ТОП-5 подій п'ятниці: перестрілка бандитів у Харкові і лист до Конгресу США

Українці сьогодні вперше побачили найбільшу купюру і чекають на сироватку від небезпечної хвороби - дифтерії

Вбивство свідка або бандитські розборки. Сьогодні опівдні в Харкові сталася перестрілка, в результаті якої один із злочинців підірвав себе. На вулиці Клочківській, незважаючи на натовп людей на території супермаркету, чоловік дістав зброю і відкрив вогонь на парковці по двом людям. Один з чоловіків помер у кареті швидкої, за життя іншого борються медики.

Стрілець втік на чорному позашляховику Toyota RAV4. Від'їхавши на кілька кілометрів, злочинець підпалив авто і кинув там частину зброї. Чоловік спробував втекти в бік Нової Баварії, але біля Південного вокзалу його помітили патрульні: під час затримання стрілець дістав гранату і підірвав себе.

Вже відомо, що вбитим під час перестрілки виявився один із важливих свідків у резонансній справі про вбивство депутата Держдуми РФ Дениса Вороненкова – Володимир Борох по кличці "Тайсон". У поліції назвали подію бандитськими розборками.

"Хочуть очорнити "Азов". Конгресмени США звернулися до держсекретаря Майка Помпео з проханням внести український полк "Азов" до списку терористичних організацій. Підписантами звернення були представники Демократичної партії. У відповідь на це нардеп від "Слуги народу" Богдан Яременко сьогодні ініціював збір підписів під листом до Конгресу США щодо спроби очорнення полку спецпризначення Національної гвардії. Яременко зазначив, що підрозділ створений активістами і учасниками Євромайдану і брав участь у визволенні багатьох населених пунктів під час активної фази конфлікту на Донбасі. Парламентарій також повідомив, що текст листа відкритий для підписів народних депутатів і буде переданий представникам США 29 жовтня.

Чекаємо на сироватку від дифтерії. Не вщухають хвилювання українців щодо спалаху дифтерії, якою захворіли вже 16 осіб: студенти-іноземці та 9-річна дитина. Медики кажуть, що останній істотний спалах хвороби був ще в 1990-х роках: тоді від вірусу загинуло 700 осіб. На сьогоднішній день у нашій країні є всього 192 флакона сироватки, які розподілили по різних областях. За даними Центру громадського здоров'я, наступна партія сироватки від небезпечної хвороби надійде в Україну протягом місяця.

Нова купюра зі спецзахистом. Сьогодні Нацбанк ввів в обіг нову купюру номіналом в тисячу гривень. На лицьовій стороні найбільшої в Україні банкноти зображено портрет відомого українського академіка Володимира Вернадського, на звороті - президію НАН України. Банкноту захищає полімерна стрічка пурпурного кольору із зображенням тризуба. При обертанні купюри змінюється напрямок руху фону стрічки, а колір переливається від нефритового до золотавого.

Більше вугілля через РФ. Відтепер Казахстан буде поставляти в Україну вугілля через територію Росії в обсязі 140 тисяч тонн в місяць. За інформацією міністерства торгівлі та інтеграції республіки, це стало можливим завдяки переговорам між Казахстаном і РФ з питання транзиту казахстанського вугілля в Україну, адже раніше ввозити нам можна було не більше 120 тисяч тонн на місяць.