Головна Новини Суспільство події Перейменування Донецька і пам'ятник Сталіну: що стоїть за радянізацією псевдореспублик «Л/ДНР»
commentss НОВИНИ Всі новини

Перейменування Донецька і пам'ятник Сталіну: що стоїть за радянізацією псевдореспублик «Л/ДНР»

Експерти розповіли, які цілі переслідує влада так званих «Л/ДНР», проводячи радянізацію псевдореспублік

27 квітня 2020, 12:24 comments4019
Поділіться публікацією:
Перейменування Донецька і пам'ятник Сталіну: що стоїть за радянізацією псевдореспублик «Л/ДНР»

У так званої "ДНР" не тільки вирішили використовувати щодо Донецька його попередню назву "місто Сталіно", але і розглядають можливість встановлення пам'ятника кривавому радянському диктатору Йосипу Сталіну в Донецьку. Експерти розповіли виданню "Коментарі", які цілі переслідують окупанти, проводячи "радянізацію" псевдореспублік.

"Буде така собі кумедна "мініросія" часів СРСР за рахунок федерального бюджету"

Політолог, експерт з питань Донбасу, Криму і російської агресії Віктор Каспрук впевнений: Росія робить все для того, щоб ментально відірвати окуповану частину Донбасу від решти України.

"Складно було уявити, що Донецьк, де проходило Євро-2012, зі своєю інфраструктурою, сотнями тисяч туристів з усієї Європи, перетвориться в клоаку "російського миру". Але він перетворився. І зараз так звана "ДНР", виконуючи установки, отримані з Москви, вирішила таким шляхом "радянізації" зафіксувати свою окремішність й унікальність, – зазначає Віктор Каспрук. – У цьому сенсі, можна провести паралелі між декомунізацією в Україні та "совєтизацією" на окупованих територіях. Але тільки – як у кривому дзеркалі. Коли ідей на щось нове немає, просто копіюють усе, що було в Україні. Змінивши при цьому тільки знак плюс на знак мінус. Наче сатанізм – як відображення християнства. Але в дитячій формі, враховуючи рівень розвитку місцевих "еліт". Тому це – чисто вторинне явище".

На думку експерта, придумати нове в окупантів не вистачає ні фантазії, ні ресурсів.

"Буде така собі кумедна "мініросія" часів СРСР за рахунок федерального бюджету, – продовжує Каспрук. – Проблема лише в тому, що "воно" постійно стріляє і перебуває на нашій території. І хоча їм до Північній Кореї ще далеко, місце для маневрів є. По суті, це – лубкова російськість, яка шляхом комунізації та сталінщини, хоче показати своїм кремлівським господарям, що вони віддані Москві й Путіну".

Віктор Каспрук впевнений, що Росія планує "цей цирк" на десятиліття.

"І зараз нам потрібно зосередити всі зусилля на тому, щоб ця виразка не розповзалася далі Україною, – вважає політолог. – А повернення окупованого Донбасу слід відкласти до тих пір, поки вони самі не проситимуться назад – без усяких умов. Адже невідомо, як довго проіснує в нинішньому вигляді й сама Росія".

"Всі ці технології очевидно пов'язані з РФ"

Експерт-міжнародник Антон Кучухідзе дотримується думки, що гра в радянізацію в ОРДЛО – це частина пропаганди, яку нав'язують ті, хто незаконним чином отримав владу на цій території.

"Це робиться для того, щоб зміцнити пропагандистську машину в черговий раз в технологічній рамці, що "у них не все так, як в Україні". Щоб демонізувати Україну. Щоб показати, що у них є "повага до минулого" й взагалі "свій шлях", з якого – не згорнуть", – пояснює експерт.

Як вважає Антон Кучухідзе, представники ОРДЛО в чотирьох мінських переговорних підгрупах отримають черговий привід розповідати, що "а ось у нас люди виступають за те-то і те-то – і проти того, що в Україні, яка нас не розуміє". Таким чином намагаючись легітимізувати в особі себе громадську думку всіх українців, які живуть на підконтрольних територіях. Хоч це далеко не так.

"Всі ці технології очевидно пов'язані з РФ. І використовуються повним ходом на непідконтрольних Україні територіях, – підкреслює експерт. – Згадують про минуле, про історію, це нормально, якщо ми говоримо про нормальні держави. Це завжди можливість частково політична показати всьому світові, що саме в нашій країні було створено, наша країна зробила свій внесок в якийсь історичний процес. Позиціонування країни на міжнародній арені. Але непідконтрольні території – ці ОРДЛО, ці визнані так званими "ДНР" і "ЛНР" – претендувати на таке не можуть. Плюс, не будемо забувати, що історичну тему або тему мови люблять використовувати коли, скажімо так, їсти нічого. Коли економіки немає, стабільності немає, нічого доброго немає. Тоді й починають просувати ці тези".

"Внесення цих ініціатив під час пандемії коронавірусу служить ще і відволіканням уваги"

Політолог Володимир Цибулько вважає подібні перейменування та повернення до радянської епохи "чисто сурковськими установками" під умовним гаслом "Побільше мороку!". Нагадаємо, що колишній помічник президента Російської Федерації Владислав Сурков раніше курирував "український напрям" і був відомий своєю затятою антиукраїнкістю.

Також Володимир Цибулько звертає увагу на те, як синхронно повернули комуністичні топоніми "ДНР" і "ЛНР". Адже спершу з'явився "указ" Пасічника – "глави ЛНР" про те, що Луганськ можна називати ще і Ворошиловградом. А потім аналогічне рішення (Донецьк-Сталіно) було прийнято Пушиліним, який "рулить" непідконтрольною владі частиною Донеччини. Це, на думку експерта, в черговий раз доводить абсолютну керованість окупованим Донбасом з боку РФ.

"Внесення цих ініціатив під час пандемії коронавірусу служить ще і відволіканням уваги. Адже особливих досягнень – як в економіці, так і в медицині – на окупованій території немає", – резюмує політолог.

Нагадаємо, в "ДНР" дали другу назву для Донецька, а раніше подібне провернули і в так званому "лнровському" Луганську.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!