19. Експерти розповіли виданню "Коментарі", які з них вони вважають доречними, а які – ні, а також – прав чи Зеленський, наполягаючи, щоб робота всіх органів державної влади (включаючи Верховну Раду) повинна бути продовжена.

"Питання без відповіді"

Політтехнолог, експерт Українського центру суспільного розвитку, кандидат філософських наук Юрій Подорожній зазначає: "У своєму зверненні від 16 березня (акцентую на дату, адже, як я розумію, монологи президента про короновирус тепер будуть постійними) Зеленський загубився в логіці дій і у відчаї намагався схрестити прямокутне з солоним. Але про все по порядку".

Традиційним "дорогим українцям" президент повідомив про ситуацію з захворюваністю в країні і діях держави щодо допомоги у поверненні наших співгромадян з інших країн.

"Далі президент з екрану звернувся до уряду, вже традиційно, хоча і в більш формальній обстановці чим це він робив у формі вайна (Vine — мобільний додаток, що дозволяє створювати 6-секундні відеоролики – прим. ред.) Олексію Гончаруку, – продовжує експерт. – Президент запропонував уряду прийняти рішення про обмеження роботи установ культури, торгових центрів, ресторанів, кафе, фітнес-центрів та інших закладів харчування, розваг і послуг. Питання до президента: хто і яким чином компенсує втрати бізнесу, які рішення прийняті з підтримки малого і середнього бізнесу, який платить податки і створює робочі місця в країні?".

Також прийнято рішення заборонити авіасполучення, залізничне і автобусне міжміське і міжнародне обслуговування пасажирів. Заборонена робота метрополітенів і обмежена робота громадського транспорту.

"Питання до президента: скільки одиниць наземного транспорту уряд виділив для забезпечення рішення про закриття метрополітену і обмеження кількості пасажирів у громадському транспорті?" – цікавиться Подорожній.

Також Зеленський дав доручення провести переговори з МВФ про надання Україні допомоги у боротьбі з коронавірусом. І тут у експерта питання: яку саме допомогу президент чекає від МВФ, якщо ситуацію з епідемією він називає не критичною?

"Президент пропонує уряду розробити програму податкових канікул і податкових змін, – продовжує препарувати звернення Зеленського експерт. – Запитання президенту: тези в послідовності "МВФ надати допомогу і введення податкових канікул" означають, що міжнародні організації повинні компенсувати Україні нездатність збирати податки і створювати гідні умови для українського бізнесу?"

За словами Зеленського, пенсіонери, які отримують пенсію менше 5000 гривень, отримають доплату у розмірі тисяча гривень.

"Питання до президента: чому пенсіонерів знову "користовують", а не здійснюють передбачену держбюджетом індексацію пенсій? – цікавиться Подорожній. – Чому скасована і не передбачена введена в 2019 році так звана "тринадцята" пенсія?"

Також глава держави запропонував ввести режим надзвичайної ситуації у Житомирській та Чернівецькій областях. І знову питання: чи будуть вводитися такі режими в кожній з областей, де виявлять випадки захворювання коронавірусом?

З приводу заборони планових операцій в медичних установах також є що запитати. "Чи означає це, – запитує експерт, – що всі відділення будуть перепрофільовані під інфекційні? І чому, якщо ситуація не критична, заборонено здійснювати очікувані операції?"

Посилюються і заходи щодо масових заходів. Якщо раніше можна було збиратися більше 200, то тепер – понад 10 осіб. Крім того, президент виступає за скасування обрядових та церемоніальних заходів.

"Чи будуть отримувати чиновники, депутати та інші державні службовці доплати за роботу в надзвичайних умовах, що загрожують їхньому життю і здоров'ю? Яку відповідальність нестимуть керівники церков у разі, якщо в культових спорудах під час карантину не буде скасовано релігійні заходи?" – продовжує сипати питаннями кандидат філософських наук.

Щодо заборони експорту продуктів (за визначеним урядом переліком) – теж є що запитати. Хто буде компенсувати збитки, штрафи та компенсації (у разі судових рішень) підприємцям, які мають підписані експортні контракти?

"Місцеві органи влади і органи місцевого самоврядування повинні забезпечити роботу магазинів, банків, АЗС, аптек і страхових компаній, органів державної влади, інфраструктури, поліції і установи охорони здоров'я, – перераховує ЦУ президента експерт. – Але хто візьме на себе доставку до місць роботи сотень тисяч людей у великих містах, якщо припиниться (обмежиться) робота громадського транспорту?"

Ще президент наголосив на неприпустимості припинення роботи Верховної Ради або зміни плану її роботи.

