Головна Новини Суспільство Наука та освіта Стадний і Квіт можуть залишити випускників вузів без дипломів – джерело
commentss НОВИНИ Всі новини

Стадний і Квіт можуть залишити випускників вузів без дипломів – джерело

З'явилася інформація, що заступник міністра Міністерства освіти і науки України Єгор Стадний нібито разом з екс-міністром Сергієм Квітом проводять дорогу акредитацію освітніх програм

15 травня 2020, 17:55 comments2616
Поділіться публікацією:
Стадний і Квіт можуть залишити випускників вузів без дипломів – джерело

Заступник міністра Міністерства освіти і науки України Єгор Стадний, відповідальний за вищу освіту, нібито знаходиться під впливом екс-міністра Сергія Квіта, і, поки відомство залишається без міністра, реалізує плани Квіта щодо дорогої акредитації освітніх програм в Національному агентстві з забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО) та полюванні за науковим плагіатом. Про це пише "Голос. Юа" з посиланням на повідомило джерело в МОН.

За словами джерела, діяльність Стадного і Квіта може призвести до того, що тисячі випускників вузів звернуться з позовом до Міносвіти за порушення їх прав на отримання дипломів.

Повідомляється, що в кінці минулого року МОН, очолюване на той момент радником Сергія Квіта Анною Новосад, ініціював внесення змін до законодавства про вищу освіту. Тепер виші не можуть видавати дипломи державного зразка, якщо їх освітні програми не акредитовані в НАЗЯВО, яке з 13 лютого 2019 року очолює Квіт. Він же був ініціатором введення акредитації освітніх програм.

Вартість акредитації однієї програми, за даними джерела, в агентстві Квіта становить близько 90 тис. грн. Університети, які не встигнуть чи не зможуть через фінансові проблеми чи конфліктні відносини з колишнім міністром акредитувати свої програми, нібито позбавляються права видати будь-які види дипломів. Це створює підстави для судових позовів, оскільки за законом акредитація є обов'язковою, що визнають і в НАЗЯВО, заявило джерело.

Однак Стадний, незважаючи на закон "Про вищу освіту" від 2014 року, трактує її як примусову процедуру для всіх видів дипломів. Таким чином, стверджує джерело, визнається неможливість отримання випускниками документа про вищу освіту.

Джерело також повідомило, що колектив Міносвіти стурбований наслідками ще одного спільного проекту Стадного і Квіта – щодо позбавлення вчених ступенів "плагіаторів дисертацій". Ця процедура не деталізована в "законі Новосад", що нібито дозволяє НАЗЯВО перекладати відповідальність на Атестаційну колегію МОН. Після відставки міністра, найбільш високопоставленим посадовцем в колегії став Єгор Стадний. відзначило джерело.

picture

Джерело заявило, що за такою схемою був позбавлений ступеня доктора наук Петро Ющенко. Так само в НАЗЯВО підтвердили наявність плагіату в дисертаціях заступник голови АП часів Януковича Андрія Портнова, завідувачки кафедри філософії КНУКіМ, подружжя екс-віце-прем'єра Катерини Кириленко та декана юридичного факультету КНУ Івана Гриценка, який підтримував Андрія Мелешевича в боротьбі за пост президента Києво-Могилянської академії, а не Марину Ткачук із оточення Квіта. Джерело додало, що драйвером процесу виступає депутат "Голоси" Інна Совсун, яка створила з Квітом і Стадним грантовий центр CEDOS.

Застосування "закону Новосад" заднім числом створює умови для судових позовів до МОН або корупційного вирішення питання збереження наукового звання викритих в "плагіаті" осіб, впевнене джерело.

"Ми не хочемо ходити по судах і допитам і віддуватися за бізнес Стадного з Квітом"", — сказало джерело в Міносвіти.

Раніше повідомлялося, що Міносвіти назвали дати проведення ЗНО.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://golos.ua/i/750857
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!