Польща не поставила крапку в розслідуванні загибелі Качиньського,- посол

Дипломат зазначив, що про нормалізацію відносин між Польщею і Росією поки мови бути не може

Посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький заявив, що Польща не може поставити крапку в розслідуванні загибелі президента країни Леха Качиньського в авіакатастрофі в Смоленській області Росії.

"Об'єктивно ми досі не маємо можливості проаналізувати усі обставини аварії авіалайнера. І це викликано позицією російської сторони. Мова йде не тільки про повернення того, що належить нам: залишків літака, чорних ящиків, мобільних телефонів, але й про те (а це вже підтверджений і доведений факт), що Росія дезінформувала весь світ про реальні обставини аварії", - сказав дипломат.

Посол зазначив, що в Україні краще за всіх розуміють інформаційну політику Росії.

Ціхоцький підкреслив, що відносини між Росією і Польщею не налагодяться до того моменту, поки Кремль не змінить своє ставлення до цієї катастрофи.

"Поки РФ не змінить своє ставлення до розслідування Смоленської трагедії, ніякої мови про нормалізацію відносин йти не може. Крім того, як можна будувати відносини з країною, яка порушує всі основні міжнародні принципи, демократію і суверенітет, окупує території, вбиває людей... Якщо вони порушують міжнародні принципи в Україні, то що їм може завадити порушити принципи в Польщі", - сказав він, нагадавши про замах на Скрипалів і постійні провокації РФ в Балтійському морі.

Нагадаємо 10 квітня 2010 року поблизу військового аеродрому під Смоленськом в РФ розбився літак Ту-154М з президентом Польщі і представниками політичної, військової та культурної еліти країни. Загинули всі 96 осіб, що знаходилися на борту. Згідно з висновками Міждержавного авіаційного комітету причиною катастрофи стали неправильні дії екіпажу. Але в 2015 році нова влада Польщі повернулися до цієї теми. А на початку березня 2016 року був відновлено розслідування за фактом аварії літака.

Нагадаємо, посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький дав інтерв'ю сайту "Коментарі".