ДУМКИ

Валерій Кравченко : Слід підписати зі стратегічними союзниками Акт про захист України

18-05-2020 13:05

2

Валерій Кравченко

директор Центру міжнародної безпеки

Директор Центру міжнародної безпеки Валерій Кравченко оцінив для видання «Коментарі» заяви української влади про необхідність створення міжнародного майданчика для переговорів з деокупації Криму

Віце-прем'єр - міністр реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Рєзніков заявив, що українська влада хоче створення міжнародного майданчика для переговорів з деокупації Криму. Але поки не можуть прогнозувати, коли він з'явиться і в якому форматі. При цьому Рєзніков підкреслив, що Київ чекає допомоги Великобританії і США, підписи лідерів яких стоять під Будапештським меморандумом, що гарантував Україні її територіальну цілісність в обмін на відмову від ядерної зброї.

Ось, що думає з цього приводу Валерій Кравченко:

"Переговорна платформа щодо Криму потрібна, проте створити її не просто. Перед винесенням питання на рівень переговорів з союзниками, Україні необхідно всередині країни узгодити стратегію деокупації півострова. Сьогодні, крім санкційної політики і позиції Меджлісу кримських татар (створення кримськотатарської автономії і закріплення її статусу в Конституції України), ми не бачимо жодної послідовної державної політики щодо окупованого Криму.

Створити переговорну майданчик по Криму багаторазово намагалися в 2014-2016 роках (формат "Женева+", група друзів Криму). Проте все впирається в безкомпромісну позицію РФ, яка вважає, що "питання по Криму закрито" (Crimea gone) і вести будь-які діалоги щодо прав людини на півострові або його статусу безглуздо, сприймаючи це як втручання у свої внутрішні справи. Це та сама паралельна реальність, в якій живе РФ, і яка підриває самі основи існуючої міжнародної системи, що базується на верховенстві права. Росія використовує право сили, протиставляючи його силі права, і зупинятися на Донбасі чи Криму не збирається.

Саме тому актуальним теза пана Рєзникова про Будапештський меморандум. Але не в тому контексті, в якому це подається. На жаль, наші союзники в США і Великобританії трактують його характер як засвідчувальний (assuarances), який не передбачає жорстких гарантій. Занадто часте апелювання української влади до Будапештського меморандуму в минулому - призвело до того, що західні союзники негласно почали вважати його токсичним.

Буквально, Будапештський меморандум лише дратує країни-гаранти. Можливо, це комплекс провини, однак і Україні потрібно вчитися жити майбутнім, а не минулим. Наприклад, зараз, у переддень катастрофічних економічних наслідків для нашої країни, в контексті майбутньої активізації РФ і її агентів після місцевих виборів 2020 р., доречно підписати з найбільш близькими стратегічними союзниками (США, Канада, Польща) Акт про захист України. Подібний жест відправить правильний сигнал Москві і сприяє прагматизації відносин України, виходячи з наявного контексту, на відміну від безглуздого апелювання до "мертвого" Будапештського меморандуму".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!