Головна Новини Світ Італія «Неправильне місце»: у парламенті Італії показали фільм про Марківа
commentss НОВИНИ Всі новини

«Неправильне місце»: у парламенті Італії показали фільм про Марківа

Журналісти і правозахисники довели, що Марків не міг убити італійського репортера Андреа Рокеллі

15 лютого 2020, 09:49 comments2003
Поділіться публікацією:
«Неправильне місце»: у парламенті Італії показали фільм про Марківа

У парламенті Італії в п'ятницю, 14 лютого, відбулася презентація фільму "Неправильне місце" (The wrong place), присвяченого розслідуванню справи колишнього бійця Національної гвардії України, ветерана АТО Віталія Марківа, який був засуджений в Італії на 24 роки за вбивство журналіста на Донбасі, передає "Радіо Свобода".

Авторами фільму виступили три незалежних італійських репортера і український журналіст Ольга Токарюк. На створення стрічки пішло 8 місяців, включаючи детальний аналіз місцевості, на який пішло більше 100 годин.

"Ми взяли до рук матеріали обвинувачення і хотіли перевірити, чи дійсно розвиток подій 24 травня 2014 року був таким, як його представили під час процесу", — сказав режисер стрічки, журналіст з досвідом роботи у військових зонах Крістіано Тінацці.

Журналісти провели своє розслідування, опитали очевидців трагедії, які не були допитані італійськими слідчими і не брали участь у судовому процесі. Деталі розповіли таксист, який привіз загиблого репортера на місце, і молодий чоловік, який опинився поруч з місцем вбивства.

Коментаторами у фільмі також виступили військові експерти. За їх словами, дальність стрільби автомата АК-74, який був у Марківа, фізично не дозволила б йому вбити Рокеллі. На зброї не було оптичного прицілу, а відстань між Марківим і Рокеллі було понад 1,5 км.

"Наша мета – довідатися правду, що сталося з нашими колегами, повернути таким чином гідність загиблим, але разом із тим несправедливо, щоб за це відповідав якийсь цап-відбувайло", — підкреслив Тинацци.

У той же час, за його словами, фільм не є повністю збалансованим, оскільки адвокати сторони обвинувачення відмовилися брати участь в зйомках і давати будь-які коментарі.

Правозахисник Антоніо Станґо, який був присутній на презентації, заявив про важливість незалежного журналістського розслідування, оскільки судовий процес над Марківим проходив під тиском російських фейків і дезінформації в італійській пресі.

"Через це виникає питання, чи судді взагалі знали про геополітичну ситуацію на тлі якої відбувся воєнний інцидент?", — додав правозахисник.

Станґо також підкреслив, що фільм не є спробою тиску на суд. Журналісти просто намагалися детально поглянути на факти, які під час судового процесу були змішані з дезінформацією і, можливо, вплинули на рішення присяжних.


Нагадаємо, в Італії Віталія Марківа засудили до 24 років ув'язнення за вбивство на Донбасі італійського журналіста Андреа Рокеллиі. За версією слідства, 24 травня 2014 року Марків застрелив кореспондента під час боїв за Слов'янськ.

Проте українська сторона наполягає, що на той момент у підрозділі Нацгвардії, де воював Марків, не було на озброєнні мінометів, з якого вбили Рокеллі. Більш того, посольство Італії в Україні рекомендувало не відвідувати італійським громадянам зону бойових дій. Але Рокеллі сам з'явився на позиції бойовиків Ігоря Гіркіна, чим свідомо наражав себе на небезпеку.

Як повідомляв сайт "Коментарі", президент Володимир Зеленський і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков під час офіційного візиту в Італію піднімали питання звільнення Віталія Марківа.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!