Головна Новини Суспільство події Наступ на Донбасі: експерти розповіли, що означав ранковий наступ і які у нього можуть бути наслідки
commentss НОВИНИ Всі новини

Наступ на Донбасі: експерти розповіли, що означав ранковий наступ і які у нього можуть бути наслідки

Експерти розповіли, як може змінитися ситуація на Донбасі після сьогоднішнього бою

18 лютого 2020, 17:28 comments6792
Поділіться публікацією:
Наступ на Донбасі: експерти розповіли, що означав ранковий наступ і які у нього можуть бути наслідки

Сьогодні, 18 лютого, бойовики атакували українські позиції в Луганській області. Експерти розповіли виданню "Коментарі", з чим пов'язана активізація окупантів, і які можуть бути наслідки ескалації.

Спроба захопити позиції

Ветеран, військовий і політичний експерт директор Міжнародного центру протидії російській пропаганді Юрій Кочевенко зазначає, що все виглядає, ніби противник намагався відтіснити наші війська з позицій на правому березі річки Сіверський Донець і взяти під контроль трасу на Сєвєродонецьк.

"Очевидно, що це не спонтанно виниклий бій, а спланована бойова операція, – наголошує військовий експерт. – А значить, при її плануванні окупанти не могли не враховувати політичних наслідків. Це одночасно може бути як перевіркою того, наскільки готове нове українське керівництво до такого розвитку подій, так і формою тиску на нього. Мовляв, не хочете по-доброму (йти на російський варіант реінтеграції Донбасу) – так буде по-поганому".

Судячи по останньому зведенню ООС, бій уже закінчився. Отже, це була не наступальна операція, а, швидше, розвідка боєм, підсумовує Кочевенко.

Роль ініціатив Зеленського

Військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов упевнений, що атака позицій підрозділів Об'єднаних сил поблизу населених пунктів Новотошківське, Орєхово, Кримське, Хутір Вольний (при цьому були застосовані заборонені міномети калібру 120 мм, ствольна артилерія калібру 152 мм і 122 мм, танки) пов'язана з новою ініціативою президента України Володимира Зеленського по зміні формату Мінських угод.

"Мова про ідею забезпечити до проведення виборів у ОРДЛО передачу україно-російського державного кордону на тимчасово окупованих територіях під тристоронній контроль: представників України, ОБСЄ та ОРДЛО, – нагадує Жданов. – При цьому Зеленський підкреслив, що жодних прямих переговорів з ватажками псевдореспублік вести не буде. Можливо, мав намір робити це через РФ".

Але для Росії, упевнений військовий експерт, такий варіант неприйнятний. Адже якщо такий контроль кордону буде здійснено, стане можливим зафіксувати російські війська на українській території. Або поставки озброєння та іншої "гуманітарної допомоги". Як варіант – припиняти все це. До чого РФ, схоже, не готова.

"Так що відразу отримав відповідь у вигляді ескалації на Донбасі. А "голос Кремля" – Пєсков – в чергове роз'яснив позицію Путіна: Київ домовлятися з "Л-ДНР". Стратегічна мета РФ – ще раз показати, що вона ні до чого, що "ихтамнет", що Києву потрібно виходити на прямі переговори з кремлівськими маріонетками. Тактично ж сьогоднішнє настання – це відповідь на "прикордонні" ініціативи президента України", – вважає Жданов.

На думку військового експерта, поки українська влада офіційно не назвуть війну війною, а Росію – країною-агресором (стороною конфлікту), жодних зрушень у врегулюванні ситуації не буде.

Необхідно політичне врегулювання

Заступник директора Українського інституту політики, політичний експерт Кирило Молчанов вважає, що жодних наслідків у плані впливу на підготовку зустрічі в "нормандському форматі" у квітні після сьогоднішнього загострення на Донбасі не буде.

"Тому що до цієї зустрічі підготовка і так не ведеться, – вважає Молчанов. – Днями прозвучала заява міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова про те, що на даний момент не виконано практично нічого з того, про що домовилися на грудневому саміті "нормандської четвірки" в Парижі. Відповідно, немає сенсу говорити про чергову зустріч".

У цілому ж, на думку політексперта, сьогоднішнє загострення в Луганської області показує, що без політичного врегулювання, так само як без реально просування по розведенню сил і засобів, навіть просто заморозити конфлікт на нинішньому етапі не вийде.

"Усі розмови за принципом "головне просто не стріляти" не призведуть до реального припинення вогню. Поки не будуть розведені сили на всій лінії розмежування, будуть продовжуватися і обстріли, і жертви, – впевнений Молчанов. – Нагадаю, що саме українська сторона відмовилася в Парижі розводити сили і засоби уздовж усієї лінії. Можливо, якщо ідея спрацює Зеленського про секторальне розведення, це допоможе деескалації. Але для цього потрібна політична воля. А нам, нагадаю, з величезною працею вдалося минулого року розвести сили в Станиці Луганській, Петровському і Золотому".

Раніше "Коментарі" писали, що в Мережі з'явилися перші відеозаписи бою на Донбасі, який сьогодні вранці почали бойовики. Крім того, начальник Генерального штабу Руслан Хомчак розкрив подробиці бою на Донбасі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!