ДУМКИ

Олег Вострих : Україна перебуває під зовнішнім управлінням і розривається внутрішніми гравцями-олігархами

18-05-2020 08:05

3

Олег Вострих

Керівник у Фундації " Вища школа професійної політики»

Влада в Україні переходить з рук до рук олігархічних кланів або ж ставлеників Заходу. Як результат – країна не видряпується з криз. Керівник Фундації «Вища школа професійної політики» Олег Вострих поділився з виданням «Коментарі» своєю думкою з цього приводу, а також щодо того, як можна переломити тенденцію, яка все більш явно веде до розвалу держави.

"Країна вже давно знаходиться під зовнішнім управлінням і попутно розривається внутрішніми гравцями-олігархами. Які, в свою чергу, зайняті вичавлюванням з неї максимального прибутку для себе і виведенням капіталів на Захід. Так було, так і є при новому, дававшем великі надії на зміни, президенты Зеленському.

У країни немає головного – концепції. Стратегічного плану. Розуміння – хто ми і куди йдемо. Що ми будуємо – і де наше місце у світовому розподілі ресурсів. Навіщо ми потрібні світові.

Кожен новий уряд пише план на рік, три. Але в них немає головного. Країни і людей, осмислення наших можливостей і планування на їх основі стратегічного плану на 5-10-15 років. Є латання дірок, розподіл потоків між олігархами, відкуп від депутатів-мажоритарників та інші подачки соціально-залежним групам.

Успішні ж країни ставлять свою планку на багато років вперед – і по дорозі коригують, у залежності від зміни ситуації у світі (падіння попиту, зростання цін, природні катаклізми). Але центральни рух майже завжди залишається головним. Плюс, зростання середнього класу, який стає основною силою змін, модернізації суспільства і країни. Жива конкуренція мільйонів бізнесменів середньої руки, а не тиск через своїх ставлеників у судах, органах влади та близьких до бюджетного пирога олігархічних ставлеників. Які висмоктують останні залишки ресурсів і фінансів через різні схеми, доступ до бюджету і вплив на головних політиків країни. Вбиваючи віру в справедливість, можливість реалізації своїх амбіцій молоді, чесний суд і верховенство Конституції. Звідси і відтік робочої сили за кордон, і прагнення знайти собі нову батьківщину.

Щоб переломити цю ситуацію, потрібна воля Лідера нації (якщо такий з'явиться в нашій історії) і згуртована команда однодумців, які готові ламати усталену систему корупції і олігархічної структури влади. І підтримка населення країни на виборах такої команди. Поки все це дуже погано проглядається на горизонті. І як би не було шкода, ми продовжуємо стійке падіння в нікуди".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!