Головна Новини Політика президент Справа Порошенко: які перспективи у кримінальних справ стосовно п'ятого президента України
commentss НОВИНИ Всі новини

Справа Порошенко: які перспективи у кримінальних справ стосовно п'ятого президента України

Кримінальні справи стосовно Петра Порошенка можуть негативно вплинути на рейтинг нинішньої влади

8 квітня 2020, 18:45 comments4265
Поділіться публікацією:
Справа Порошенко: які перспективи у кримінальних справ стосовно п'ятого президента України



Генеральний прокурор Ірина Венедиктова відкрила кримінальне провадження щодо можливих протиправних дій п'ятого президента України Петра Порошенка при призначенні суддів Верховного Суду (ВС). Указ про призначення Порошенко підписав у травні-2019, коли вже було зрозуміло, що ще 5 років посаду глави держави він не буде займати. Експерти розповіли виданню "Коментарі" про можливі причини і перспективи "справи Порошенка".

Провину Порошенко ще потрібно довести

Політолог Віктор Таран не бачить перспектив "справи Порошенка", але бачить загрозу для України.

"Нагадаю, що майже рік тому, 14 квітня, відбулися відомі дебати на стадіоні між кандидатами в президенти, переможцями першого туру – Петром Порошенком і Володимиром Зеленським. І тоді Зеленський заявив Порошенко, що є його вироком, – зазначає Віктор Таран. – Ну і всі ми пам'ятаємо борди з обіцянкою "весна прийде – саджати будемо". На "посадки" минулої влади був і є величезний запит у виборців Зеленського. Але пройшов майже рік, а нічого не зроблено. Подальше зволікання доб'є рейтинг шостого президента, який стрімко падає. Тому і з'явилися ці звинувачення. Досить сумнівні".

За словами політолога, щоб довести причетність Порошенка до проведення "своїх" суддів до ВС, доведеться довести, що він чи не надав певним кандидатам готові тести – щоб вони змогли пройти відбір через сито Ради правосуддя. А потім щоб нібито оплатили йому, працюючи вже у ВС.

"Зробити це практично нереально, – переконаний експерт. – Але є і ще один момент. А саме – прямий конфлікт інтересів. Адже нинішня генпрокурор Венедиктова в тому самому 2017 році не змогла набрати потрібну кількість балів. І, відповідно, не стала суддею ВС. І її нинішні дії проти Порошенка схожі на помсту. Ну, або, скажемо м'якше, на певну заангажованість. Що дає право команді Порошенко говорити про політичне переслідування".

Експерт сумнівається, що цією справою команда Зеленського відволікає увагу від проблем, пов'язаних з пандемією, карантином та економічною кризою. Але не сумнівається, що якщо справі дадуть хід, міжнародні партнери України – країни з розвиненою демократією – можуть знизити підтримку нашій державі. І фінансову, і політичну. В тому числі, щодо санкційного тиску на Росію.

"Останні дії нової української влади – негативний сигнал для коллетивного Заходу. Свого часу такий сигнал послав Янукович, посадивши Тимошенко. Всі розуміли, що справа є політично мотивованою. І є ризик, що наш нинішній напівавторитарний режим йде по тій же кривій доріжці", – резюмує Віктор Таран.

Політичні переслідування Порошенко

Політичний аналітик Павло Нусс вважає, що відкриттям цього виробництва Венедиктова фактично визнала, що її призначали для політичних переслідувань Порошенко.

"Відкриттям цієї справи влада намагається відволікти увагу суспільства від нездатності захистити країну від епідемії коронавіруса та економічної кризи. А також, від падіння політичного рейтингу Володимира Зеленського та його політичної сили, – впевнений Павло Нусс. – Довірчі відносини генпрокурора Венедиктової з Андрієм Портновим (юрист, заступник голови Адміністрації президента часів правління Віктора Януковича – прим. ред.) – це ще один маркер, який точно вказує на політичну ангажованість Венедиктової. Вона вже почала себе проявляти в якості ручного прокурора влади".

