Головна Новини Політика Скандали.Політика Справи Рябошапки і Венедиктової: чим можуть закінчитися "політичні" кримінальні провадження проти генпрокурорів
commentss НОВИНИ Всі новини

Справи Рябошапки і Венедиктової: чим можуть закінчитися "політичні" кримінальні провадження проти генпрокурорів

Виробництва, відкриті щодо діючого генерального прокурора Ірини Венедиктової і її попередника Руслана Рябошапки, експерти назвали "політикою" і "профанацією", вигідною деяким людям

6 травня 2020, 15:30 comments2339
Поділіться публікацією:
Справи Рябошапки і Венедиктової: чим можуть закінчитися "політичні" кримінальні провадження проти генпрокурорів

Щодо чинного генерального прокурора Ірини Венедиктової і її попередника Руслана Рябошапки відкриті кримінальні провадження щодо декларування недостовірної інформації. Експерти розповіли виданню "Коментарі" про перспективи цих виробництв, а також про те, чому вони з'явилися саме зараз.

Зазначимо, що Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) відкрило кримінальне провадження стосовно Венедиктової на підставі ухвали слідчого судді Вищого антикорупційного суду України за підозрою в недекларування майна. А Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) відкрила кримінальне провадження щодо колишнього генерального прокурора України Руслана Рябошапки – за ст. 366-1 (декларування недостовірної інформації) і ч. 4 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або отримання неправомірної винагороди службовою особою) КК України.

"Не просто кримінальні провадження"

Адвокат, юридичний експерт Тетяна Матяш підкреслює: якщо є відповідні заяви та повідомлення, то їх зобов'язані протягом 24 годин внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР). Згідно з офіційними даними, щодо Рябошапки і Венедиктової так і зроблено.

"Це безумовна процедура, – підкреслює Тетяна Матяш. – Ряд ЗМІ, а разом з ними і обиватель, часто живе за старим "совковим" кодексом, де рішення про порушення кримінальної справи або про відмову в порушенні приймав слідчий або прокурор. Тобто була чиста корупційна складова: хочу – порушу, хочу – відмовлю. Зараз такої волі немає: є заява, повідомлення – реєструйте, проводьте слідство. Якщо нічого немає – закривайте... Щодо перспектив виробництв щодо Венедиктової і Рябошапки потрібно розуміти, що це не просто кримінальні провадження. Це – політика".

Отже, зазначає адвокат, якщо буде політична воля – доведуть до суду. Але не факт, що в суді будуть якісь перспективи. А якщо політволі не буде, виробництва стануть перекладати з ящика в ящик. Щоб над фігурантами висів умовний дамоклів меч.

"Щоб були зговірливими. Як зі справою Чорновол (мова про екс-нардепа Тетяну Чорновол, якій нещодавно вручили підозру щодо підпалу офісу "Партії регіонів" центрі Києва 18 лютого 2014 року, в результаті якого загинув чоловік, – ред.), яке мали закрити ще років 5 тому, але не закрили, а тримали на всякий випадок. Тепер палиця вистрілила, – пояснює Тетяна Матяш. – За Рябошапку, думаю, будуть більш активними. Він – вигідний піар. Щодо Венедиктової, швидше за все, будуть тримати як гарантію незвільнення голови НАБУ Ситника і глави САП Холодницького", — говорить експерт.

Кому це вигідно

Політтехнолог, фахівець з антикризових кампаній Денис Богуш вважає, що ми стали свідками розборок, які ні до чого не приведуть.

"Ми вже не раз чули звинувачення на адресу керівників САП, НАБУ, Генпрокуратури. Але ні разу це нічим не закінчилося, – підкреслює політтехнолог. – Зрозуміло, що в нашій країні знайти на такі посади кришталево чесних людей неможливо. Адже корупція є на всіх рівнях: починаючи від ЖЕКУ і закінчуючи вищими посадами в державі. Але якщо у нас когось і садять – це, умовно кажучи, слюсаря, який вкрав на тисячу. Але не людей високого рівня, що крадуть мільйонами. Чи не декларують ці самі умовні мільйони. Різного роду гучні справи у нас яскраво відкривають і тихо закривають", — вважає Богуш.

На думку політтехнолога, такого роду профанація вигідна цілим групам людей, які стоять за тими ж Ситником, Венедиктовою і так далі.

"Ми всі пам'ятаємо про справу проти Ситника щодо відпочинку за чужий рахунок. Чим все закінчиться – невідомо. Але Ситник залишається главою НАБУ. Причому він дістався новій владі від минулої влади. Хоч нібито незалежний. Венедиктова – вже з нової команди. Втім, як і Рябошапка, який був теж "новий". Кожна з команд і ті, хто стоїть за ними, мають свою логіку поведінки. І діють згідно з цією логікою, не має, як на мене, нічого спільного з інтересами звичайних українців".

Щорічна перевірка

Політичний експерт Михайло Чаплига вважає, що немає нічого дивного в появі даних виробництв саме зараз.

"Йде обробка декларацій держчиновників за минулий рік. Так, наприклад, ми нещодавно дізналися про мільйони Тимошенко. Просто йде щорічна перевірка, за підсумками якої вспливають ті або інші дані, після чого з'являються ті чи інші виробництва, – пояснює політексперт. – Перспектив "справ проти прокурорів" я не бачу. Так, згідно із законом, держчиновники повинні у своїх деклараціях вказувати майно та кошти подружжя. Але як ви доведете, що чоловік або дружина не приховали від вас ту чи іншу частину своїх доходів? А якщо вони не держчиновники, який з них попит? Ну ось – просто забули сказати... Покарати їх ви не можете. Так що все закінчиться максимум протоколом – про адмінпорушення. І то не факт", — говорить експерт.

Михайло Чаплига вважає, що ситуацію можна змінити, ввівши на законодавчому рівні "презумпцію винності" для держчиновників. Коли ті апріорі будуть вважатися корупціонерами – і їм доведеться доводити, що "не вкрав". А поки у нас діє презумпція невинності, залучити до реальної відповідальності реальних корупціонерів навряд чи вдасться, упевнений експерт.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!