ДУМКИ

Денис Пилаш : Більшість наукового співтовариства не приймає всерйоз конспірологічні теорії про штучне походження коронавіруса

20-05-2020 10:05

0

Денис Пилаш

політолог-міжнародник

Політолог-міжнародник Денис Пилаш проаналізував для видання «Коментарі» резолюцію учасників Всесвітньої асамблеї охорони здоров'я, присвячену пандемії коронавіруса COVID-19

Учасники 73-ї Всесвітньої асамблеї охорони здоров'я підтримали резолюцію, в якій йдеться про необхідність перевірити, які заходи різні країни світу прийняли у відповідь на пандемію коронавіруса. У документі не згадується Китай, а також немає заклику з'ясувати походження вірусу.

Ось, що думає з цього приводу політолог-міжнародник Денис Пилаш:

"Ця резолюція, запропонована країнами Європейського Союзу при загальній підтримці 122 держав, була прийнята одноголосно і не зустріла заперечень ні однієї з 194 країн-членів Всесвітньої організації охорони здоров'я, включаючи США. І вона вказує на основні кроки, необхідні для ефективного протистояння пандемії та збереження життя людей, включаючи "поетапний процес неупередженою, незалежної і всеосяжної оцінки" реагування на пандемію, а також визначення зоонозного (тварини) джерела вірусу, що, власне, і означає з'ясування його походження.

Оскільки у Всесвітній асамблеї охорони здоров'я беруть участь профільні фахівці, це для них пріоритетніше, ніж політичні чвари і демарші (на зразок загроз припинення фінансування ВООЗ з боку США), здатні паралізувати скоординовану і глобальна відповідь на загрозу.

Адже більшість наукового співтовариства не приймає всерйоз конспірологічні теорії про штучне походження цього коронавіруса. Але їх легко підхоплюють ЗМІ, особливо ті, що належать до конгломерату медіамагната Руперта Мердока - наприклад, Fox News, близький до позицій Республіканської партії США і адміністрації Дональда Трампа. А одержимість чинного президента США "китайським походженням" коронавіруса орієнтована на внутрішню аудиторію. Трампу, який спочатку називав SARS-CoV-2 не інакше, як "китайський вірус", не вперше звертатися до ксенофобным страхам для мобілізації націоналістично налаштованого електорату, та ще й напередодні виборів, що наближаються.

З іншого боку, Human Rights Watch та інші організації вказують, що подібні ж ксенофобні настрої проти іноземців наростають і в самому Китаї. І це далеко не єдине, за що варто критикувати реакцію КНР на епідемію – спроби приховати інформацію про першої спалаху в Ухані в кінці минулого року і відмова від незалежного міжнародного розслідування аж ніяк не сприяють перемозі над COVID-19. Втім, нині китайські власті заявляють, що не проти подібного розслідування, але вже "після затухання епідемії".

А ось у чому Всесвітня асамблея охорони здоров'я як вищий орган ВООЗ дійсно побоялася піти проти Пекіна – так це в питанні відсутності на її віртуальної зустрічі Тайваню. Тайвань, який офіційно іменувався Китайською Республікою, брав участь в її роботі як спостерігач до 2016 року, коли партію Гоміньдан у владі змінила виступаюча за незалежність острова Демократична прогресивна партія, і з подачі материкового Китаю запрошень остров'янам більше не висилали. Не стали цього робити і зараз, незважаючи на побажання багатьох урядів, що обмін досвідом з тайванськими колегами в існуючих умовах був би особливо актуальним".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!