Експерт вважає "справу Порошенка" безперспективною і просто "черговою у довгому переліку політично мотивованих звинувачень".

На думку Павла Нусса, призначаючи суддів ВС президент Порошенко діяв у межах своїх прав і обов'язків, покладених на нього Конституцією України на період його президентської каденції.

Дуже заплутана ситуація для влади

Як показала історія з "антиколомойським законом", ситуація для влади ускладнюється, відзначає аналітик, фахівець з політичного PR в ToShoNado.Agency Андрій Попов.

"Офісу президента (ОП) терміново потрібні союзники або сателіти. Банкова відчайдушно шукає вихід, який би вирішив не якусь одну задачу, а відразу декілька проблем, пакетом, – пояснює експерт. – І "Пакет Порошенко" виглядає в цьому плані найбільш перспективним, так як надавивши на п'ятого президента, як вважають в ОП, можна отримати контроль над всією вертикаллю (в тому числі тіньовою), яку Порошенко вибудовував під себе 5 років".

Аналітик закликає на забувати, що на місцях і в держорганах практично повсюдно залишилися чиновники, призначені туди за часів Порошенко. І, відповідно, досі від нього залежні.

"Вони вносять розлад в і без того часто безглузді дії нової провладної команди, – продовжує Андрій Попов. – Особливо це стосується суддів, які вже почали навіть скасовувати закони, прийняті новою Верховною Радою за ініціативою самого президента. Це прямий виклик. Суддів і всю цю тіньову вертикаль нових "любих друзів" ВП хотів би взяти під контроль, що можливо лише з примусом Петра Олексійовича. Тобто, ОП має намір збудувати на основі старих кадрів вже свою тіньову вертикаль, раз публічна партійна вертикаль пішла в рознос з-за конфлікту з Коломойським".

Крім того, підкреслює експерт, прихильники Порошенко в соцмережах і ЗМІ починають розганяти "зраду". Що карантин, мовляв, "не справжній", а всього лише спроба узурпації влади і наступ на громадянські свободи.

"Ця інформаційна кампанія має ознаки системності (залучення ЛОМів, наприклад), і явно була схвалена партійними верхами Євросолідарності. Тому ми бачимо хід Зеленського саме зараз, а не тижнем раніше, наприклад. Причому дуже оперативний хід, це явно заготівля, – вважає Андрій Попов. – І вибрано оптимально – Порошенко не може вигнати на вулиці масовку, інакше удар по репутації як у "винуватця розповсюдження коронавірусу" буде серйозним. Значить, великий Майдан зараз малоймовірний. Залишається нагнітання в дружніх йому ЗМІ та залучення все тих же призначених ним суддів і чиновників. Тобто інституційна боротьба, війна компроматів і фейків, "законодавчий спам" і так далі.

Але все це, підкреслює аналітик, лише якщо Порошенко відмовиться йти на якийсь компроміс із Зеленським і не захоче майже добровільно інтегруватися в нову конфігурацію влади.

"Так як виїхати з країни Порошенко зараз не може (іспанський вояж не вдався), вулицю мобілізувати теж, а його арешт підтримує більшість населення, то, як мінімум, на ситуативний непублічний компроміс із Зеленським він, швидше за все, піде, – прогнозує Андрій Попов. – Не бачу можливостей для масштабних маневрів. І буде п'ятий президент допомагати шостому в боротьбі з про-коломойською частиною президентської партії "Слуга народу" і ставлениками колишнього глави ОП – Андрія Богдана. Поки ця теорія виглядає злегка божевільною, але давайте почекаємо один-два тижні і подивимося, як піде".

Раніше "Коментарі" писали, що адвокати п'ятого президента України Петра Порошенка заявили, що підозра, яку ініціювала голова Офісу генерального прокурора Ірина Венедиктова, є нічим іншим, як способом тиску на склад колегії Верховного Суду та встановлення над ним контролю напередодні розгляду ключового для держави питання щодо націоналізації "Приватбанку".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!