Головна Новини Суспільство події Ослаблення карантину в Черкасах: читачі «Коментарів» винесли меру Бондаренко вердикт
commentss НОВИНИ Всі новини

Ослаблення карантину в Черкасах: читачі «Коментарів» винесли меру Бондаренко вердикт

Більшість читачів порталу «Коментарі» підтримують рішення мера Черкас Анатолія Бондаренка послабити карантинний режим

2 травня 2020, 23:58 comments4766
Поділіться публікацією:
Ослаблення карантину в Черкасах: читачі «Коментарів» винесли меру Бондаренко вердикт

Новина про те, що міська влада Черкас вирішила послабити карантин у місті і дозволити працювати підприємцям, в останні кілька днів є чи не найбільш обговорюваною в країні. Зокрема, жителі країни розділилися на два табори, один з яких підтримує рішення мера міста Анатолія Бондаренка, а інший – виступає проти.

Портал "Коментарі" провів на своїх сторінках в соцмережах опитування щодо того, чи підтримують читачі нашого сайту ініціативу Бондаренко. Результати опитувань показали, що більшість українців підтримують ідею щодо ослаблення карантину: 72% – за ослаблення, 28% – проти.

picture

Крім того, ослаблення карантину підтримують 86% харківських читачів нашого порталу, у той час, коли тільки 14% вважають таке рішення не вірним.

picture

Серед киян думки розділилися так: 82% – за, 18% – проти.

picture

В Одесі трохи менше людей підтримують ідею ослаблення карантину: 73%  підтримують, 27% – виступають проти.

picture

У Дніпрі підтримують ідею Бондаренко 75% опитаних читачів порталу "Коментарі", проти – 25%.

picture

Серед пыдписників нашого Telegram-каналу думки розділилися так:

- однозначно підтримують – 56%;
— частково підтримують – 34%;
— категорично проти – 10%.

picture

Політолог: "У влади тепер немає вибору. Народ закінчив карантин"

Із проханням дати оцінку результатам опитувань портал "Коментарі" звернувся до експертів. Так, політолог Кирило Сазонов зазначає, що ситуація в Черкасах носить скоріше медійний, ніж правовий характер. Мовляв, документ прийнятий виконкомом, є колективним органом. А колективної відповідальності за законами України не буває.

"Так що юридичних перспектив ніяких. Та й підпис під рішенням не міського голови, а заступника. Так що загрожувати меру Бондаренко немає сенсу. Тобто – просто великий медійний скандал без ризиків і жертв. На відміну від Дніпра, де мер Філатов дійсно знайшов юридично бездоганні варіанти послабити карантинний зашморг на шиї мешканців міста та підприємців", міркує політолог.

За словами експерта, якщо говорити про реальну грамотну опору безглуздим і марним карантинним нормам – це про Дніпро. А якщо про медійний скандал – це про Черкаси.

"Що стосується загальної ситуації, то народ втомився від цілого ряду безглуздих і непотрібних карантинних норм, – підкреслює Кирило Сазонов. – І після скандалу з працюючим рестораном "Велюр" ніхто не збирається дотримуватися цих норм. І у влади вже немає варіанту – дозволити або заборонити. Народ закінчив карантин. Влада може зробити вигляд, що це вона дозволила і зберегти видимість контролю. Може пручатися, і її відправлять в ігнор. Місцева влада логічно перед виборами стала на бік народу. Центральна влада пішла хибним шляхом боротьби з людьми та місцевими елітами. Результат сумний і передбачуваний..."

PR-консультант: "Мер Черкас швидше за всіх зорієнтувався в ситуації"

Політичний експерт, консультант по політичному та антикризового PR Тетяна Лупова підкреслює, що проблема не в Черкасах, а в Києві.

"Ресторан "Велюр", який нардепи залишили відкритим і використовували для зустрічей – ось що обурило людей, – впевнена експерт. – Вийшло, як в знаменитій фразі, яку приписують диктатора Франко: "Друзям – все, ворогам – закон". Ворогами себе відчули всі, хто залишився без роботи, кого не випускають за кордон на заробітки, у кого бізнес згорнувся. Тобто велика частина населення країни".

Таким чином, зазначає Тетяна Лупова, відкрилася можливість очолити ці своєрідні протестні настрої.

"Поки не йдеться про активні дії типу мітингів. Але ми всі в очікуванні виборів, а керівництво країни, створивши несправедливі правила гри, дало можливість для Дон-Жуанства, – вважає політексперт. – Коли і хто заявить про те, що стає на захист людей від рішень влади, було лише питанням часу. У ситуації зорієнтувався мер Черкас. З точки зору політичної гри, він перехопив естафетну паличку, яка просто лежала під ногами".

