Головна Новини Політика рада «Банківський закон», змінений Виборчий кодекс та постанова про агресію РФ: які важливі рішення прийняла сьогодні Рада
commentss НОВИНИ Всі новини

«Банківський закон», змінений Виборчий кодекс та постанова про агресію РФ: які важливі рішення прийняла сьогодні Рада

Експерти проаналізували підсумки сьогоднішнього засідання Верховної Ради України

30 квітня 2020, 17:39 comments4370
Поділіться публікацією:
«Банківський закон», змінений Виборчий кодекс та постанова про агресію РФ: які важливі рішення прийняла сьогодні Рада

Сьогодні, 30 квітня, відбулося позачергове засідання Верховної Ради (ВР). Експерти оцінили на прохання видання "Коментарі" найбільш важливі з прийнятих там рішень.

"Схоже, готуються прецеденти для відповідних звинувачень влітку або восени"
Політичний експерт Руслан Бізяєв вважає, що сьогоднішня підтримка ВР застосування спеціальної процедури для законопроекту про регулювання банківської діяльності № 2571-д ("за" проголосували 255 нардепів) дозволить не тільки швидше прийняти так званий антиколомойський закон. Це може перезапустити затихлий з осені турборежим. Що, в свою чергу, здатне призвести до законодавчих погрішностей.

"Нагадаю, що прийняття "банківського закону" – одне з ключових вимог Міжнародного валютного фонду, через невиконання якої Україна досі не отримала нову кредитну програму, – зазначає Бізяєв. – Але, по-перше, не факт, що ми отримаємо транш навіть після прийняття цього закону в цілому. Тому що явно є підводні камені, про які ми не знаємо. Деякі, втім, вже спливають, як та ж фактична вимога МВФ не вносити зміни в процедуру звільнення глави НАБУ... А, по-друге, у майбутньому цей формат (так званий проти законодавчого спаму) дозволить ВР оперативно приймати будь-який закон, до якого подано більше тисячі поправок. І це – палиця про два кінці. Робота парламенту може прискоритися, але не факт, що вона стане якісною. Ми вже бачили, що в турборежимі часом приймають таке, що потім потрібно серйозно правити, а то і зовсім переробляти. Тому що подібного роду "сирі" документи може легко скасувати Конституційний суд".

Експерт вітає прийняття нардепами за основу законопроекту № 2769, який вносить зміни в Виборчий кодекс. Мова про зменшення в дев'ять разів грошової застави за участь у місцевих виборах.

"Раніше було прописано, що партії та кандидати повинні заплатити майже 19 тисяч грн розрахунку на кожні 10 тисяч виборців. Тепер же ця сума йде з розрахунку на 90 тисяч виборців, – підкреслює Руслан Бізяєв. – Це позитивне явище з точки зору доступу до виборчого процесу. До речі, думаю, це не остання зміна у вельми спірному Виборчому кодекс.і Й попереду на нас чекає ще багато захопливих історій, коли локальні політичні партії будуть намагатися відсікати від виборів".

Також політексперт звернув увагу на продовження на півроку роботи Тимчасової слідчої комісії (ТСК) щодо вибухів на складах боєприпасів в період з 2014 по 2018 роки. І на внесення змін у постанову про створення ТСК щодо зловживань у держбюджет. Раніше планувалося, що будуть розслідувати зловживання, що мали місце з вересня 2019 року, тепер же вирішили – з 1 січня 2019 року, тобто, "чіпляючи" і діяльність минулої влади.

"Схоже, готуються прецеденти для відповідних звинувачень влітку або восени. Правда, ще велике питання – чи дійде до власне "посадок", з якими якось не склалося", – зазначає Руслан Бізяєв.

"ВР усуває перешкоди для прийняття антиколомойського закону"

Політолог Андрій Золотарьов називає передбачуваним підтримку нардепами спеціальної процедури, суть якої в тому, що на пленарних засіданнях більше не розглядатимуть поправки до законопроектів, які відхилені комітетом.

"Як і слід було очікувати, ВР усуває перешкоди для прийняття антиколомойського закону, до якого подали понад 16 тисяч поправок. Тепер все прискориться, – каже політолог. – Це вказує, що поки хто б що не говорив, але Зеленський і Офіс президента при наявності бажання і політичної волі – можуть домагатися свого, продавлювати потрібні їм рішення".

Золотарьов вітає зменшення застави для бажаючих брати участь у місцевих виборах. Раніше прописана нереальна сума, на його думку, вже призвела до гострого конфлікту центру з регіональними елітами.

"Фактично всі питання порядку денного були розглянуті. Хіба що законопроект щодо удосконалення системи органів Антимонопольного комітету направили на доопрацювання. Але це не критично. Все вказує на те, що президент контролює Раду", – вважає політолог.

"Парламент голосно сказав своє слово про агресію Росії"

Найголовнішим з прийнятих сьогодні документів політолог Віктор Таран вважає рішення про спрощення прийняття антиколомойського законопроекту.

"У випадку, якщо сам законопроект буде ухвалено на найближчому засіданні, це дозволить розблокувати переговори МВФ. Програма буде оперативно узгоджена, транш може прийти вже у червні, – говорить експерт. – Нагадаю, що транш буде складатися з двох частин – саме тіла траншу, а також допомоги для подолання наслідків коронавірусу і карантину. Загальна сума може скласти від 4 до 5 мільярда доларів. Ці гроші гостро необхідні Україні для стабілізації економіки".

Важливим Віктор Таран називає потужну підтримку – 309-ма голосами – проекту постанови про звернення ВР до парламентів іноземних держав та парламентських асамблей міжнародних організацій. Їх закликають засудити триваючу збройну агресію РФ проти України, незаконну анексію АРК і міста Севастополь, окупацію частини Донбасу, політичні репресії.

"Це – знаковий документ, – упевнений політолог. – У той час, як Зеленський президент всіляко уникає називати Росію агресором, постійно обходить цю тему, парламент голосно сказав своє слово. І президентська політсила теж вплела свої голоси в цей хор".

Також Віктор Таран звернув увагу, що ВР підтримала за основу законопроект № 3329-д, який передбачає звільнення від оподаткування зарплати деяких медиків, що продовжила термін ненарахування пені, звільнення від сплати ЄСВ за себе фізичними особами-підприємцями та особами, які здійснюють незалежну професійну діяльність. Також було продовжено мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок до дня скасування карантину.

"І ще важливий момент, – зазначає експерт. – Депутати всіх фракцій заявили про необхідність переходити до нормального режиму роботи парламенту. Тому що роботи накопичилося багато. Тож, думаю, в травні нардепи повернуться до звичайного режиму засідань".

Нагадаємо, сьогодні Рада зменшила розмір грошової застави для участі у місцевих виборах.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!