Головна Новини Світ Росія Рокіровка Путіна: експерти назвали цілі плану «Наступник»
commentss НОВИНИ Всі новини

Рокіровка Путіна: експерти назвали цілі плану «Наступник»

Экспрты зійшлися на думці, що рішення Путіна було вимушеним

15 січня 2020, 19:17 comments6412
Поділіться публікацією:
Рокіровка Путіна: експерти назвали цілі плану «Наступник»

Після послання президента РФ Володимира Путіна Федеральним Зборам, в якому російський лідер озвучив зміни до Конституції РФ (запропонував передати Держдумі право затверджувати кандидатуру прем'єр-міністра Росії, а також, щоб парламент за поданням глави уряду затверджував всіх віце-прем'єрів і федеральних міністрів), уряд Росії на чолі з Дмитром Медведєвим подав у відставку.

Експерти розповіли виданню "Коментарі", що задумав Путін, а також — як це може відбитися на РФ і Україні.

Зміни після фіаско

Експерт корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика" Костянтин Матвієнко наголошує, що система побудови влади в Росії завжди базувалася на ідеї самодержавства, одноосібного правління.

"І все одно як називали диктатора – цар, генсек, президент, — зазначає експерт. — Але ця система завжди (рано чи пізно) демонструвала свою неефективність, давала збої. І зараз, коли в черговий раз рейтинг президента і ідея самодержавства дає збій, Путін намагається зіграти на випередження, пропонуючи косметичні демократичні перетворення. У тому числі – щоб право затвердження уряду, яке зараз належить президенту, перейшло до Держдумі, яка в даний момент цілком підконтрольна Кремлю. Так що принципово, глибинно, на систему влади в РФ це не вплине".

При цьому, на думку Матвієнка, затвердження Держдумою прем'єра може перетворити главу російського уряду в більш вагому фігуру, ніж той же Дмитро Медведєв, який вважався тінню Путіна.

"Хто стане прем'єром, безумовно, цікаво, — вважає експерт. — При цьому потрібно розуміти, що запущений фактично план "Наступник". Також показово, що така зміна, хоч і косметична, запускається після фіаско РФ. Спершу в Парижі, де Москві довелося укладати з Україною більш вигідний нам договір по конфігурації газового транзиту. А потім — і в зв'язку з ситуацією на Близькому Сході, де після загибелі українського літака розклад змінюється не на користь РФ (ослаблений режим Ірану і, відповідно, сирійський режим, підтримуваний Кремлем)".

Стопами Гітлера

Політолог Володимир Цибулько порівнює ініціативи Путіна щодо нової структури влади і перерозподілу повноважень з перестановкою ліжок у борделі.

"Ніяких прав опозиції такі "реформи" надавати не будуть, — переконаний Цибулько. — Путін намагається будувати китайський варіант держави, маючи зовсім іншої якості населення, орієнтоване зовсім не на конфуціанство. Тому ми бачимо лише натяк на готовність до компромісу, але не сам компроміс. Це лише спроба відтягнути час без розуміння нової якості держави, і його місця в світовій політиці".

За словами політолога, спроба об'єднати в РФ посади президента і "канцлера" нагадують гітлерівську систему влади.

"Такі дії свідчать, що вільних виборів в РФ можна очікувати в найближчі роки — як від мертвого осла вуха, — вважає Цибулько. — Для України така цементізація влади в руках Путіна означає лише продовження агресивної політики, спрямованої на отруєння українських реформ і руйнування ідеалів Майдану".

Хто наступний?

Політичний експерт Дмитро Воронков вважає, що ініціатива Путіна внести зміни до Конституції обумовлена двома причинами. І обидві ці причини носять завуальований характер.

"Путін завжди показує лише верхівку айсберга, якщо говорити про його наміри. Перша — Путін готує собі політичну підмогу до 2024-го року. Його головна мета — зберегти внутрішній політичний вплив, — каже Воронков. — Я сумніваюся, що Путін знову буде балотуватися в президенти. А повторний трюк з Медведєвим вже навряд чи відбувся б "на ура". Тому Путін має намір оновити не лише політичну систему, але і виконавчу владу. Питання лише в тому — хто ж буде його наступником".

Ключовим моментом експерт називає розширення повноважень парламенту, особливо в питанні кадрових призначень.

"Ситуація чимось схожа з нинішньою українською, де сформована парламентська монобільшість. І ця більшість перебуває під впливом президента, — відзначає Воронков. — Схожу систему формує і Путін. "Єдина Росія" має 341 мандат з 450. А лідером "єдиноросів" є якраз глава Росії. Відповідно, не складно буде продавлювати потрібні кандидатури і потрібні рішення. Але при цьому це не має бути очевидним для росіян. Тобто паралельно Путін намагається зняти з себе ярлик авторитарного лідера. І це – друга причина".

За словами політолога, Путін заговорив про референдум, щоб сформувати у росіян ілюзію демократичності і впливу на політичні процеси.

Корисним для Путіна такий жест є і в плані геополітики, щоб у Заходу не було причин говорити про Росію як про авторитарну країну, наголошує експерт. Особливо з урахуванням того, що в сусідній Україні йде тотальне реформування. У російському суспільстві також давно назрів запит на зміни.

"При цьому, згідно запропонованим змінам, за президентом все одно залишаться повноваження щодо відсторонення міністрів, прямий контроль над армією і правоохоронною системою. Тобто, силовий блок, як і раніше, буде сконцентровано в руках президента — і через нього можна буде чинити певний тиск на політичному ґрунті", — звертає увагу Воронков.

Ка повідомляв сайт "Коментарі", 15 січня уряд Росії на чолі з Дмитром Медведєвим подав у відставку після звернення президента РФ Володимира Путіна до Федеральних зборів. Глава Кремля заявив про необхідність змін до Конституції РФ і проведення референдуму.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!