ДУМКИ

Олег Гнатюк : Наближення виборів може негативно позначитися на дотриманні карантинних обмежень

14-05-2020 16:05

18

Олег Гнатюк

політичний експерт

Рішення Кабміну України про ослаблення карантину є правильним і необхідним для «виживання» суспільства і економіки. Але ефективної комунікації та доступності роз'яснень рішень влади для суспільства ми не спостерігаємо, вважає політолог Олег Гнатюк

У зв’язку із затяжним карантином країна отримала значні втрати державного та місцевих бюджетів (від десятків мільйонів гривень у деяких обласних центрах до декількох мільярдів гривень в містах-мільйонниках), соціальна напруга зростає через замороження зарплат і втрату робочих місць та майже повного зупинення підприємницької діяльності більшості секторів економіки. 

У зв’язку з цим рішення Кабміну про послаблення карантинних обмежень є правильним та необхідним для "виживання" суспільства та економіки. Тим не менше, ефективної комунікації та доступності роз’яснень рішень влади для суспільства ми не спостерігаємо. У людей немає повного розуміння, зокрема, щодо доцільності відкриття одних підприємств в той час, як інші несуть збитки через заборону працювати. Незрозумілою залишається ситуація з громадським транспортом та діяльністю метро. Адже з послабленням карантину все більше людей повертаються до роботи, тому особливо в містах-мільйонниках може відбуватись транспортний колапс. Запуск громадьского транспорту та метро допоміг би перерозподілити потік пасажирів та нормалізувати роботу транспортної системи. 

Разом з тим, нам не можна повторити італійський чи іспанський сценарій,тому що медицина й бюджет цього не витримають. Тому продовження маскового режиму, температурних скрінінгів на деяких об‘єктах, дотримання дистанції між людьми є вкрай необхідною нормою на шляху зняття карантинних обмежень і тривалий час після нього.

У свою чергу, наближення місцевих виборів може негативно позначитись на дотриманні карантинних обмежень місцевою владою. Заробляючи політичні бали та симпатії виборців, не виключено ігнорування деякими з місцевих голів обмежувальних карантинних заходів.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!