Головна Новини Суспільство медицина В Україні будуть продавати ліки з QR-кодами: навіщо це потрібно та як працюватиме
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні будуть продавати ліки з QR-кодами: навіщо це потрібно та як працюватиме

На українському фармринку існує проблема продажу підроблених медичних препаратів, при цьому, понад 80% фальсифікованих ліків реалізовується через Інтернет

28 травня 2020, 18:38 comments3094
Поділіться публікацією:
В Україні будуть продавати ліки з QR-кодами: навіщо це потрібно та як працюватиме

В Україні восени стартує пілотний проект із розміщення QR-коду на медичних препаратах, який має побороти засилля підробок. Так, за допомогою смартфона покупець зможе перевірити продукцію аптек на справжність. Про це розповів народний депутат України, голова комітету із здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький виданню "Інтерфакс-Україна".

Повідомляється, що карантин спричинив розвиток інтернет-торгівлі. Українці частіше стали купувати лікарські засоби, не виходячи з дому. Однак якщо в аптеці якість ліків контролюють, то доставлені кур’єром медзасоби можуть викликати питання. Більшість аптек у мережі працюють без дозвільних документів, каже Радуцький. Так, покупка онлайн проходить знеособлено – покупець не бачить товару, продавця, документів на ліки, не отримує чеку.

За оцінками експертів, зазначає парламентарій, понад 80% фальсифікованих медичних препаратів в Україні реалізовується через інтернет-замовлення. Загалом обсяг фальсифікату в нашій країні складає 10-15% ліків, до 40% медичних виробів – мають неналежну якість або підроблені.

Як приклад успішної боротьби із фальсифікатом на фармринку зазначається розміщення виробником на упаковці QR-коду.

"Такий код є унікальним ідентифікатором, що дозволяє вказати назву, фармацевтичну форму, міцність, розмір, тип упаковки, національний та серійний номери, термін придатності та дані про виробника. До розміщення партії на ринку коди вносяться до електронної бази державного органу. QR-код зчитується сканером і звіряється із системою моніторингу. Система не передбачає двох однакових серійних номерів, тому упаковка ліків не може мати "двійника"", — йдеться у повідомленні.

Подібна практика у США діє з 2015 року, в Європі – 2019. У нашій країні Кабмін збирався розпочати пілот щодо QR-маркування у вересні минулого року, але проект "зависнув": система розміщення коду не співпадала з європейською. А українським фармкомпаніям потрібен час для адаптування виробництва та перереєстрації вже випущених партій лікарських засобів, пояснив Радуцький. Нова дата старту – 1 листопада цього року. Потім планується, що з 1 листопада 2021 року практика стане обов’язковою для усіх учасників фармринку.

Як повідомлялося, Україна імпортує 30% медичних препаратів. Зокрема, Україна в інші країни постачає плазму, але сама не переробляє її, тому нам імпортують недешеві медичні препарати з плазми з-за кордону.

Раніше "Коментарі" писали, що Україна розпочинає закупівлю ліків: глава МОЗ Степанов пояснив, чому виникла така затримка.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!