ДУМКИ

Сергій Блескун : Ми за місяць відвантажили 4 мільйона літрів дезінфекційної речовини

05-05-2020 16:05

3

Сергій Блескун

в. о. директора ДП " Укрспирт"

2-го квітня вступив в дію закон 540-ХІ, який дозволяв протягом місяця, до 30 квітня, заводам державного підприємства "Укрспирт" готувати сировину для антисептиків. Це – зовсім новий напрямок для держпідприємства, в рамках якого 12 українських спиртових заводів підключилися до виробництва антисептиків. В. о. директора ДП "Укрспирт" Сергій Блескун розкрив нюанси даного напрямку

"На час дії змін скасовувався акциз на вироблену сировину. Ціна була невисокою: літр дезінфекційної речовини міцністю 80% коштував 35,37 грн, 90% — 42,45 грн. Ціни “Укрспирт” не піднімав, вони залишалися незмінні. З нашої сировини виробники антисептиків вже готували кінцевий продукт і самі встановлювали вартість власної продукції. 

Виробництво сировини для антисептиків означає абсолютно новий кластер клієнтів для "Укрспирту". За квітень ми почали співпрацювати з 41 українською компанією-виробниками антисептиків. Усього за місяць відвантажили їм 4 мільйони літрів дезінфекційної речовини (сировини для антисептиків). У перекладі на зрозумілу величину — це 103 мільйони кишенькових антисептиків по 50 мл. 

При цьому наші потужності не скорочувалися, продані обсяги спирту для лікеро-горілчаного ринку залишилися на тому ж рівні, що і раніше. А новий напрямок дозволив запустити додаткові заводи і забезпечити робочими місцями людей. 

Також 13 березня "Укрспирт" призупинив експорт, було прийнято рішення, що під час пандемії потрібно, у першу чергу, забезпечити потреби внутрішнього ринку.  

Я сподіваюся, що законодавець дозволить заводам "Укрспирту" і далі виробляти сировину для антисептиків. Думаю, попит на них буде рости. По-перше, експерти прогнозують, що очікується ще одна хвиля пандемії коронавірусу, і наша країна до неї повинна підійти у всеозброєнні. З іншого боку, коли карантин поступово сходитиме нанівець, люди почнуть ходити на роботу, в ресторани, кафе, салони та спортзали. І там необхідне посилене дотримання санітарних норм. 

А ще, чому б українським виробникам антисептиків не працювати з вітчизняною сировиною з заводів "Укрспирту"? Адже раніше вони купували сировину за кордоном. У квітні ми розв'язували термінову проблему та погасили її, а зараз можна уважно подивитися і вирішити, чому б не дати людям працювати на заводах “Укрспирту” і всередині країни виробляти сировину для антисептиків. Подібне рішення повинна приймати Верховна Рада". 



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!