У відповідь, підкреслює Тетяна Лупова, влада вирішила показати силу.

"Проблема в тому, – продовжує експерт, – що сили в цій ситуації у влади немає. Юридично мер Черкас навряд чи щось порушив – рішення приймалися колегіально. Варто було б не загострювати конфлікт, а максимально швидко його загасити і забрати ініціативу в свої руки. Але, на жаль, не вдалося. Далі в хід пішли порядки, СМСки, хайп... Адже проблема навіть не в тому, що повідомлення з погрозами, дійсно, міг написати пранкер (швидше за все, так і було). Питання в тому, що ніхто не сумнівається в самій можливості реального існування подібного листування. Тобто, не було масового – та ви що, вони б так ніколи не вчинили! Навпаки, люди впевнені, що від влади можна чекати чого завгодно".

Будь-який скандал, зазначає Тетяна Лупова, має початок і кінець. Цей теж вщухне.

"Мер і Асоціація мерів наберуть собі очок на цьому конфлікті. Влада їх втратить. На жаль, але антикризове реагування керівництва країни залишає бажати кращого, – каже експерт. – І все б нічого – політичні ігри напередодні виборів навіть цікаво дивитися і обговорювати. Але є одне "але". Мова йде про карантин, про пандемію, про життя і здоров'я людей. І ось ця головна цінність, на жаль, пішла вже навіть не на другий план, а кудись зовсім далеко. Це погано і страшно..."

Економіст: "Всенародно обраний мер стоїть набагато вище дядьок в дорогих костюмах"

Адвокат, кандидат економічних наук Віктор Гольдський, коментуючи результати наших опитувань, підкреслює: багато хто в Києві забув про те, що карантин вводили для безпеки людей, а не для перерозподілу бюджету. А мери – як "слуги народу", як око і слово народу, першими чують скарги простих людей, і першими повинні на них відгукуватися. Тим більше, що Україна йде шляхом децентралізації.

"А це означає, що всенародно обраний мер стоїть набагато вище дядьок в дорогих костюмах, яким посади роздають їх куми. Країна вже давно на карантині, і якщо офісних співробітників або навіть депутатів можна перевести на віддалену роботу, то для фермера або дрібного підприємця з торгівлі це неможливо. Тому вони просто змушені шукати якесь рішення і за допомогою йдуть в міські та селищні ради. Не в Київ же їм іти, царю на бояр скаржитися", – говорить економіст.

У той же час Гольдський зазначає, що по-людськи мера Черкас Бондаренко можна зрозуміти, як можна зрозуміти дрібний і середній бізнес. При цьому волею пера, без аналізу динаміки розповсюдження вірусу та оцінки ризиків скасувати карантин теж не можна, переконаний експерт.

"Два тижні тому православні відзначали Великдень і багато віруючих, незважаючи на ризики, пішли в церкву. Латентний період коронавірусу як раз і становить два тижні. Тому, послаблювати карантин і давати можливість бізнесу відродитися треба вже зараз, але робити все треба з розумом і поступово. Адже жителі Черкас не хочуть перетворити місто на "український Ухань"?", – запитує Віктор Гольдский.

На думку експерта, влада відірвалася від народу і не чує його потреби. І для вирішення цієї проблеми в масштабах всієї країни потрібна глобальна громадська ініціатива або рух, який би дозволив знайти контакт між центральною владою, мерами, дрібним бізнесом і населенням.

"Вже чітко видно, що всі ці спущені зверху формати, на зразок Асоціації міст, виявилися марними і чисто декоративними для піару та реклами. А при виникненні кризової ситуації, коли одному із членів Асоціації знадобилася допомога та підтримка, так вони стали страусів зображувати: голову в пісок і навтьоки. Потрібні ініціативи знизу, із залученням ЗМІ та громадських діячів, лікарів і, головне, представників бізнесу як у Києві, так і в регіонах. Тільки так можна знайти рішення, яке влаштує всіх. І кооперуватися треба швидше так як цей взаємовигідний формат повинен бути запущений вже після 11 травня", – резюмував Віктор Гольдський.

Нагадаємо, міська рада Черкас 30 квітня прийняла рішення послабити карантин, який ввели через пандемію коронавірусу. Зокрема, рішення стосується роботи підприємців, які напередодні вийшли на акції протесту.

У результаті проти міського голови міста Анатолія Бондаренка було відкрито кримінальне провадження. Крім того, міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков опублікував у своєму Twitter звернення до Анатолія Бондаренка.

"Пан мер міста Черкаси, ви загралися! Припиніть ризикувати здоров'ям і життям людей заради політичних ігор! Реагування буде жорстким", – написав Аваков.

Також Анатолій Бондаренко записав відеозвернення до президента України Володимира Зеленського.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!