Головна Новини Суспільство події Обмін полоненими: які ризики несе сьогоднішнє повернення додому заручників окупаційної влади
commentss НОВИНИ Всі новини

Обмін полоненими: які ризики несе сьогоднішнє повернення додому заручників окупаційної влади

Експерти вважають, що сьогоднішній обмін полоненими складно вважати однозначно позитивним моментом

16 квітня 2020, 11:35 comments2771
Поділіться публікацією:
Обмін полоненими: які ризики несе сьогоднішнє повернення додому заручників окупаційної влади


Сьогодні, 16 квітня, проходить обмін полоненими між Києвом і ОРДЛО ("Л-ДНР"). Позитивна сторона обміну полягає у можливості повернути додому українців, які стали заручниками окупантів. У той же час у сьогоднішнього обміну є і ризики, яких порталу "Коментарі" розповіли експерти.

Обмін полоненими: списку полонених немає

Експерт з питань сектора оборони і безпеки Олег Старих вважає найбільшим ризиком тому, що ми не знаємо, кого на кого змінюють.

"Ми не знаємо списку наших полонених, які перебувають у ОРДЛО, у РФ. Кого ми отримуємо зараз. Так само як не знаємо списку (так званого обмінного фонду) тих, кого ми віддаємо. І це велика загроза, – упевнений експерт. – З одного боку, обмін – делікатна річ, все повинно бути тихо. З іншого, іноді міняють тих, хто ніякого відношення до збройного конфлікту на Сході нашої країни не має. Використовуються якісь політичні цілі. І віддаються часом зовсім не ті люди".

На думку Старикова, команда Зеленського пішла на обмін, виконуючи передвиборні обіцянки, що вона вирішить конфлікт на Донбасі.

"Але так як конфлікт почали заморожувати, відволікають увагу суспільства такими "точковими" обмінами. Не "всіх на всіх", як прописано в Мінських угодах, а, умовно кажучи, 5 на 5, 13 на 8 і так далі, – пояснює експерт. – Але якщо не знаємо, кого міняємо, виникають питання. У тому числі корупційного характеру (за гроші), як кажуть деякі оглядачі. Процес повинен бути чесним і прозорим".

Старих вважає, що коронавірус на ситуацію не впливає: "Вже заявлено, що всі, кого вдасться повернути в рамках обміну, пройдуть обсервацію. А приймаюча сторона, впевнений, буде дотримуватися відповідні норми безпеки".

Обмін полоненими: значимість уже не та

Після піар акцій п'ятого і шостого обміну, це все більше стає схожим на "робочий механізм", що вже погано ментально, підкреслює кризовий керуючий, експерт з питань ОРДЛО Руслан Рыгованов.

"За великим рахунком, для суспільства "обмін" вже не є чимось значущим, – пояснює експерт. – Рідні отримують своїх близьких додому. І це славно. Не будемо говорити, що бранці ніколи не зможуть повернути повністю здоров'я і психологічний стан. Немає сенсу говорити і про те, що держава від них відкуповується "задешево", кидаючи в агресивне середовище. Чисто політично інструмент "обміну" вже не впливає на процеси. З поганого можна відзначити, що знову штучно формується роль Медведчука, як миротворця. Але і цей фактор вже не є значущим".

Найгірше, на думку Рыгованова, що обмін став механізмом виведення ФСБшной агентури з-під удару.

"Через обмінні списки РФ повертає "своїх героїв", рятуючи їх від кримінальної відповідальності", – пояснює експерт.

Обмін полоненими: жест доброї волі

Політолог Андрій Мішин підкреслює, що обмін полоненими – це завжди жест доброї волі сторін, демонстрація бажання мирного врегулювання конфлікту. Проблема, а значить, загрози та ризики, в тому, відзначає експерт, що Київ, Москва і бунтівники ОРДЛО переслідують при цьому принципово різні цілі.

"Росія ставить завдання скасування санкцій з боку євроатлантичних партнерів України. Керівництво ОРДЛО домагається політичної легітимації та зняття економічної блокади. Це і є ціна питання для України", – вважає Мішин.

Експерт зазначає, що українська влада і опозиція активно використовують обмін полонених для внутрішніх розборок і "хайпи".

"При цьому, обмін полоненими в наших умовах все більше нагадує торгівлю "живим товаром". Так, у грудні Євген Марчук (екс-прем'єр, СБУ) скаржився, що в Україні закінчуються кандидатури для подальшого обміну, – нагадує Мішин. – Тому останні успіхи СБУ затримання генерала Шайтанова та його спільників, а також шпигунських груп в регіонах України, викликають певні запитання. З тих же причин у ОРДЛО будь-який житель з українською позицією ризикує потрапити в списки на обмін полоненими".

Зазначимо, що згідно з даними Офісу президента України, сьогодні повертаються додому 19 українців, які перебували в полоні бойовиків "ДНР" і "ЛНР".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!