"Зеленський, дійсно, вважає, що введення карантину, блокування і заборони на пересування в країні дає моральне і юридичне право приймати закони у Верховній Раді? Чому резонансні і неоднозначно сприйняті суспільством закони (під час карантину хочуть запровадити податкову, трудову і земельна реформи) необхідно приймати в момент, коли країна налякана і переживає шок? – дивується Подорожній. – Президент пообіцяв діяти жорстко, невідкладно, можливо непопулярно, але заради життя. А я поставив свої запитання. І їх набагато більше, ніж виразних відповідей з боку влади. А хотілося б навпаки".

"Влада не зможе повноцінно забезпечити необхідні заходи"

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик вважає заходи, запропоновані Кабінетом міністрів і президентом, цілком обґрунтованими, хоча і дещо запізними.

"Закриття авіасполучення, обмеження роботи громадського харчування та масових заходів, обмеження пересування всередині країни. Все це виправдано якщо є ризик пандемії. А він є, – зазначає Кулик. – Тільки "плоскоземельні" (від прихильників концепції плоскої землі) скептики можуть заперечити небезпеку. У справі боротьби з епідемією перебору немає. Однак, у мене тільки одне питання: а влада здатна забезпечити все те, що вона задекларувала. Наприклад, обмежити перевезення людей приватними бусами? Може, медпатрули будуть штрафувати і затримувати людей на вулиці – тих хто без масок? Може у Зеленського вийде змусити Кернеса закрити метро в Харкові під час карантину (голова Харківської міської ради Геннадій Кернес заявив вчора, що не стане прислухатися до розпорядження українського гаранта Володимира Зеленського у зв'язку зі строгим карантином в Україні і припиняти роботу метрополітену – прим. ред.).

Я боюся, що всі ці правильні заходи, потрібні обмеження, влада просто не зможе повноцінно забезпечити".

Директор ЦДПГС припускає, що буде повна профанація карантину.

"Наприклад, що означає пускати в продуктові магазини по 10 осіб за раз? В умовах паніки (а її перші прояви вже були в деяких містах) – це агресивні черзі до 100 чоловік! Я розумію, що міністр МВС Аваков в черговий раз доводить Зеленському свою необхідність. Але це не захистить населення від вірусу. Хоча, якщо всі ці заходи врятують хоча б сотню життів, то вже буде добре", – каже Кулик.

Що стосується роботи Верховної Ради, то експерт упевнений: під час кризи влада повинна показувати готовність служити людям.

"І якщо ця мотивація була б в основі рішення у ВР, я б тільки вітав. Але мені здається, що парламент продовжить працювати, тому як потрібно в турборежимі закон про продаж землі протягнути. І візит аграрних баронів на Банкову того непряме підтвердження", – резюмує директор ЦДПГС.

"Важливий чинник — стійкість влади"

Політичний експерт Руслан Бизяев розділяє "антикоронавирусные" пропозиції Зеленського на дві складові: економічну і політичну.

"Економічна складова домінує, – вважає Бизяев. – Адже, в першу очереь, нас накрила економічна криза, а потім вже власне медична. І ті пропозиції, які вніс Зеленський (підняти пенсії, реструктуризувати кредити, підтримати національно виробника), я, безумовно, підтримую. Більше того – на тлі того, які заходи вводять в цьому напрямку США і ЄС, нам теж можна розвивати тему".

Політична ж складова, на думку політексперта, диктується зовнішніми факторами.

"Для виділення нового траншу МВФ (5,5 мільярдів доларів макрофінансової допомоги) поставив нам низку законів. В даний момент, за словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, Україні залишається виконати ще дві вимоги: про неможливість повернення банків екс-власникам (привіт ПриватБанку і Коломойському), а також про відкриття ринку землі. Але чи варто поспішати в даному випадку – велике питання. Особливо враховуючи ситуацію, при якій на місцях починається паніка, – каже Бизяев. – Думаю, депутати повинні визначитися, які законопроекти являючи пріоритетними в даний момент. Певні рішення, як бачимо, беруть вже сьогодні".

При цьому політексперт підкреслює важливість того, щоб президента, уряд, парламент, влада на місцях діяли синхронно, злагоджено. А не починали самоуправство і "бодання", як ми вже бачимо на різних рівнях.

"Повинна зберегтися стійкість влади, її можливість реагувати на будь-які непередбачувані ситуації. Якщо ВР відкидає ті чи інші пропозиції президента, вся політична відповідальність буде лежати вже на ній, – зазначає Бизяев. – Важливо розуміти: якщо в даний момент не робити послідовних, узгоджених, досить жорсткі заходів, все може закінчитися введенням надзвичайного стану. І тоді вже ВР може відпочивати скільки завгодно – країною буде керувати силові органи, президент і вища виконавча влада".

Як повідомляв портал "Коментарі", Кабмін зібрався на екстрене засідання, щоб ще більше посилити і без того жорсткі умови карантину в Україні. Що саме буде робити уряд, щоб зупинити поширення в Україні Covid-19 написав на своїй сторінці в Facebook прем'єр-міністр Денис Шмигаль.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!