Головна Новини Суспільство медицина Україна імпортує 30% медичних препаратів
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна імпортує 30% медичних препаратів

Україна в інші країни постачає плазму, але сама не переробляє її, тому нам імпортують недешеві медичні препарати з плазми з-за кордону

28 травня 2020, 05:00 comments1960
Поділіться публікацією:
Україна імпортує 30% медичних препаратів

Сьогодні 30% медичних препаратів в Україні – імпортні, хоча й частка вітчизняних ліків зростає. Про це розповів голова комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький "Українській правді".

Як заявив Радуцький, в Україні наразі лише декілька сучасних станцій переливання крові – вони модернізовані за рахунок державно-приватного партнерства. Тому для виробництва імуноглобуліну значна частина плазми закуповується у Польщі, Словаччині, Литві та Білорусі. Однак, на його думку, переробка і виготовлення препаратів на основі плазми мають відбуватися саме в Україні. Зокрема, цього вимагає законопроект 2429, за який вищеназваний комітет рекомендував проголосувати Раді.

Так, експорт компонентів крові пропонується залишити лише як гуманітарну допомогу в екстрених ситуаціях на підставі спеціального дозволу уряду, якщо є повне забезпечення внутрішніх потреб країни.

"Ніхто не забороняє імпорт препаратів, але Україна не має бути сировинним додатком, — каже Радуцький. – Зараз ми постачаємо в інші країни плазму, яка так цінується в усьому світі, а натомість нам постачають вкрай коштовні препарати з неї! То чи не краще нам самим виготовляти препарати з високою доданою вартістю?"

Крім того, закон має пришвидшити вихід на ринок доступних ліків українського виробництва. Виробникам генеричних препаратів буде дозволено займатися розробкою та державною реєстрацією таких лікарських засобів до завершення терміну дії патенту на оригінальний препарат.

"Що таке генеричний препарат? Це легальний аналог оригінального лікарського засобу, що виходить на ринок щойно у винахідника закінчується термін дії патенту, — пояснив глава комітету. — В Україні фармкомпаніям дозволяють працювати над генериком лише тоді, коли термін дії патенту на оригінал закінчився. Навіть компоненти для виготовлення ліків вітчизняна фарма не має права завозити раніше".

Але за кордоном розробка генерика починається ще в період дії патенту на оригінал, зауважив Радуцький. Тобто, коли наші компанії тільки починають розробляти генеричні ліки, іноземні підприємства вже продають їх.

Як повідомлялося, Україна розпочинає закупівлю ліків: глава МОЗ Степанов пояснив, чому виникла така затримка.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!