ДУМКИ

Єва Антоненко : Коронавірус не призведе до стрімкого скорочення населення України

15-05-2020 09:05

10

Єва Антоненко

експерт Українського Інституту політики

Експерт Українського інституту політики Єва Антоненко оцінила для видання «Коментарі» демографічні виклики, які стоять перед Україною у зв'язку з корона-кризою і її наслідками

Оцінити демографічні виклики від коронавіруса можу виключно на основі відкритих даних, сухих цифр і фактів. Ми в Українському інституті політики в середньому раз на півтора тижні прораховуємо коронавирусную статистику на основі даних Worldometer. І вона показує одну чітку тенденцію: чим вище тестування на коронавірус в країні, тим нижче показники летальності від вірусу. В Україні – найнижче тестування в Європі і показники летальності нижче середніх в списку. А, наприклад, в Ісландії, де найвищий рівень тестування на 100 тис. населення в Європі, рівень летальності – один з найнижчих.

Враховуючи те, що, як нам розповідають, більша частина населення, що було заражено, переносить це безсимптомно, реальні показники летальності можуть виявитися значно нижче озвучуваних по країнах. Головною небезпекою коронавіруса, судячи з усього, є його швидка поширюваність серед населення, з-за чого є загроза перевантаження медичної системи та неможливість надати своєчасну допомогу всім хворим. І схильність до мутації, що ставить під питання ефективність розроблюваних вакцин – тому, мабуть, доведеться перехворіти. До речі, в США вже організовували "коронавірусні вечірки".

Зараз в Україні ми спостерігаємо більш низьке число важко хворих, ніж у країнах Європи, навіть незважаючи на відсутність обсервації більшості з близько 2 млн повернувшихся заробітчан, великоденні та першотравневі порушення карантину, після яких нам прогнозували спалахи захворюваності. Чи є цьому причиною обов'язкове щеплення БЦЖ, що нібито підвищує загальний імунітет легенів, достатня кількість вітаміну D в організмі, якісь екологічні або генетичні особливості – повинні розбиратися фахівці. Але висновок один – ситуація з коронавірусом в Україні розвивається за оптимістичним сценарієм.

З іншого боку, у грудні-січні можемо очікувати деякий приріст народжуваності з-за домашньою ізоляції, який, однак, не прибере від'ємний приріст населення. До стрімкого скорочення населення, швидше за все, і далі буде приводити низький рівень життя українців (він ще більше знизився з-за карантинної шкоди економіці), який призводить до низької народжуваності, загальне старіння населення та еміграція.

Головний недемографический виклик нашому уряду зараз – куди працевлаштувати заробітчан, які залишаться без роботи. Обіцяних простих робіт з доходами в 6-8 тис. грн. на всіх не вистачить – і не всі на них підуть. Кордони відкриють – трудова еміграція відновиться, а з нею – і відтік працездатного населення.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!